Trolik76 Opublikowano 5 Października 2018 #1 Opublikowano 5 Października 2018 Witam .jestem świeźakiem na forum.! Zamówiłem kociołek defro bio slim 15kw .wę wtorek ma być.pytanie takie jest czy nie jest przewymiarowany do: parter 90m2 ogrzewany podłogówką. Piętro 65m2 5 grzejników .w łazience podłogówka.dom nie jest ocieplony z zewnątrz.i nie będzie przez ok 3 lata.nue będzie zamieszkały przez ten okres.ogrzewać będę w tym czasie do ok 16stopni.pozdrawiam
YaroXylen Opublikowano 6 Października 2018 #2 Opublikowano 6 Października 2018 Witam. Zazwyczaj zasięga się informacji przed zakupem czegokolwiek, a zamówienie to już jest pewna forma zakupu. :) Wypełnij sobie taki mały audyt na tej stronie: http://cieplowlasciwie.pl/start Wynik nie jest oczywiście wyrocznią ale w miarę precyzyjnie określi twoje potrzeby. Pamiętaj o końcowym (finalnym, po wykończeniu na gotowo) zapotrzebowaniu na ciepło twojego domu. Pozdrawiam YARO.
Trolik76 Opublikowano 6 Października 2018 Autor #3 Opublikowano 6 Października 2018 Witam .nie napisałem wcześniej o tym audycie.skleroza heh.tam mi wyszło 12kw zapotrzebowania na ogrzanie domu plus cwu.i tym się sugerowałem..piszą też że w przypadku peeleciaków lekkie przewymiarowanie nie jest aż takim wielkim problemem,dlatego że one dobierają moc odpowiednią do danych warunków panujących w danej chwili(temp zewn ,wewn itp).fakt czy mit?pozdrawiam
SlawekOrfi Opublikowano 6 Października 2018 #4 Opublikowano 6 Października 2018 Witam. Ja mam do ogrzania około 105m2 w tym 68m2 podlogowka i reszta to grzejniki aluminiowe panelowe wysokość 1m po 10 żeber i drabinka w łazience. Dom wybudowany 8 lat temu ocieplony, parterowy. Kocioł na ekogroszek 15kw i wszystko spisuje się rewelacyjnie, nie wyobrażam sobie innego pieca. PozdrawiamWysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Trolik76 Opublikowano 12 Października 2018 Autor #5 Opublikowano 12 Października 2018 A co powiecie na to:mam ofertę na instalację kotłowni że zbiornikiem multiwalentnym(bufor).pojemność 400l plus 150l cwu .zawory 3d termostatyczne w kotłowni plus jeden 4d na powrocie do kotła .3 pompy biral(wirnik ceramiczny).naczynie przełomowe,naczynie otwarte. Co myślicie o takim zestawie do kotła bioslim 15kw.czy w ogóle jest sens montowania tego kotle na peelet.aha bufor ten ma możliwość podpięcie pod kolektory słoneczne.
Trolik76 Opublikowano 12 Października 2018 Autor #6 Opublikowano 12 Października 2018 Aha... cwu i bufor są w jednym zbiorniku z jedną wężownicą
PioBin Opublikowano 12 Października 2018 #7 Opublikowano 12 Października 2018 Godzinę temu, Trolik76 napisał: A co powiecie na to:mam ofertę na instalację kotłowni że zbiornikiem multiwalentnym(bufor).pojemność 400l plus 150l cwu .zawory 3d termostatyczne w kotłowni plus jeden 4d na powrocie do kotła .3 pompy biral(wirnik ceramiczny).naczynie przełomowe,naczynie otwarte. Co myślicie o takim zestawie do kotła bioslim 15kw.czy w ogóle jest sens montowania tego kotle na peelet.aha bufor ten ma możliwość podpięcie pod kolektory słoneczne. Na ile ta oferta? Jesli mozna wiedziec i co uwzglednia. Naczynie przelomowe, naczynie otwarte co to jest? Chodzi o przeponowe w ukladzie zamknietym (uwazam ze lepiej) lub uklad otwarty. Zapytaj po co ten zawor 4d na powrocie kotla.
Trolik76 Opublikowano 12 Października 2018 Autor #8 Opublikowano 12 Października 2018 Napiszę ci całà ofertę Bufor biawar 500/200,pompy biral3szt .kotł.w miedzi .3 zawory mieszające termostatyczne.zawór 4 lub 3 drogowy za kotłem (ochrona powrotu,)naczynie przeponowe. Naczynie otwarte. Osprzęt :zawzawory odcinające. Manometry termometry,filtry zawory zwrotne .całość 12,5tys z robocizną Naczynie otwarte jest na schemacie nad kotłem (chyba jak by się woda zagotowała) Naczynie przeponowe jest na powrocie z instalacji (grzejniki i podłogówka) Taka jest oferta .co ty na to.pozdrawiam
Trolik76 Opublikowano 12 Października 2018 Autor #9 Opublikowano 12 Października 2018 Aha grzejniki i podłogówka to taki oddzielny układ tak mi się wydaje ,bo jest na schemacie na powrocie z instalacji.
Dragster Opublikowano 12 Października 2018 #10 Opublikowano 12 Października 2018 Ten schemat to jak wygląda?
Trolik76 Opublikowano 12 Października 2018 Autor #11 Opublikowano 12 Października 2018 Kocioł bezpośrednio z buforem. Na cwu z bufora oddzielne wyjście.wyjście na instalację z drugiej strony bufora.i przejście na podłogówkę i oddzielnie na grzejniki.i powrót .przed kotłem naczynie przeponowe
PioBin Opublikowano 12 Października 2018 #12 Opublikowano 12 Października 2018 Jak jest naczynie przeponowe to uklad zamkniety (kociol razem z buforem i instalacja). Naszkicuj ten schemat a bedzie mozna wiecej pogdybac. Jeden porzadny rysunek lepszy niz 1000 slow.
Trolik76 Opublikowano 12 Października 2018 Autor #13 Opublikowano 12 Października 2018 To są dwa schematy nr1 to ten co opisywałem anr2 różni siè tym że zbiornik cwu jest oddzielnie i 1 pompa jest wiècej .cena jest trochę niższa. Wszelkie opinie mile słyszane
PioBin Opublikowano 12 Października 2018 #14 Opublikowano 12 Października 2018 Jestem zwolennikiem pierwszego. Mam bardzo podobny u siebie z malymi roznicami. Kociol (jezeli jest taka mozliwosc kotla i bufora) podlaczylbym bezposrednio do zbiornika a nie przez wezownice. Caly uklad bylby zamkniety. Odejdzie naczynie wzbiorcze a i odbior ciepla lepszy. Mniej jedna pompka. Wezownice wykorzystasz do np. solarow. Cena idzie o pare stowek w dol lacznie z robicizna. Moze wyjdzie taka sama.. Kociol prawdopodbnie ma obsluge zaworu mieszajacego (1 sztuka) wiec mozna to wykorzystac do podlogowki. Grzejniki na 3d regulowanym recznie. Wejscia i wyjscia z bufora gorace na gorze, powrot zimne na dole. Termostatyczny do CWU masz wrysowany jest konieczny. Zawory zwrotne na powrocie z instalacji. Co wiecej na te chwile nie wiem. Inni podpowiedza.
Dragster Opublikowano 12 Października 2018 #15 Opublikowano 12 Października 2018 W (1) ten bufor jest kombinowany? z zasobnikiem CWU czy jest wężownica u góry bufora do CWU?
Trolik76 Opublikowano 12 Października 2018 Autor #16 Opublikowano 12 Października 2018 Chyba raczej z zasobnikiem cwu ,tam u góry nie ma wężownicy.dobre to rozwiązanie?
PioBin Opublikowano 12 Października 2018 #17 Opublikowano 12 Października 2018 Rozwiazanie dobre, (to z wezownica na gorze do CWU tez nie najgorsze) tylko ze... sa lepsze firmy od produkcji takich zbiornikow.
Trolik76 Opublikowano 12 Października 2018 Autor #18 Opublikowano 12 Października 2018 Na pewno są .To jest instalator z Białegostoku, no i biawar na pod bokiem.heh! Teraz pytanie typowego laika: czy przy takim rozwiązaniu te funkcje co posiada ten kocioł czyli sterowanie dwoma zaworami miesz. 5 pompami.pogodówka ,pokojówkaitp.one będą w pełni wykorzystane?! Chciałbym je wykorzystać ale trochę mi to jakoś dziwnie nie podoasowuje hih
PioBin Opublikowano 12 Października 2018 #19 Opublikowano 12 Października 2018 Sterowniki nie sa robione do Twojej instalacji tylko do kazdej. To jest najwiekszy blad i glupota lecz innego rozwiazania nie ma. To znaczy sie jest, jak sobie sam napiszesz sterownik to bedzie skrojony na Twoje potrzeby i bedzie dzialal tak jak sobie wymarzyles. Nie bedzie przerosniety ani mizerny. Ale to inna bajka nad ktora ja sie zastanawiam u siebie. Zawory mieszajace mozesz sobie wstawic dwa, pogodowke tez odpalic lacznie z pokojowka - nic Cie tu nie ogranicza. Chcesz i masz, ale pieciu pomp nie wstawiaj na sile - bo tyle moze obsluzyc sterownik :).
Trolik76 Opublikowano 19 Października 2018 Autor #20 Opublikowano 19 Października 2018 Witam Panowie ponownie .jednak zrezygnowałem z opcji z buforem .po rozważaniach i nieprzespanych nockach(W przyszłej kotłowni) też heh.opcja jest taka jak w załączniku.czyli zasegurowałem się schematem przedstawionym przez defro w dtr-e bio slim 15kw.a mianowicie: Pompy biral plus jedna red(kotłowa) Mieszacza na podłogówkę i grzejniki z siłownikami .zawór powrotu będzie temperaturowy(sterowany ręcznie).zawór cwu zalecił mi hydraulik termostatyczny(I tu pytanie do was fachowców)Czy dobry wybór.czy może lepiej bez tak jak jest w tym schemacie?zasobnik będzie pionowy 150l W rozdzielaczu podłogówki rotametry,dziwi mnie trochę że nie ma w tym rozdzielaczu zaworów termostatycznych,nie wiem może tak ma być Zaleźy mi na waszej opini,nie ukrywam że organizowałem casting na róźnego rodzaju fachowców,zezskutkiem różnym...! Człowiek dopiero teraz poznaje jacy poteafiąbyć...fałszywi(niektórzy oczywiście) Pozdrawiam
Gonzo19 Opublikowano 19 Października 2018 #21 Opublikowano 19 Października 2018 Dlaczego zrezygnowałeś z tego zbiornika multiwalentnego?
RedEd Opublikowano 19 Października 2018 #22 Opublikowano 19 Października 2018 Zwróć uwagę czy tanie pompy nie biorą bardzo dużo prądu. Pozdrawiam RedEd PS podłoga jak ma sporo pętli to chyba na belkach rozdzielacza powinna być
Trolik76 Opublikowano 19 Października 2018 Autor #23 Opublikowano 19 Października 2018 Gość wysunął cenę 12.5 tys .po dwóch dniach cena była jùż 3 tys wyższa.przy pierwszej cenie nie interesowałem się cenami na rynku .okazało się że cena rynkowa jest bliższa tej drugiej.czyli finanse!
Gonzo19 Opublikowano 19 Października 2018 #24 Opublikowano 19 Października 2018 Dzięki, Myślałem, że jakieś inne motywy Tobą kierowały, niestety taki sensowny zbiornik trochę kosztuje i to ponad połowę Twojej drugiej wyceny. A gdzie kocioł i reszta?
Trolik76 Opublikowano 19 Października 2018 Autor #25 Opublikowano 19 Października 2018 To prawda kolego gonzo,nie wiem może się mylę ,ale myślę że jak teraz rzucili te dofinansowanie na modernizację itp..... to zaraz ruszy lawina podwyżek typu podwyżka materiałów takich jak styropiany, pompy,zawory,itd itd...A i robocizna Do reded-a:obwodów w podłogówce będzie 7,A pompy to zobaczę twierdzą że energooszczędne i mają wirniki ceramiczne ,to widziałem na stronie producenta
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.