Skocz do zawartości
IGNOROWANY

problem z osiągnięiem temperatury spieki

kaha666

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdeznie mam problem piec z podajnikiem na ekoroszek KLASTER 5 200 O MOCY 200

JAKIE POWINIEN MIEĆ NASTAWIONE PARAMETRY

POWSTAJA SPIEKI 

ZADANA TEMPERATURĘ OSIĄGA PO 6 GODZ

KOMIN BARDZO GORĄCY

Gość Visitor1230
Opublikowano

Zbyt malo danych zeby cos doradzic. Jakie sa nastawy podawania, przerwy powietrza. Czy kociol dziala w dwustanie czy w PID. Jaki sterownik. Jaki palnik. Korona obrotowa czy stala.

Opublikowano

O Matko dmuchawe mamy na 95

czas podawania 20 sek

czas pauzy 40 sek

nastawa cwu jest 51 a sterownik pokazuje 21

nie wiem jak dziala ,to jest duży koioł.sterownik cumulus

każda podpowiedz byłaby dla mnie ważna bardzo prosze o jakies informacje

Gość Visitor1230
Opublikowano

Nie o Matko. Tylko to wszystko potrzebne jest do oceny.

A trzeba zpomniej o bezobslugowosci takiego kotla. A zaczac trzeba od podstaw. Jezeli korona a z tego co widze na przekroju tego kotla nie jest obrotowa to trzeba ja uszczelnic silikonem 1200 stopnbi albo sznurem. O ile to nie jest zrobione. Bez tego mozna zapomniec o jakimkolwiek paleniu. Czyli do sprawdzenia. Instrukcja w linku jak to zrobic.

http://czp.pl/kociol/nastawy/retorta/czyszczenie/index.html

To moze byc przyczyna ze kociol nie osiaga temperatury.

Dalej poprosimy o zdjecia paleniska i popiolu.

Edit: Moze byc selfie z retorta :)

Opublikowano
3 godziny temu, Visitor1230 napisał:

Edit: Moze byc selfie z retorta :)

Hahaha, mistrz ☺

Gość Visitor1230
Opublikowano

Taki mal podstep.. Przy okazji dowiemy sie jak Kolezanka wyglada :)

Opublikowano

Piec na moc 200 kw

Mamy go 3 dni w firmie mówili że wszystko jest uszczelnione.

Źle chyba mamy sterownik ustawiony

Piec obserwowany przez  1 godz

5 minut praca 8 minut postój powtarza się cyklicznie aczkolwiek po 40 minutach praca 10 minut postój 7.

Co zrobić z tym fantem może ktoś pomoże.Dzwoniłam do producenta sterowników powiedział czytać instrukcje.Instrukcja nie zawiera najkorzystniejszych parametrów.Dla laika jest mało czytelna Proszę o pomoc

Gość Visitor1230
Opublikowano

Kociol ewidentnie przerzuca niespalony wegiel. 

Nalezy wydluzyc przerwe podawania.

Prosze ustawic podawanie na 5 sek. Przerwe podawania na 40 sek. Powietrze zmniejszyc na 40 do 60 %. Tak zeby plomien nie byl leniwy i kopcacy. I obserwowac. A co z korona retory ?Pytalem przecierz. A kociol to na zapewne 20 kW. No chyba ze ogrzewa pol osiedla.:)

Opublikowano

Włśnie tak ogrzewa 2 bloki po 12 rodzin i yo jest kocioł Klaster 5 200 o mocy  kW200.Na sterowniku praca jest  od minimum 20 sek i tak jest ustawiony.

Jak zmniejszyliśmy przedmuchy, to temperatura zadana była 50 a piec caly czas miał 41 i nie mógł uzyskać nastawionej temp.Teraz dmuchawa chodzi na 95 .firma od strownika kazała nam wejśc w ustawienia fabryczne natomiast elektryk mowi nie robić tego.Nadal są spieki w piecu.

Gość Visitor1230
Opublikowano

Kurcze duzy kaliber. Nawet nie widzialem na oczy takiego palnika. Z pozycji domowego palacza nie podejmuje sie. Spieki to zawsze za duzo powietrza. A niespiekajacych wegli na rynku coraz mniej. Z fot widac niedopal. Czyli trzeba po prostu wydluzyc przerwe podawania. Znacznie

Opublikowano

Palnik wygląda na obrotowe Ardeo.

Płomień nie jest zły.

Ale moim zdaniem za mocno dmuchawa ustawiona i za bardzo wychładza żar na palniku.

W mojej 150-siątce nadmuch mam na stałe 100%, ale wlot powietrza przesłonięty na pół.

Podawanie mam 5sek, przerwa 10sek, więc proporcje podobne

Spiekami się nie przejmuj, spadną.

Opublikowano

Bardzo serdecznie dziękuję każda rada jest bezcenna po nitce do kłębeka Myśleliśmy ,źe piec na ekogroszek to sprawa bardzo prosta,jakże się mylilismy.pozdrawiam

Opublikowano

Witam Koleżanko.

W/g mnie za mocno dmucha w komin powietrza.

Proponuję zmniejszyć ilość wiatru do 70% i czas przerwy w podawaniu wydłużyć do 50sek.

W mojej w firmie jest zainstalowany kocioł z palnikiem 100kW i parametry mam takie: podawanie 14sek, przerwa 40sek, dmuchawa 65% , temperatura spalin 130-150stopni, zużycie ekogroszku na godzinę 13-15kg

Podaję jako przykład, ale niestety za mało informacji od Koleżanki uzyskanych, chociażby jaki jest palnik zamontowany(model ,producent) i jaka dmuchawa(typ model)

Ciepło pozdrawiam.

Opublikowano

Dla takich rozległych instalacji i pewnie każde mieszkanie z własną regulacją chyba ciężko będzie o stabilizację pracy kotła to i na palniku może być niestabilne.  Może jakiś "buforek" 7-10 tys litrów by się przydał? Najlepiej by jakiś fachowiec od takich dużych instalacji się wypowiedział. Dla palaczy domowych to raczej ciężki temat...

Opublikowano

Taka instalacja kotła bez projektu jest mówiąc krótko samowolą budowlaną, powinien być na to projekt  i uprawniona, przeszkolona osoba do obsługi takiego kotła z uprawnieniami E grupy II.

Ciekawe co UDT na to powie ?

PS

Jeżeli jest przypadkiem projekt to i instalacja jest / była wykonana wg tego projektu i wszelakie rady - dodaj bufor są bez sensu.

Opublikowano

Witam po raz kolejny jest rysunek jest projekt palacz ma szkoleni.

Do tej pory paliliśmy w miałowcu i tam były inne parametry, w tej chwili producent i sterownika i pieca mowi dostosować sterownik do ;opału ,temp zew ,przedmuch itd.Znalazłam takie forum i pytam po prostu o porade .Ja nie palę w ty piecu.Lecz szukam poradt ,aby wszystko było Ok ,a widzę po odpowiedziach że tu wielu fachowcó pisze ,ktorych serdecznie pozdrawiam

Piec typu Klaster z retorowym podajnikiem węglowym

Sterownik Cumulus

Opublikowano

Witam Ponownie.

Szanowna Koleżanko , może niech odezwie się ten ktoś kto ustawia i obsługuje ten piec, gdyż zabawa w "głuchy telefon" raczej nie przystoi dorosłym, bo może być przyczynkiem plotek.

A już bardziej merytorycznie, to nie ma żadnej gotowej recepty na ustawienie pieca, polecam aby tutaj na forum odezwała się osoba kompetentna w obsłudze Waszego pieca.

Już padło to pytanie i ja również ponawiam, czy macie bufor ciepła w instalacji?

Pozdrawiam serdecznie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.