kyko1916 Opublikowano 9 Września 2018 #1 Opublikowano 9 Września 2018 Witam Niedawno wymieniłem wysluzony piec na automat zasilany pelletem Piec nazywa się forest Podajnik slimakowy Wszystko automatyczne ( wygaszanie , rozpalanie i utrzymanie temp) Teraz główne pytanie czy mogę palić w nim owsem ? Czy mogę podać sam owies czy trzeba to np wymieszać z peletem ? Jestem laikiem w tym temacie dlatego to co opisałem może wydać się chaotyczne nie mniej wierzę że mi pomożecie Cytuj
Darbatt Opublikowano 10 Września 2018 #2 Opublikowano 10 Września 2018 Witam. Pisze to tylko na podstawie własnych doświadczeń. Palilem kiedyś a może próbowałem, owsem. Mam piec Cichewicza futura ekono 24 kW, aktualnie przerobiony na Pellet. I szczerze odradzam, może on się i palił ale rewelacji nie było, natomiast na ściankach pieca pojawił się taki osad, ze do dziś jeszcze odrywa się w formie takich " skamieniałych " płatów. Moim zdaniem szkoda pieniędzy i czasu później na czyszczenie pieca.PozdrawiamWysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka Cytuj
Xmareckix Opublikowano 25 Września 2018 #3 Opublikowano 25 Września 2018 Witam też mam piec na pelet z palnikiem kipi rot power 20kw też mnie ciekawi palenie owsem ponieważ mam możliwość wychodowania sobie owsa na własnym polu.Zamówiłem narazie na próbę 500 kilo w sobotę będe testował Cytuj
Xmareckix Opublikowano 25 Września 2018 #4 Opublikowano 25 Września 2018 W dniu 10.09.2018 o 09:00, Darbatt napisał: Witam. Pisze to tylko na podstawie własnych doświadczeń. Palilem kiedyś a może próbowałem, owsem. Mam piec Cichewicza futura ekono 24 kW, aktualnie przerobiony na Pellet. I szczerze odradzam, może on się i palił ale rewelacji nie było, natomiast na ściankach pieca pojawił się taki osad, ze do dziś jeszcze odrywa się w formie takich " skamieniałych " płatów. Moim zdaniem szkoda pieniędzy i czasu później na czyszczenie pieca. Pozdrawiam Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka Witam a jaki masz palnik? Jakiej firmy Cytuj
Darbatt Opublikowano 25 Września 2018 #5 Opublikowano 25 Września 2018 Palilem owsem na palniku na ekogroszek ( brucer II) i nie mam dobrych wspomnień, aktualnie mam palnik Kipi 20 kW, w tym palniku nie probowalem tego paliwa, obecnie palę pestką z wiśni wymieszaną z Pellet em w stosunku 1:3 .Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka Cytuj
Xmareckix Opublikowano 26 Września 2018 #6 Opublikowano 26 Września 2018 No ja też będę robił próby z owsem może w sobotę ale z tego co mi koledzy napisali to czarno to widzą.W tym właśnie palniku Kipi,pisali że owies jest za mały i będzie się przesypywal przez ślimak może jak by go pomieszał 50/50 to coś by z tego było nie wiem.Kupiłem 500 kilo na próbę w sobotę jak znajdę czas to poeksperymentuje,a jak nic z tego nie będzie to ustawie Żonie regulator na pelet,ponieważ często nie ma Mnie w domu a sama nie będzie się z tym owsem męczyć Cytuj
konopka Opublikowano 26 Września 2018 #7 Opublikowano 26 Września 2018 Palę ale na palniku rynnowym Witkowskiego,bez problemu,oby tylko było co sypać Cytuj
rafwla Opublikowano 26 Września 2018 #8 Opublikowano 26 Września 2018 (edytowane) Panowie, pali się extra, to film. Paliwo to 3/1 owies , zrębka z twardego drewna i na cały zbiornik 1 worek 25 kg pelletu. https://www.youtube.com/watch?v=e_orulMA0CU Edytowane 26 Września 2018 przez rafwla błąd gramatyczny Cytuj
lukasz44 Opublikowano 6 Marca 2019 #9 Opublikowano 6 Marca 2019 Witam jaki piec polecacie do palenia owsem i jaki podajnik do tego wybrać Cytuj
Kroitzman Opublikowano 7 Marca 2019 #10 Opublikowano 7 Marca 2019 Tylko Granpal :) Jedyny który spali każde zboże :) Cytuj
lukasz44 Opublikowano 7 Marca 2019 #11 Opublikowano 7 Marca 2019 a kocioł witkowski z palnikiem rynnowym jak razi se z owsem ? Cytuj
DzonyZerg Opublikowano 12 Grudnia 2019 #12 Opublikowano 12 Grudnia 2019 Palił ktoś owsem w kipi? Cytuj
Kriss12 Opublikowano 12 Grudnia 2019 #14 Opublikowano 12 Grudnia 2019 (edytowane) Owies dla koni zostawcie @DzonyZerg Mój koń palił .....ale przestał ,bo stwierdził ,że z głodu zdechnie Edytowane 12 Grudnia 2019 przez Kriss12 1 Cytuj
gregoro85 Opublikowano 12 Stycznia 2021 #15 Opublikowano 12 Stycznia 2021 W dniu 7.03.2019 o 14:10, Kroitzman napisał: Tylko Granpal :) Jedyny który spali każde zboże :) A kolega posiada granpala? Cytuj
Kroitzman Opublikowano 14 Stycznia 2021 #16 Opublikowano 14 Stycznia 2021 Trochę tego namontowałem :) Cytuj
ByCygano Opublikowano 5 Lutego 2021 #17 Opublikowano 5 Lutego 2021 No i temat bez konkretnej odpowiedzi, to może ja zapytam. Ktoś zna/użytkuje kocioł, palnik który ma możliwość efektywnego spalania zbóż, pelletów i agropelletów ? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi