Skocz do zawartości
IGNOROWANY

LING 4 COMBI

gandrzej873

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jestem użytkownikiem kotła Klimosz Ling 4 Combi z podajnikiem na ekogroszek, sterownik A3000D. Mam problem z ustawieniem temperatury pracy kotła. Obecnie palę na ruszcie górnym. Przy serwisowym ustawieniu fabrycznym i pełnej opcji pogodowej ( nastawa nr 15  pełna opcja - 1) otwarcie zaworu mieszającego 4d następuje dopiero z chwilą uzyskania temperatury krytycznej 85 stopni C. Które nastawy wyregulować aby podanie ciepła ( otwarcie zaworu 4d ) nastąpiło przy niższej temperaturze np. 65 st.C? Oczekuję rzeczowej odpowiedzi. Z poważaniem Andrzej.

Opublikowano

Witaj na forum.

Nie prościej skorzystać z porad u źródła: 

Porady techniczne
poniedziałek - piątek: od 8:00 do 16:00

tel. +48 (32) 474 39 58
tel. +48 (32) 474 39 59

Porady techniczne / Serwisowe (KSFL)
poniedziałek - piątek: od 8:00 do 20:00
sobota: od 8:00 do 15:00
niedziela: nieczynne

Romuald Jasiński
tel. +48 603 495 204

Stanisław Krzyżanowski
tel. +48 603 495 210

Marek Sićko
tel. +48 798 802 735

Marek Mazur
tel. +48 603 495 209

Opublikowano
Godzinę temu, gandrzej873 napisał:

Oczekuję rzeczowej odpowiedzi.

Oczekujemy rzeczowych danych. 

Teraz to są pytania skierowane do użytkowników tego samego sterownika co Twój. Mógłbyś chociaż zawiesić link do DTR-ki, bo " nastawa nr 15  pełna opcja" to mi nic nie mówi.

Po efektach to albo masz skopaną ochronę powrotu, która działa kulawo, albo pogodówka zwyczajnie grzać domu przy tych temperaturach nie chce. Mogą też być dziwnie podpięte czujniki, upierdliwy zawór różnicowy puszczający grawitacyjnie itd. itp. 

Ster na 85 reaguje procedurą schładzania kotła, czyli prawidłowo. Pytanie dlaczego ciepło z kotła nie jest odbierane.

Opublikowano

Nastawa 15 = 1 tak jak autor napisał dla A3000D oznacza aktywację funkcji pogodowej. Jest jeszcze 0. Wtedy jest bez krzywych, mieszaczem steruje się ręcznie. Czujnik temp. c.o i temp. zewnętrznej niepotrzebny. Poza tym ma nastawy fabryczne. Konia z rzędem temu kto wie jaki są nastawy fabryczne dla A3000D.

Sprawdź najpierw w teście regulatora czy czujniki mierzą to co mają mierzyć(zdejmij z rury, pozwól ostygnąć) albo idź po kablach od modułu wykonawczego do czujników umieszczonych na rurach i sprawdź poprawność podłączenia. Zakładam, że wiesz gdzie mają być umieszczone.

Opublikowano
3 godziny temu, Andrzej_M_ napisał:

Witaj na forum.

Nie prościej skorzystać z porad u źródła: 

Porady techniczne
poniedziałek - piątek: od 8:00 do 16:00

tel. +48 (32) 474 39 58
tel. +48 (32) 474 39 59

Porady techniczne / Serwisowe (KSFL)
poniedziałek - piątek: od 8:00 do 20:00
sobota: od 8:00 do 15:00
niedziela: nieczynne

Romuald Jasiński
tel. +48 603 495 204

Stanisław Krzyżanowski
tel. +48 603 495 210

Marek Sićko
tel. +48 798 802 735

Marek Mazur
tel. +48 603 495 209

Uwazam ze podawanie danych personalnych oraz numerow telefonow na forum nie powinno miec miejsca. Nawet jesli sa to informacje dostepne na stronach internetowych a Ty robisz to z intencji pomocy nowemu koledze.

Opublikowano

Gdy RODO wejdzie za mocno.

4 minuty temu, PioBin napisał:

Uwazam ze podawanie danych personalnych oraz numerow telefonow na forum nie powinno miec miejsca. Nawet jesli sa to informacje dostepne na stronach internetowych a Ty robisz to z intencji pomocy nowemu koledze.

5 minut temu, PioBin napisał:

sa to informacje dostepne na stronach internetowych

Nie inaczej:

https://www.klimosz.pl/zglos-awarie

Opublikowano

To zadna intencja Andrzeja M. To dosadna odpowiedz. Bo jak odpowiedziec komus na pytanie:  jestem z Polski , ktora godzina. Tez bym podal adres najblizszego zegarmistrza.

Opublikowano
3 godziny temu, sambor napisał:

Aleś przywalił Andrzeju, nie spodziewałem się tego po tobie.

Moim zdaniem odpowiedziałem nowemu koledze @gandrzej873 "rzeczowo".

Chciałem zaznaczyć także iż autor tematu zaznaczył, że aktualnie użytkuje kocioł w trybie "ręcznego podawania opału".

4 godziny temu, gandrzej873 napisał:

,,,, Obecnie palę na ruszcie górnym. ,,,,

4 minuty temu, PioBin napisał:

Bez przesady, są to telefony oraz dane personalne osób pełniących w imieniu producenta kotłów konsultacje serwisowe

Opublikowano

Wystarczylby link do strony.

Czy osoby pelniace te funkcje wiedza ze ich dane personalne zostaly tutaj umieszczone?

Ja tylko napisalem swoje zdanie..

Ps. Przepraszam ze nie na temat i nie jestem w stanie pomoc nowemu koledze.

Opublikowano

Nic z tych rzeczy. Mialem juz dosc wegla. Wymiennik wygladal prawie jak z fabryki. Zero rdzy. Za to palnik byl w stanie agonalnym. Jedenascie sezonow.

Opublikowano

Po po dziesięciu sezonach dołożyłem do Linga 1700zł. Zaczynam jedenasty. Jest nowy ślimak, kolano, zasobnik i podstawa.Robocizna swoja. 50ton węgla przez niego na pewno przeszło.

Opublikowano

Ja tem pozegnalem sie z weglem na zawsze. Bez zalu z mojej strony. Pellet to inny swiat… lepszy :)

Opublikowano

Witam!

Nastawy fabryczne znajdują się w Instrukcji serwisowej, którą można pobrać ze strony firmy KLIMOSZ.

Opublikowano

Witam! Dziękuję Andrzejowi..M... - Stałemu Forumowiczowi za celną podpowiedź. Skorzystałem z podpowiedzi i zadzwoniłem do serwisu KLIMOSZ-a. Pan Ryszard P. serwisant od sterowników bardzo mi pomógł. W nastawach serwisowych sterownika Temperatura Ochrony Kotła - nastawa 5 , zmniejszyłem nastawę producenta do 30 st.C, natomiast w nastawach uzytkownika Test regulatora str.8  - parametr C8 - powrot kotla zwiekszylem temperature do 29 st.C. Zawor 4D otwiera sie i  podaje cieplo przy temp. 55 st.C. 

Problem zalatwiony.

Opublikowano
20 minut temu, gandrzej873 napisał:

serwisant od sterowników bardzo mi pomógł. W nastawach serwisowych sterownika Temperatura Ochrony Kotła - nastawa 5 , zmniejszyłem nastawę producenta do 30 st.C

Hmm... A na gorączkę to najlepiej zbić termometr...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.