Skocz do zawartości
IGNOROWANY

CO i CWU w starym budownictwie

kadamcz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mieszkam w starym poniemieckim domu, który został ocieplony styropianem 5 cm. Dach - dachówka stara.

Mam około 100 metrów do ogrzania. W piwnicy piec Enka 18 KW- piec dolnego spalania z dmuchawą i sterownikiem.

Obok bojler 150 litrów na wodę ciepłą. Palę w piecu od góry i muszę przyznać, że zimą zasyp pieca wystarcza mi na około

16-24 godziny w zależności od węgla jaki zakupię. Zimą spalam około tonę węgla miesięcznie. Latem odcinam dopływ wody z pieca na kaloryfery i grzeję wodę użytkową.

Niestety nie mogę palić węglem bo bym zagotował wodę i palę drzewem. Jak wody za dużo nie odbieram to też jej temperatura jest bardzo wysoka.

Mam wrażenie, że w instalacji nie do końca wszystko jest ok. Jak powinna wyglądać prawidłowo i z czego się składać instalacja w moim domu?

z góry dzięki za pomoc

pozdrawiam

Opublikowano

Niewiele piszesz o instalacji i trudno powiedzieć co jest nie tak. Niekoniecznie musi być błąd w instalacji - przy tak małym zasobniku na samo CWU musisz palić z małą mocą (małe porcje paliwa i niewiele powietrza) 

Opublikowano

Jesli chodzi o instalację to jak juz wczesniej wspomniałem piec enka dolnego spalania, pompa cyrkulacyjna

firmy grundfoss, zbiornik CWU 150  litrów, kaloryfery purmo z głowicami termostatycznymi, rurki miedziane i zawór mieszający, który według mnie nie do końca spełnia zadanie

Opublikowano

Ważne jak umiejscowiona pompa i zawór mieszający (jaką funkcję ma pełnić) . Sama informacja że one są nic nie daje. Potrzebny schemat podłączeń i/lub zdjęcia 

Dlaczego twierdzisz że zawór nie spełnia zadania? Co się dzieje?

Opublikowano

pozwoliłem sobie na szybko naszkicować schemat mojej instalacji ( w załączniku)

z góry przepraszam jeśli jakiś symbol jest zły dlatego dodałem opisy

schemat CO.jpg

Opublikowano

To swoją drogą - pewnie jest podłączona do pionu za całą armaturą która została dodana do instalacji grawitacyjnej - klasyk.

Co do tematu - zawór 3d obniża temperaturę wody na grzejniki. Domyślam się czemu sądzisz że nie działa - gdy grzejesz na samo CWU zawór nie obniży temperatury bo nie ma skąd podmieszać - brak zimnej wody z powrotu grzejników 

Tak jak pisałem wcześniej na samo CWU musisz palić "delikatnie"

No i zostaje kwestia podłączenia naczynia

Opublikowano

No to już wiemy mniej więcej jak wygląda moja instalacja:)
Pytanie - czy można ją jeszcze w jakiś sposób zmodyfikować aby była wydajniejsza? Może większy zbiornik cwu?
Macie jakieś propozycje?

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Tak jak zauważył kol.Haiti w tej chwili ten zaw.3D nie spełnia swojej funkcji równie dobrze mogłoby go tam nie być.Aby "przywrócić go do życia" a tym samym regulować  temp.wody na grzejniki można przerobić instalację jak w załączniku dokładając drugą pompę na CWU .Oczywiście pomijam fakt że instalacja jest niebezpieczna+brak ochrony kotła przed korozją niskotemp.

ddd.jpg

Opublikowano

Bo naczynie powinno być podłączone bezpośrednio do kotła- między kotłem a naczyniem nie może być żadnej armatury czy przewężeń a u Ciebie jest zawór. Trzeba albo poprowadzić osobną rurę do naczynia albo przenieść pompę na powrót

Osobna pompa na CWU nie rozwiąże problemu zagotowania wody przy "ostrym" paleniu. Ja u siebie np robię tak że jak palę na ruszcie na CWU to nagrzewania zasobnik do 60-70 st nadzorując palenisko. W kotle wygasa a wody wystarcza przeważnie na dwa dni (200 l/ 6 osób) 

U siebie też tak możesz spróbować- kwestia izolacji zasobnika, ilości osób w domu i poboru wody

Opublikowano

Zmieni - będzie się dłużej nagrzewał i zagotowanie wody w kotle będzie trudniejsze niż teraz ale nie niemożliwe.

Trzeba też sobie zadać pytanie czy jest sens/potrzeba takiej inwestycji? Bo jeśli  mieszkacie w 10 osób i każdy bierze kąpiel w wannie to tak. Jeśli jest Was powiedzmy czwórka lub mniej to szkoda kasy. To tak jakbyś w bagażniku auta zamontował dodatkowy zbiornik na paliwo żeby na dłużej starczyło - można tylko po co?

Opublikowano

ktoś na forum napisał mi: Żeby spalać efektywniej, musisz pozbyć się dmuchawy i sterownika i dokupić bufor więc dlatego pomyślałem o większym zbiorniku

Opublikowano

Owszem bufor to dobry pomysł do zasypowca ale nie ma to wiele wspólnego ze zbiornikiem CWU

Opublikowano

a czy bufor nie może jednocześnie być źródłem ciepłej wody?

w które miejsce w mojej instalacji należałoby go wpiąć?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.