Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kan Steel a łączenie w wylewce

mmario32

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Przymierzam się do wykonania instalacji co u siebie w domu. Ogrzewanie tylko podłogowe nie licząc grzejników w łazienkach. Dom o powierzchni 200m2. Dwa rozdzielacze na 12 obwodów. Znajomego hydraulika pytałem czym wykonać zasilanie rozdzielaczy. Myślałem o lutowanej miedzi, ale mi odradził twierdząc że jeżeli nie mam w tym doświadczenia to lepiej wybrać inny system. Zaproponował mi rury stalowe zaciskania Kan Steel. Wziąłem je dzisiaj z hurtowni razem ze zlaczkami i zaciskarką  jednak zacząłem mieć pewne wątpliwości. W złączce znajduje się oring uszczelniające który po zaciśnieciu sprawia że połączenie jest szczelne. Moje pytanie brzmi czy tego typu połączenia można wykonywać w podłodze? Zastanawiam się co stanie się z tym oringiem po paru latach. 

Opublikowano

Nic się nie stanie. Musisz jedynie umożliwić takiej metalowej rurze w podłodze kompensację. Bez tego podczas jej pracy mogą występować spore naprężenia i wtedy mogłoby dojść do przecieku. Wystarczy taką rurę umieścić w grubej otulinie i nie dopuścić by jej metalowa powierzchnia gdziekolwiek była np zalana betonem.

Opublikowano

@mmario32 Poczytaj sobie mój wątek gdzie miałem różnego rodzaju dylematy odnośnie ogrzewania podłogowego, projektu, i rury zasilającej rozdzielacze. Trzeba dobrać odpowiednią średnicę tej rury. Ja zrobiłem to pexem z jednego odcinka.

Opublikowano

Ok. Więc zastosuje te rurki. Ja na początku też myślałem o Pexie o średnicy 32 ale jak zobaczyłem jak jest sztywny i ciężko się wygina to zrezygnowałem. Mam rurki Kan Steel fi 28 więc nie będzie problemu że zbyt dużym przepływem. 

Opublikowano

To wszystko zależy od potrzebnej mocy,  rura 28 ma otwór 1" czyli  25mm - dla podłogówki warto znać potrzebne przepływy inaczej można zrobić inst z problemami

Opublikowano
Godzinę temu, mmario32 napisał:

Ja na początku też myślałem o Pexie o średnicy 32 ale jak zobaczyłem jak jest sztywny i ciężko się wygina to zrezygnowałem. 

Jak kupisz dobrego PEX`a to nie jest źle. Ja robiłem na rurze Hertz.

PS. Jeżeli nie masz doświadczenia albo ktoś kto ma Ci nie podpowie to zrób projekt. Wydasz parę stówek ale pewnie i łatwo się wszystko układa i jest większa szansa, ze będzie działać prawidłowo. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.