mmario32 Opublikowano 30 Sierpnia 2018 #1 Opublikowano 30 Sierpnia 2018 Witam. Przymierzam się do wykonania instalacji co u siebie w domu. Ogrzewanie tylko podłogowe nie licząc grzejników w łazienkach. Dom o powierzchni 200m2. Dwa rozdzielacze na 12 obwodów. Znajomego hydraulika pytałem czym wykonać zasilanie rozdzielaczy. Myślałem o lutowanej miedzi, ale mi odradził twierdząc że jeżeli nie mam w tym doświadczenia to lepiej wybrać inny system. Zaproponował mi rury stalowe zaciskania Kan Steel. Wziąłem je dzisiaj z hurtowni razem ze zlaczkami i zaciskarką jednak zacząłem mieć pewne wątpliwości. W złączce znajduje się oring uszczelniające który po zaciśnieciu sprawia że połączenie jest szczelne. Moje pytanie brzmi czy tego typu połączenia można wykonywać w podłodze? Zastanawiam się co stanie się z tym oringiem po paru latach.
Gość Digitrax Opublikowano 31 Sierpnia 2018 #2 Opublikowano 31 Sierpnia 2018 Nic się nie stanie. Musisz jedynie umożliwić takiej metalowej rurze w podłodze kompensację. Bez tego podczas jej pracy mogą występować spore naprężenia i wtedy mogłoby dojść do przecieku. Wystarczy taką rurę umieścić w grubej otulinie i nie dopuścić by jej metalowa powierzchnia gdziekolwiek była np zalana betonem.
Tsport Opublikowano 31 Sierpnia 2018 #3 Opublikowano 31 Sierpnia 2018 @mmario32 Poczytaj sobie mój wątek gdzie miałem różnego rodzaju dylematy odnośnie ogrzewania podłogowego, projektu, i rury zasilającej rozdzielacze. Trzeba dobrać odpowiednią średnicę tej rury. Ja zrobiłem to pexem z jednego odcinka.
mmario32 Opublikowano 31 Sierpnia 2018 Autor #4 Opublikowano 31 Sierpnia 2018 Ok. Więc zastosuje te rurki. Ja na początku też myślałem o Pexie o średnicy 32 ale jak zobaczyłem jak jest sztywny i ciężko się wygina to zrezygnowałem. Mam rurki Kan Steel fi 28 więc nie będzie problemu że zbyt dużym przepływem.
sambor Opublikowano 31 Sierpnia 2018 #5 Opublikowano 31 Sierpnia 2018 To wszystko zależy od potrzebnej mocy, rura 28 ma otwór 1" czyli 25mm - dla podłogówki warto znać potrzebne przepływy inaczej można zrobić inst z problemami
Tsport Opublikowano 31 Sierpnia 2018 #6 Opublikowano 31 Sierpnia 2018 Godzinę temu, mmario32 napisał: Ja na początku też myślałem o Pexie o średnicy 32 ale jak zobaczyłem jak jest sztywny i ciężko się wygina to zrezygnowałem. Jak kupisz dobrego PEX`a to nie jest źle. Ja robiłem na rurze Hertz. PS. Jeżeli nie masz doświadczenia albo ktoś kto ma Ci nie podpowie to zrób projekt. Wydasz parę stówek ale pewnie i łatwo się wszystko układa i jest większa szansa, ze będzie działać prawidłowo.
teres Opublikowano 5 Września 2018 #7 Opublikowano 5 Września 2018 Zapomnij o rurach typu Steel w wylewce. Jakakolwiek wilgoć i będziesz miał sito. Tylko pex albo miedź.
wojciech237 Opublikowano 5 Września 2018 #8 Opublikowano 5 Września 2018 Jak chcesz robić sam do miedzi jest również system na skręcanie, coś ala baryłki samochodowe LPG.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.