Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Przymierzam się do wykonania instalacji co u siebie w domu. Ogrzewanie tylko podłogowe nie licząc grzejników w łazienkach. Dom o powierzchni 200m2. Dwa rozdzielacze na 12 obwodów. Znajomego hydraulika pytałem czym wykonać zasilanie rozdzielaczy. Myślałem o lutowanej miedzi, ale mi odradził twierdząc że jeżeli nie mam w tym doświadczenia to lepiej wybrać inny system. Zaproponował mi rury stalowe zaciskania Kan Steel. Wziąłem je dzisiaj z hurtowni razem ze zlaczkami i zaciskarką  jednak zacząłem mieć pewne wątpliwości. W złączce znajduje się oring uszczelniające który po zaciśnieciu sprawia że połączenie jest szczelne. Moje pytanie brzmi czy tego typu połączenia można wykonywać w podłodze? Zastanawiam się co stanie się z tym oringiem po paru latach. 

Opublikowano

Nic się nie stanie. Musisz jedynie umożliwić takiej metalowej rurze w podłodze kompensację. Bez tego podczas jej pracy mogą występować spore naprężenia i wtedy mogłoby dojść do przecieku. Wystarczy taką rurę umieścić w grubej otulinie i nie dopuścić by jej metalowa powierzchnia gdziekolwiek była np zalana betonem.

Opublikowano

@mmario32 Poczytaj sobie mój wątek gdzie miałem różnego rodzaju dylematy odnośnie ogrzewania podłogowego, projektu, i rury zasilającej rozdzielacze. Trzeba dobrać odpowiednią średnicę tej rury. Ja zrobiłem to pexem z jednego odcinka.

Opublikowano

Ok. Więc zastosuje te rurki. Ja na początku też myślałem o Pexie o średnicy 32 ale jak zobaczyłem jak jest sztywny i ciężko się wygina to zrezygnowałem. Mam rurki Kan Steel fi 28 więc nie będzie problemu że zbyt dużym przepływem. 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, mmario32 napisał:

Ja na początku też myślałem o Pexie o średnicy 32 ale jak zobaczyłem jak jest sztywny i ciężko się wygina to zrezygnowałem. 

Jak kupisz dobrego PEX`a to nie jest źle. Ja robiłem na rurze Hertz.

PS. Jeżeli nie masz doświadczenia albo ktoś kto ma Ci nie podpowie to zrób projekt. Wydasz parę stówek ale pewnie i łatwo się wszystko układa i jest większa szansa, ze będzie działać prawidłowo. 

Edytowane przez Tsport