mironek Opublikowano 1 Października 2018 #1 Opublikowano 1 Października 2018 Nie mogę w Kawahu eco duo 20 Kw ustawić jako zadanej żadnej temperatury. W sterowniku compit jest tylko opcja zadana temperatura w obiegu I i II, ale tam moge zadać tylko 45 stopnie C. Mam info o wyliczonej temp kotał (50st C), kocioł osiaga max 65 st C, a to co mnie martwi najbardziej to temperatura powrotu, która nie przekracza 28 st. Chciałem zadać temperaturę 70 st, ale nie mogę znaleźć takiej opcji.
YaroXylen Opublikowano 1 Października 2018 #2 Opublikowano 1 Października 2018 Witam Kolegę. Podejrzewam że kolega jest świeżym użytkownikiem nowego kotła. Z całym szacunkiem, ale zazwyczaj wraz z kotłem, jest dostarczony pogrzebacz, szufelka, czy skrobak, ale na pewno jest również instrukcja obsługi pieca i ustawienia sterownika. Ja na miejscu kolegi usiadłbym w odosobnionym, widnym i bardzo użytecznym miejscu i chociaż spróbował przeczytać ową instrukcję. W razie niezrozumienia jej, pytać tutaj na forum, na pewno koledzy pomogą . A tutaj koledze proponuję lekturkę gdyby nie miał instrukcji od sterownika....--> Instrukcja-R770-KAWAH-wersja-1.00-wydanie-2-2.pdf Pozdrawiam serdecznie kolegę. YARO.
bonanza Opublikowano 1 Października 2018 #3 Opublikowano 1 Października 2018 Dokładnie. Informacyjnie, jeżeli chcemy uzyskać merytoryczną odpowiedź lub skłonić kogoś, żeby spojrzał na Twój problem, to wypadałoby: Zamieścić informację o: - typie pieca, link do instrukcji lub skan, - sterownika pieca, link do instrukcji lub skan, - opis układu poza piecem, brak zaworu mieszającego lub 3D, 4D, bufory, itp. (o ile wiem o co chodzi). Obowiązkowo, jak najwięcej zdjęć pieca i instalacji. PS Dla Twego i rodziny bezpieczeństwa, raczej nie wcielaj w życie postów, które nie odwołują się do powyższego. Pozdrawiam
mironek Opublikowano 1 Października 2018 Autor #4 Opublikowano 1 Października 2018 Dziękuję za odpowiedź. Zdaję sobie sprawę z faktu, ze nic na dobrą sprawę nie napisałem, stąd nikt nie garnie się do pomocy. Nad piecem ślęczę tydzień, i nad instrukcją pieca i sterownika również. Instrukcję zapodał kol. Yaro. Chodziło mi głównie o informację , czy można odgórnie w tym compicie zadać temperaturę kotła, i później regulować parametry pracy kotła aby było ekonomicznie. Powinienem wspomnieć,że mam zawór 4 drożny, zamontowany przed pompą. Pytanie kierowane było głównie do użytkowników tego sterownika. Absurdem wydaje mi się brak możliwości zadania odgórnie temperatury. Chwilowo mam zawirowanie w domu, gdy będę miał czas wrócę do tematu korzystając z waszych wskazówek, dotyczących zwłaszcza zdjęć. Pozdrawiam
pastor Opublikowano 1 Października 2018 #5 Opublikowano 1 Października 2018 No w twojej instrukcji nie ma słowa o tym aby można było zadać temp na kotle. Możesz tylko zmienić max i min a resztę czyli zadaną regulator wylicza niby sam na podstawie jak to pięknie napisali wielu parametrów. Pomijając zasadność takiego pomysłu musisz się pogodzić z tym faktem i zastanowić się jak z tym fantem żyć. Poważnie musisz się przyjrzeć instalacji i posłuchać przedmówców :dawaj zdjęcia i schemat
mironek Opublikowano 2 Października 2018 Autor #6 Opublikowano 2 Października 2018 Dzięki za info Pastor, bo już myślałem,że jestem za głupi by znaleźć taką informację w instrukcji. A więc faktycznie nie ma możliwości zadania temperatury. Na razie podniosłem zadaną temperaturę CWU do 60 stopni, co zwiększyło moc wyliczoną kotła do 65 stopni. Poczekam, aż CWU osiagnie te 60 st i wtedy spróbuję ustawień zaworu 4D, aby powrót miał jak najwyższą temp. Na razie choć kocioł osiaga 68 st to powrót ma tylko 28, ale może po stabilizacji CWU będzie lepiej.
pastor Opublikowano 2 Października 2018 #7 Opublikowano 2 Października 2018 Dawaj schemat jak masz to zrobione bo nikt ci nie pomoże. Ale jesteś uparty. Zaw 4d jeżeli jest prawidłowo podłączony i masz ustawiona ochronę powrotu powinien trzymać ci powrót wysoko tak jak ustawisz. Ludzie maja raczej problem odwrotny
mironek Opublikowano 2 Października 2018 Autor #8 Opublikowano 2 Października 2018 Oto zdjęcia układu, dodam w ramach ciekawostki, ze mam jeszcze podłogówkę, choć ona nie grzeje jeszcze, w sumie też nie wiem dlaczego. Ps. po osiągnięciu przez CWU 60 st temperatura wyliczona kotła spadła do 50 st, temp powrotu 28 st .
odpowietrznik Opublikowano 2 Października 2018 #9 Opublikowano 2 Października 2018 Dołóż pompę na powrocie-pomiędzy zaw.4D a kocioł.Ta podłogówka to na RTL-ach?czy na grupie pompowo-mieszającej?bo przy kotle nie widać aby coś było związane z podłogówką.Widzę że układ zamknięty a zawór bezpieczeństwa i urządzenie do odprowadzenia nadmiaru ciepła w razie "W" to gdzie? Producent w ogóle dopuszcza swój kocioł do pracy w układzie zamkniętym?
pastor Opublikowano 2 Października 2018 #10 Opublikowano 2 Października 2018 Ty tam masz siłownik na 4d? Może na ręku Misztal ustawione i tyle
mironek Opublikowano 2 Października 2018 Autor #11 Opublikowano 2 Października 2018 Producent dopuszcza ten kocioł do pracy w układzie zamkniętym. Na zaworze nie mam siłownika, próbuję go regulować ręcznie, za bardzo nie łapie o co z tym Misztalem biega. Czyli bez dodatkowej pompy zawór 4 d nie spełnia swej funkcji?? Oto zdjęcie, które może rozjaśni kwestie podłogówki, na razie dla mnie drugorzedną, najważniejszym problemem jest osiągnięcie temp. powrotu polecanej przez producenta
odpowietrznik Opublikowano 2 Października 2018 #12 Opublikowano 2 Października 2018 W twojej instalacji nie spełnia.
mironek Opublikowano 2 Października 2018 Autor #13 Opublikowano 2 Października 2018 No to niedobrze, bo za bardzo się na tym nie znam, a mój znajomy fachowiec jak widać zawiódł. Ale nic to. Mam jeszcze jedno pytanie, znalazłem teraz w sterowniku, w menu serwis zakładkę ochrona powrotu, która była wyłączona,włączyłem ją, ale to i tak nic nie daje niestety. Czy ta ochrona zadziała tylko ze siłownikiem zaworu 4d?? No i dalej nie mam odpowiedzi na pytanie jak zadać temperaturę na tym piecu. Podniesienie zadanej temperatury CWU tylko na chwile podnosi temperaturę wyliczoną kotła. Masakra jakaś. Ps. Moze pomiar temperatury powrotu jest fałszywy?? Rurka, która chyba go odprowadza na pewno jest cieplejsza niż 24 st, zwłaszcza, gdy zawór 4 d jest w poz 1 czy 2. Sam już nie wiem.
odpowietrznik Opublikowano 2 Października 2018 #14 Opublikowano 2 Października 2018 Temp.powrotu się podnosi w chwili gdy pompa CWU grzeje zasobnik ale gdy zostanie osiągnięta nastawiona temp.wody w zasobniku to sterownik wyłąncza pompę i temp.powrotu spada.Chcąc aby uzyskać odpowiednią temp.powrotu bez dodatkowej pompy to:1)wielkość zawóru 4D jak wyjście z kotła 2)rozmiar rur obiegu kotłowego jak wyjście z kotła 3)sam obieg kotłowy jak najkrótszy,zamiast kolan łuki.Wtedy jest szansa że obieg kotłowy będzie działał grawitacyjnie.
Lorlen Opublikowano 2 Października 2018 #15 Opublikowano 2 Października 2018 To już któryś z kolei temat z niedziałającym obiegiem kotłowym i niską temperaturą powrotu. Powód to przeważnie zdławienie zasilania i powrotu do kotła z 2 cali do......właśnie 1 cala a może 3/4? Wtedy to nie będzie samo działać i trzeba montować dodatkowe pompy obiegu kotłowego. Niekiedy też przy podłączeniach czujników mylą się miejsca wpięcia czujnika powrotu z czujnikiem zaworu lub jeszcze dziwniejsze historie. U mnie doskonale działa zawór 6/4 cala z siłownikiem, na rurach stalowych przy kotle 6/4 cala. Przy pompie obiegowej CO następuje zmniejszenie średnicy rur i przejście na miedź.
bonanza Opublikowano 3 Października 2018 #16 Opublikowano 3 Października 2018 Bez 4D sterowanego nie masz szans na ochronę i działanie regulatora pogodowego, nie wspomnę o ilości i prawidłowym umiejscowieniu czujników temp.
pastor Opublikowano 3 Października 2018 #17 Opublikowano 3 Października 2018 Autor chyba nie bardzo słucha czyta. Dajmy mu chwile na przemyślenia.
mironek Opublikowano 3 Października 2018 Autor #18 Opublikowano 3 Października 2018 Czytam, i czytam, ale jestem bardzo zielony w temacie co zresztą widać od razu, więc nie wszystko do mnie dochodzi. Z pewnością muszę sprawdzić miejsce podpięcia czujnika powrotu, uważam, że rura z powrotem jest wyraźnie cieplejsza przy odpowiednim ustawieniu zaworu 4d niż widoczne na wyświetlaczu 24-28 st. Niestety nie mam pojęcia jak to zrobić, podejrzewam, że trzeba wezwać fachowca. Druga sprawa to chyba faktycznie mam zamontowany zawór 1 calowy,( wersji 3/4 cala nie ma, a na 2 cale to nie wygląda). No ale skoro pomniejszona średnica instalacji na pewno wyklucza skuteczne ogrzanie powrotu to już sam nie wiem co o tym myśleć, może mam złe czucie w ręce. Trzecia sprawa, chyba najważniejsza dla mnie w tym momencie to brak pomysłu na rozpalenie kotła do temperatury pow 70 st, a więc powracam do przyczyny powstania tego tematu. Na razie mam wyliczona temperaturę pracy kotła 50 st, i po jej osiągnięciu piec przechodzi w podtrzymanie, temp dochodzi do ok58 st i spada. Gdy zadam temp CWU do 60 st to temp wyliczona kotła podnosi się do 68 stopni, ale po ogrzaniu cwu wyliczona temp spada do 50 st. Mniemam, może naiwnie, ze odpowiednie nagrzanie kotła (70-80) stopni pomoże ogrzać powrót i zapewni ciepłe grzejniki. Tylko jak zadać wyższą temperaturę?? Mieszanie nadmuchem i podawaniem nic nie zmienia.
pastor Opublikowano 3 Października 2018 #19 Opublikowano 3 Października 2018 Z instrukcji wynika ze kocioł sam wylicza ile mu trzeba wiec sobie odpuść. Zrób dobrze instalacje. Zrozum ja jak działa
bonanza Opublikowano 3 Października 2018 #20 Opublikowano 3 Października 2018 Chyba już powinniśmy zako 24 minuty temu, mironek napisał: Czytam, i czytam, ale jestem bardzo zielony w temacie co zresztą widać od razu, więc nie wszystko do mnie dochodzi. Z pewnością muszę sprawdzić miejsce podpięcia czujnika powrotu, uważam, że rura z powrotem jest wyraźnie cieplejsza przy odpowiednim ustawieniu zaworu 4d niż widoczne na wyświetlaczu 24-28 st. Niestety nie mam pojęcia jak to zrobić, podejrzewam, że trzeba wezwać fachowca. Druga sprawa to chyba faktycznie mam zamontowany zawór 1 calowy,( wersji 3/4 cala nie ma, a na 2 cale to nie wygląda). No ale skoro pomniejszona średnica instalacji na pewno wyklucza skuteczne ogrzanie powrotu to już sam nie wiem co o tym myśleć, może mam złe czucie w ręce. Trzecia sprawa, chyba najważniejsza dla mnie w tym momencie to brak pomysłu na rozpalenie kotła do temperatury pow 70 st, a więc powracam do przyczyny powstania tego tematu. Na razie mam wyliczona temperaturę pracy kotła 50 st, i po jej osiągnięciu piec przechodzi w podtrzymanie, temp dochodzi do ok58 st i spada. Gdy zadam temp CWU do 60 st to temp wyliczona kotła podnosi się do 68 stopni, ale po ogrzaniu cwu wyliczona temp spada do 50 st. Mniemam, może naiwnie, ze odpowiednie nagrzanie kotła (70-80) stopni pomoże ogrzać powrót i zapewni ciepłe grzejniki. Tylko jak zadać wyższą temperaturę?? Mieszanie nadmuchem i podawaniem nic nie zmienia. Kolego rozpoczynasz nowy wątek, więc otwórz nowy temat. Tak dla innych, żeby nie mieszać problemów. W odpowiedzi na powyższe: - mechanika płynów, matematyka i automatyka (sterowanie), a bardziej zrozumiale: bezwładność układu i zarządzanie i sterowanie procesem ogrzewania. Szkoda, że tego nie rozumieją instalatorzy plastików w instalacjach na paliwa stałe i wytwarzają instalacje, które negatywnie wpływają na zwykłych użytkowników. Mam tylko nadzieję, że nie są inżynierami w danej dziedzinie techniki i nie robią tego ze świadomością techniczną.
mironek Opublikowano 3 Października 2018 Autor #21 Opublikowano 3 Października 2018 No dobrze, ale jak mam zapewnić a)temperaturę wody grzewczej na wyjściu kotła 65 st (zalecana w instrukcji kotła) b) temperaturę powrotu min 60 st (nakazana w instrukcji) gdy na kotle nie mam nawet 60 stopni. To chyba niemożliwe, chyba, ze czegoś nie rozumiem. Co do poprawy instalacji to chodzi o dodanie pompy na powrocie, tak? No i nie chce wyjść na upartego osła, ale to może ten czujnik jest źle podpiety, bo powrót ma odczuwalnie wyższą temperaturę niż wyświetlane 24 st.
mironek Opublikowano 3 Października 2018 Autor #22 Opublikowano 3 Października 2018 Wątek ma tytuł o zadanej temperaturze, więc chyba pytanie o ustawienie temperatury jest na miejscu. Co do opinii o instalatorach zgadzam się całkowicie.
pastor Opublikowano 3 Października 2018 #23 Opublikowano 3 Października 2018 Mironek jeszcze chwila i temat umrze bo ludziom nerwy puszczą. Czepileś sie tej temperatury kotla - ile razy musisz przeczytac informację że regulator sam wylicza ile ma byc na kotle? Kilka razy w instrukcji jest napisane, że o tym ile ma byc na kotle decyduje sterownik na podstawie parametrow jakie mu zadales na obiegu mieszczaczy i cwu. Sam tego doswiadczyles - zmieniasz zadana CWU sterownik podnosi temperaturę a po nagrzaniu obniza. Na temat zaw 4D koledzy sie wypowiadali - co z tego wyniklo? Na temat tego jak wyglada w rzeczywistosci twoja instalacja tez wiadomo niewiele - mowisz ze masz podlogowke ale teraz cie to nie interesuje bo chcesz wiecej na kotle zadac! temat trzeba ogarnac calosciowo bo cholera wie jakie ty tam kwiatki masz. Utrudnieniem jest to ze nie masz zielonego pojecia na ten temat i to nie pomaga Chcesz sprawdzic temp 4D to wyjmij czujnik i wsadz do szklanki z woda o znanej temperaturze NIkt tu nie bedzie z toba walczyl jak sam tego nie chcesz zadawaj jedno pytanie i jak zrozumiesz odpowiedz to dawaj nastepne Bez urazy i powodzenia
mironek Opublikowano 3 Października 2018 Autor #24 Opublikowano 3 Października 2018 Spoko, rozumiem, oczywiście bez urazy. Zapewne wkrótce zapodam nowy, bardziej konkretny wątek na forum, gdy moje zwoje mózgowe ostygną. Pozdrawiam i dziękuję za wszelkie info.
bonanza Opublikowano 3 Października 2018 #25 Opublikowano 3 Października 2018 Dokładnie Ciebie rozumiem, kiedyś też byłem w podobnej sytuacji. Walcz i się nie poddawaj. Podsumowując, poczytaj: - sterowniki pieca, regulator dwustanowy (przykładowe żelazko) i pogodowy (przykładowy google, poniżej), nie wspominam o PID (to na koniec): http://mowimyjak.se.pl/dom-i-ogrod/budowa-i-remont/jak-dziala-regulator-pogodowy-dlaczego-warto-go-zainstalowac,10_50831.html - zawory 3D, 4D, bufory, itp. Generalnie powinniśmy rozróżniać o jaką temperaturę nam chodzi. Bo mamy min. temp. powrotu i zasilania, > 65C oraz temp. na grzejniki np: 35 C przy zewnętrznej 5C, aby utrzymać stałą C w domu np: 22C (tak działa regulator pogodowy, krzywa grzewcza, która nie ma nic wspólnego z temp. wyjścia z pieca i ochrony powrotu). Może zagmatwane, ale jak tego nie łykniesz, to będziesz błądził i opierał się na podpowiedziach osób, które też powyższego nie rozumieją. Na tym kończę i życzę powodzenia.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.