Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Naprawa, przebudowa instalacji podłogowej

Tomek9

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Może prościej(mniej inwazyjnie)jeżeli na podłodze są już płytki a chcesz mieć w pomieszczeniu pięknie;) to puścić dodatkowe 2 rury w ścianie?oczywiście w otulinie.Co do temp.powrotu nie jestem pewien czy przy tym rozwiązaniu "na dwie pompy" uzyska się wymaganą temp.powrotu ponieważ jednak czynnik grzewczy zostanie schłodzony przez grzejniki i podłogówkę.Tym samym sugeruje  dodatkową pompę na CWU i właśnie ta pompa będzie odpowiedzialna za temp.powrotu.Nie ma się co przejmować ze sterownik obsługuje dwie pompy w tym przypadku nie ma to znaczenia.

Opublikowano

Tym bardziej,że możesz założyć sterownik za około 20zl który to włączy/wyłączy pompę przy ustalonych temp.

Opublikowano
W dniu 18.08.2018 o 06:57, Tomek9 napisał:

Przy paleniu w lecie w celu ogrzania wody w bojlerze temp. wody powrotnej 45 stopni osiąga gdy temp. na piecu jest powyżej 70.

Przepraszam że się wcinam ale proponuje przed jakimkolwiek remontem i zakupami w sklepie sprawdzić poprawność odczytu termometrów(ręką sprawdź przy samym kotle ten powrót ) . Wiem dokładnie, że woda płynąca w rurze powrotnej ma na pewno wyższą temperaturę niż podajesz. Możesz się zdziwić , jak termometry przekłamują. Sam regulowałem temperaturę powrotu . Pozdrawiam i życzę sukcesów.

Opublikowano

CIHYMUR dobrze ,że się wtrącasz i dzięki za sugestię. Może to co piszesz jest prawdą.

Sprawdzając temperaturę wody powrotnej wpadłem na pomysł aby posłużyć się czujnikiem temperatury C.W.U który miałem wraz ze sterownikiem.

Przymocowałem końcówkę czujnika do rury powrotnej zaraz przy wlocie do pieca za pomocą opaski i odczytywałem wartości na sterowniku.

Opublikowano

Może da się wyregulować tą instalacje ? Bez kosztów . Na zasadzie: tu przykręcić tam przykręcić i będzie git. 

Pisałeś podłoga nie równo grzeje.

Opublikowano

Najmniej inwazyjną metodą na poprawę powrotu (tj, podniesienie temperatury) jest wstawienie zamiast kolanka trójnika, potem zawór grzybkowy lub zasuwa i podpiąć to do powrotu kotła .

Zalety to mały nakład finansowy i mały nakład pracy. Zostanie wprowadzony mały obieg.

Niech bardziej doświadczeni koledzy się wypowiedzą.

CAM00046.jpg.10840901211ed8f7453cc559bf3e7180.jpg

Opublikowano

CAM00046.jpg.10840901211ed8f7453cc559bf3e7180.jpg

Opublikowano

CIHYMUR nie wiem w jaki sposób mógłbym wyregulować tą instalację :(. 
Tak płytki nie wszędzie są równomiernie ciepłe.

Miałem zamiar podnieść temp. powrotu i zrobić jak piszesz, z tym, że trójnik miałem wstawić w miejscu na lewo od strzałki "zasilenie bojler"bo jest lepsze miejsce poprowadzenia rury pionowo i połączenia z rurą powrotu.

Opublikowano

Czy ma duże znaczenie jeżeli pompa wraz z trójdrożnym zaworem mieszającym nie będą w skrzynce przy rozdzielaczu podłogowym?

Czynnik zostaje wtedy szybciej rozprowadzony i zmieszany aniżeli wtedy gdy pompa byłaby zamontowana bliżej pieca?

Opublikowano

Zdecyduję się chyba na zamontowanie pompy bliżej pieca (lepsze podłączenie do sterownika) bo pytałem i ta ze zdjęcia Ferro się nie mieści w skrzynce i być może wtedy upchał bym w obecnej te dwa oddzielne rozdzielacze bez konieczności wymiany skrzynki na większą.

drugie rozwiązanie sambor masz na myśli podniesienie temp. powrotu?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.