Skocz do zawartości
IGNOROWANY

SZUKAM osoby która ogrzewa dom tylko pompą ciepła Powietrzną.Czy może pompa plus gaz?

apophis330

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mieszkam w domu o powierzchni 200m.Pierwsze piętro i poddasze.
Ocieplenia z zewnątrz nie ma,ale okna są nowe(współczynnik przenikania bardzo doby,jak twierdził facet od ogrzewań).
Mur ok. 40cm grubości składa się z cegła maks w środku wełna,i cegła modularna.na poddaszu też jest wełna.To wszystko z ociepleń.
Budynek był budowany 10 lat temu.Dach dwuspadowy jaskółki od południa i północy.Grzejniki stalowe u góry żeliwne na dole.(żeliwne do wymiany będą)

Szukam osoby która ogrzewa dom tylko pompa ciepła powietrzną.Mieszkam w Krakowie.

Moje pytanie to:Czy taka pompa pomimo mroźnych dni,ogrzej dom o polowe lub ok 30% taniej niż gaz rocznie np.?

Może pompa ciepła powietrzna plus kocioł gazowy?

Ogniwa plus pompa ciepła powietrzna?

Opublikowano

Tylko gazem według jednej firmy od ogrzewań wyszłoby o połowę więcej niż pompą ciepła.

Według drugiego o ok 30% drożej.

Grzejniki na dole wymienimy są żeliwne wiec do wymiany np. na niskotemperaturowe.Zostają na górze  w sumie 7 plus jeden do łazienki.

W tedy nie poradziłaby sobie? Mam na myśli POWIETRZNĄ.

Czy musi np. we współpracy z gazem?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

grzejniki jesli nie sa zamalowane to zostaw

pompe załoz i zapomnij o  problemach z ogrzewaniem i nie babraj z zaden gaz

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ciekawe jak będzie wyglądała pompa ciepła po podwyżkach prądu w 2019, podobno może być do 30%.

Też się zastanawiam nad pompą z dofinansowaniem z programu czyste powietrze.

Opublikowano

pompa to z grzejnikami lekkie nieporozumienie - gdzie niska temp zasilania. Grzejniki muszą być duże - drogie.

Dodatkowo ciekawe jaką pompę dobrał jak budynek bez ocieplenia.

Dziwię się niektórym że wymieniają kotły na pompy ciepła jak za tą samą kasę można ocieplić chałupę i cieszyć się niskimi rachunkami bez różnicy czym będzie grzał.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

No ja grzeję teraz drugi sezon powietrzną LG ale mam samą podłogówkę (250m) i dom dobrze zaizolowany. 20cm styro na MAX-ie, 20 cm pod wylewką akumulacyjną (10cm) i 30cm twardej wełny w dachu. Pompę mam lekko niedoszacowaną bo wychodziło z obliczeń że potrzeba 10kW ale kupiłem 9kW bo była duża różnica do następnej mocy. Efekt taki że październik-listopad i od połowy marca daję radę w drugiej taryfie a teraz chodzi cały czas. Ustawiona temp. na zasilaniu 31 stC a wraca 26. W domu 22-23 ale jak w ubiegłym roku było z dwa tygodnie mrozów po - 15-20 stC to musiałem podnieść temp. na zasilaniu na 34 no i włączały się grzałki a w domu ledwo udało utrzymać się 21 stC co dla nas było niefajne :) W sumie to nie bardzo rozumiem dlaczego tak jej ciężko było podnieść tą temperaturę na zasilaniu podłogówki skoro przy nawet przy mrozach ładowała zasobnik CWU 300 litrów z dwiema wężownicami spiętymi szeregowo do 50 stC. Coprawda zajmuje jej to w nocy ok 2-3 godziny ale i tak taniej niż grzałką tak jak grzałem wcześniej. Ponadto grzeje całe 300 litrów bo pierwsza wężownica jest na samym dole a grzałka grzała tylko połowę baniaka.
Ogólnie jestem bardzo zadowolony bo rachunki spadły mi w stosunku do brykietu bukowego o ok. 50%. Wczoraj przyszedł właśnie rachunek za dwa miesiące czyli od 24 października do 24 grudnia spisywany nie żadna prognoza i jest 1020 zł na fakturze. a w poprzednich latach o tej porze miałem faktury za prąd ok 600 zł i szło około tony brykietu miesięcznie po 750 zł czyli 2100 za dwa miesiące. Tylko w międzyczasie syn się już wyprowadził z domu a na jego komputer i CWU dla niego trzeba by policzyć jakieś 150 zł. Czyli miałem 1950 a mam 1020 zł :)) No i nie muszę palić w piecu, czyścić go itp. Jedyna niedogodnością jest to że jednak taka pompę słychać w domu. Nie jest to jakoś bardzo przeszkadzające bo w ciągu dnia w ogóle a w nocy ten jednostajny szum pomaga zasypiać :) Jednak co to znaczy przy codziennym rozpalaniu pieca, zasmrodzonych ciuchach i brudzie w kotłowni :) Nawet jak prąd pójdzie w górę 30% to i tak mi się opłaca.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Ogrzewam niemal 400m2 pompą ciepła ,miałem juz wegiel gaz i chyba wszytko inne i powiem tyle nigdy więcej nie chce słyszeć o weglu gazie czy peledzie

budynek ktory teraz stawiam ponad 1000m2  tez w trakcie budowy jest ogrzewany pompą ciepła

co do relacji kosztów na dzień dzisiejszy bez udziału fotoogniw najtańsze najbardziej komfortowe ogrzewanie przy założeniu foto niemal darmowe ogrzewanie

dla obrazu kosztór

w 2007 rok opalanie kopciuchem wynik 16 ton wungla

2008 rok ogrzewanie wunglym groszkiem  12 ton i mniej popiołu ....

2009 gaz -rachunek 12 tys

2009 gaz i drewno w kopciuchu rachunek -11 tys

2010 -2014 drewno w kotle HG  koszt ok 4500 na sezon

2015 -- pompa samoróbka  koszt ok 5300 za prąd -za cały prad

2016 -pompa samoróbka plus 10m3 drewna -rachunek 3500zł

2017 -100% pompa samoróbka plus foto 10kW  rachunek roczny  1830zł

2018 likwidacja kotła i kotłowni montaż pompy samsung i zapominamy że istnieje watek ogrzewania  rachunek za cały rok do października 181zł (pewnie za grudzień przyjdzie wyrównanie ok 150-200zł )

i jeśli miałbym robić zestawienie co bym polecał to wiadomo

1-Pompa ciepła

2 gaz jesli mammy na ścianie lub w budynku  jeśli jest w ogrodzie to zapominamy o tym wątku  bo pomijając koszty przyłączenia to opłaty stałe i inne peiedoły powodują ze gaz w eksploatacji jest o 20% droższy od pompy a koszt montażu taki sam pompy ciepła jak i całej infrastruktury gazowej

3 gaz z kaskady butli

4 pellet

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Chcesz powiedzieć, że między 2008 gdzie zużyłeś 12 ton węgla, a 2015 gdzie zużyłeś prądu za niewiele ponad 5 tys. zł nie było żadnych zmian w domu pod kątem termomodernizacji, a na koniec do ogrzania wystarczą ci panele  o łącznej mocy 10kW? 

Zastanawiam mnie to przejście z kotła na węgiel kótry pewnie miał z 40kW na pompę ciepła 10kW. 

Opublikowano

Może miał taki kocioł co ogień palił się w kominie, już takie widziałem w supermaketach.

Opublikowano

Sama różnica 16 vs 12 jest kosmiczna, dlatego porównałem sezony gdzie palił ekogoroszkiem,  zeby nie padały takie argumenty.  Chociaż włąściwie cięźko stwierdzić, bo te kotły się zmeiniały u kolegi co sezon, może błędnie założyłem, że pisząc groszek myślał o spalaniu w kotle z podajnikiem. 

No i na koniec pisze, że gaz jest 20% droższy, a z jego porównaina wychodzi, że jest 100% droższy niż pompa ciepła.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.