PioBin Opublikowano 2 Października 2018 #1 Opublikowano 2 Października 2018 Czesc, W zwiazku z rozbudowa domu zastanawiam sie w jaki sposob (i czy w ogole jest to mozliwe) dolozyc dodatkowa - druga nitke cyrkulacji CWU. Czy wystarczyloby wpiac sie przed istniejaca pompa rownolegle? Czy trzeba stosowac osobna pompe cyrkulacyjna? Albo zrezygnowac i dac se spokoj.
odpowietrznik Opublikowano 2 Października 2018 #2 Opublikowano 2 Października 2018 Rura cyrkulacyjna CWU powinna iść od ostatniego,najdalszego punktu poboru ciepłej wody
PioBin Opublikowano 2 Października 2018 Autor #3 Opublikowano 2 Października 2018 Tak idzie obecna (stara) cyrkulacja. Instalacja jest rozbudowywana o kolejne pobory (lazienka). Nowr zasilanie cieplej wody wpiete w kotlowni i doprowadzone do nowych punktow. Nie jest kontynuacja istniejacej magistrali. Jak dolozyc "druga' cyrkulacje?
PioBin Opublikowano 3 Października 2018 Autor #4 Opublikowano 3 Października 2018 Nikt z forumowiczow nie spotkal sie z takim problemem (zagadnieniem)?
sambor Opublikowano 3 Października 2018 #5 Opublikowano 3 Października 2018 Ciekawe że wykonawca instalacji nie potrafił tego rozwiązać. Ja miałem w poprzednim domu cyrkulację na 2 pionach i wsio grało, a kilka podobnych robiłem u innych i reklamacji brak.
kiminero Opublikowano 3 Października 2018 #6 Opublikowano 3 Października 2018 Na początek po prostu wepnij drugą nitkę cyrkulacji przed pompę i sprawdź czy obie cyrkulują. Wielokrotnie oddawałem do użytku cyrkulację z trzech punktów (kuchnia, łazienka #1, łazienka #2) i nie było potrzeby regulacji przepływów, bo wszystkie nitki cyrkulowały. Jeśli masz przypadek, że piony są "nierówne", to możesz przed pompą wstawić zawory regulacyjne do wymuszania obiegu "po równo" na każdym pionie. Z doświadczenia napiszę, że w domkach jeszcze nie miałem takiej potrzeby.
sambor Opublikowano 3 Października 2018 #7 Opublikowano 3 Października 2018 Brawo i tak to się robi w normalnym świecie, przeważnie nie trzeba regulować gdyż to inst samoregulująca.
PioBin Opublikowano 3 Października 2018 Autor #8 Opublikowano 3 Października 2018 Dziekuje za podpowiedz i informacje
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.