Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Prawidłowa instalacja kotła z zaworem 4d

msilent

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

mam stary dom z lat 60tych, instalacja z grzejnikami żeliwnymi. Schemat istniejącej instalacji załączam (3 piony). Jestem teraz na etapie wymiany pieca na piec z podajnikiem na ekogroszek. Instalator proponuje instalację zaworu 4d i pompy bezpośrednio na wylocie kotła (schemat załączam). Moim zdaniem coś jest nie tak bo nie ma rury wzbiorczej bezpośrednio do zbiornika wyrównawczego i by-pasu pompy. Pytanie czy jeśli pociągnę drugą rurę do zbiornika to będzie ok, czy może odpowietrzenie pionów powinienem rozwiązać inaczej. Zależy mi na poprawności i zgodności instalacji z normami, żeby w razie czego nie było problemu z ubezpieczeniem. Przeczytałem streszczenie normy i wymagania kotła. Nie wiem czy tak może być jak w mojej propozycji, że 2 rury (czerwone) dochodzą do zbiornika wyrównawczego (odpowietrzenie pionów). Nie chciałbym też zbyt wiele zmienić w istniejącej instalacji. Pozdrawiam i dzięki za pomoc!

aktualna.thumb.png.f00a8a657ee4e07441aad7dd8ce85a57.png

propozycja_instalatora.png

propozycja_moja.thumb.png.334cfc232c64ca1e60f0d04ec1e5ba57.png

Ew czy można by zastosować bypass taki jak poniżej. Wtedy nie musiałbym przez 2 stropy ciągnąć dodatkowej rury. Pytanie czy nie byłoby problemu z cyrkulacją wody ze względu na pompę?

propozycja_moja_2.thumb.png.ae60be841882086b409d7298f49f9db6.png

Opublikowano

Dzięki. Przelew jest prawie na górze zbiornika i teraz nie ma problemu - niezbyt dobrze to narysowałem. Jeżeli zlikwiduję drugie wejście do zbiornika to jak ogarnąć odpowietrzenie pionów - wtedy je stracę? Trochę martwi mnie postawa instalatora.

Opublikowano

Odpowietrzenie pionów załatwisz odpowietrznikiem automatycznym zamontowanym w miejscu starego podłączenia do naczynia.

Uświadom go że idzie na łatwiznę i chce zrobić niezgodnie z przepisami i zdrowym rozsądkiem.

PS Samo podłączenie zaw 4-D jest też niewłaściwe - powinno być tak że wejście z kotła jest naprzeciw powrotu z grzejników a powrót do kotła na przeciwko wyjścia na instalację, czyli coś w ten desseń:

Znalezione obrazy dla zapytania zawór 4-D

Opublikowano
10 minut temu, sambor napisał:

Odpowietrzenie pionów załatwisz odpowietrznikiem automatycznym zamontowanym w miejscu starego podłączenia do naczynia.

Uświadom go że idzie na łatwiznę i chce zrobić niezgodnie z przepisami i zdrowym rozsądkiem.

Dzięki, a odpowietrznik może być  tam gdzie teraz jest kolano do zbiornika? Czy pojechać z nim pod sufit na przedłużeniu rury, która teraz idzie do zbiornika, tak by był powyżej tych cienkich rurek? Poniżej zdjęcie aktualnej instalacji wokół zbiornika.

20180808_075344.jpg

Opublikowano

Naczynie powinno być w najwyższym punkcie instalacji, jeżeli sama instalacja jest skręcana to zdemontuj te górne rury powyżej ostatnich grzejników i na pionach daj odpowietrzniki automatyczne.

Można też odpowietrzyć instalację przez odpowietrzniki w grzejnikach.

Jak wstawisz pompę to tymi rurami łączącymi piony będzie zasuwała woda, jak są one wyżej naczynia to woda z naczynia może wybijać - prawo naczyń połączonych.

Rury te trzeba zlikwidować i dać odpowietrzniki auto.

Opublikowano

Dlaczego koniecznie 4D? Jeśli chodzi o ochronę powrotu kotła, to lepiej wg mnie zrobić 3D z pompą na powrocie plus termostaty na grzejniki. Dzięki temu uzyskasz niezależne sterowanie temp w każdym pomieszczeniu z osobna. Tak czy inaczej musisz mieć możliwość regulacji temperatury w domu, bo teraz grzał będziesz 24 h na dobę i bez nadzoru zrobisz saunę. 4D jest sterowaniem centralnym i może się okazać, że uzyskanie porównywalnego komfortu w każdym pomieszczeniu nie będzie możliwe, bo wątpię w idealnie dobrane grzejniki do powierzchni jaką grzeją. 

Warunek zabudowy nowego kotła wg norm wyklucza propozycje jakie podałeś. Zastanów się nad tym co poniżej:

aktualna.png.d910b52f9f60b69099ebfbbccb6070eb.thumb.png.9d3baddffaec7adee06133fd61c330d1.png

Pytanie na jakiej wysokości masz naczynie powyżej najwyższego grzejnika? Dla pompy na powrocie im wyżej tym lepiej, ale moim zdaniem Tobie wystarczy pompa o wysokości podnoszenie 4 m i to pracująca w dolnym zakresie. Pompa ma tutaj tylko wymusić przepływ przez 3D, by skutecznie zmieszać wodę wracającą do kotła i utrzymać na poziomie powiedzmy 45-50 stopni, a biorąc pod uwagę grawitacyjny układ instalacji, to pompa w niewielkim stopniu musi tylko "pomóc" w obiegu na grzejnikach. Z uwagi na termostaty warto zainwestować w pompę z autoadaptacją. Zawór 3D termostatyczny do ochrony powrotu z progiem zgodnym z DTR kotła.

Z Twojego szkicu wynika, że CWU podgrzewasz inaczej niż kotłem. 

Opublikowano

witam

sorki że podłączam się pod temat

mam założony zawór 4d i mam pytanie czy on jest założony poprawnie ?

i drugie pytanie czy pompa od cwu może być tak zamontowana że jest w powietrzu ? ( po prostu brak miejsca na ścianie przy bojlerze )

bo z opisu wyżej mam wrażenie że nie chyba że się mylę układ zamknięty same kaloryfery kocioł na pellet

pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi

4d.jpg

4d2.jpg

Opublikowano

Jezeli te strzałki czerwone i niebieskie symbolizujące zasilanie i powrót jak na zdjęciu to zawór nie jest poprawnie zamontowany.

Zasilanie ze źródła ciepła nie może być naprzeciwko zasilania na instalację.Patrz rysunki podłączenia zaworu 4D parę postów wcześniej kol.Sambora

Opublikowano

Rury są zamocowane tylko ze na zdjęciu niewidac i brakuje ocieplenia rur ale to w przyszłym tygodniu będzie zrobione , mam jeszcze jeden problem jak był sprawdzany układ czy trzyma ciśnienie było 1,4 bar i trzymało na drugi dzień odpowietrzylem kaloryfery spadło na 0,4 instalator napełnił na 0,6 spadło na następny dzień na 0,4 i teraz jak napełniam układ to  odrazu spada z 0,6 na 0,4 odpowietrznik na grupie bezpieczeństwa jest odkrecony tylko dlaczego odpowietrznik na CO ( widac go na drugim zdjeciu )syczy i woda leci z niego instalator wymieni go na nowy i wtedy zobaczy czy będzie trzymać w czasie podgrzewania  wody na cwu ciśnienie wzrasta do 0,8 i jeszcze jedno czy ten odpowietrznik nie powinien być zamontowany na kaloryferze na piętrze czy może zostać tu gdzie jest 

Dziękuję za odpowiedzi 

Opublikowano

O ile dobrze czytam zdjęcie to odpowietrznik automatyczny jest zamontowany na belce zasilającej(za pompą)czyli OK.tym bardziej że idą jakieś dwie rury w dół,pewnie do grzejników i ten odpowietrznik jest w tym układzie najwyższym punktem dla nich.

Ważne aby nie był po stronie ssawnej pompy.Wygląda na to że kocioł w układzie zamkniętym,czy są wymagane zabezpieczenia dla tego typu instalacji?

Opublikowano

O ile kocioł jest zamontowany w układzie zamkniętym to instalacja z zaworem 4D  powinna wyglądać jak w załączniku czyli powinno być naczynie przeponowe do CO+zawór bezpieczeństwa ale nie 1,5bar(to do kotła w układzie otwartym) tu 2-2,5bar+zawór schładzający DBV.Mówisz o grupie bezpieczeństwa która nie jest widoczna na zdjęciach,powinna być na zasilaniu kotła,jeżeli jest w niej odpowietrznik automatyczny to będzie po stronie ssawnej pompy a nie powinien gdyby tak było to przynajmniej zakręć na nim kapturek bo pompa będzie zasysać przez niego powietrze.Poniższy schemat jest dla kotła współpracującego z zasobnikiem do 150l

Lazar.jpg

Opublikowano

witam

grupa bezpieczeństwa jest na zasilaniu zaznaczona w kółku 

pytałem instalatora, serwis główny i serwisanta który uruchamiał kocioł i podbił gwarancje o zawór DBV i usłyszałem że może być ale nie musi producent kotła tego nie wymaga jedynie zapisany przepis w ustawie o kotłach na paliwo stałe , serwisant powiedział że jest tak mało podawane pelletu że niema prawa nic się stać

jeśli chodzi o zawór bezpieczeństwa   1,5bar  jest zapisane w instrukcji że kocioł pracuje max na 1,5 bar dlatego taki został dany

a jeśli zakręcę kapturek to masz racje nawet trzyma ciśnienie tylko czy on nie powinien być odkręcony ?

ewentualnie może  przenieść grupę gdzie indziej ? jeśli tak to gdzie ?

zbiornik przeponowy jest na powrocie co i cwu

dzieki za odpowiedzi

39240182_2112914519035912_6417778543022833664_n.jpg

Opublikowano

Grupę bezp.zostaw tam gdzie jest chociażby z tego powodu że ZB powinien być na zasilaniu.Ten odpowietrznik w niej właściwie służy tylko do odpowietrzania  w chwili napełniania  całej instalacji ,potem można zakręcić na nim kapturek.

Opublikowano

witam

będzie dobrym rozwiązaniem jak ten odpowietrznik zamknę na grupie  ?

zamontuje jeden na kaloryferze na pietrze i zostawię ten co widać na zdjęciu po lewej stronie na CO

pytanie czy muszę mieć odpowietrznik na CWU ?

Opublikowano

Ok jeśli chodzi o odpowietrzniki na grzejnikach to są, rozumie ze chodzi o te co na końcu kaloryfera na kluczyk się od kręcą i uchodzi powietrze

bo myślałem żeby dać jeden automatyczny odpowietrznik  na grzejniku najwyzej  umieszczonym w łazience  

Przepraszam autora tematu ze zaśmiecam jego temat 

Pozdrawiam 

Opublikowano
11 minut temu, lukkk86 napisał:

bo myślałem żeby dać jeden automatyczny odpowietrznik  na grzejniku najwyzej  umieszczonym w łazience  

Ja jednak nie dawałabym automatu na grzejniku

Może być odwrotny skutek

Opublikowano

ok to zrobię tak  dam jeden odpowietrznik automat na zasilaniu  CWU jak radził kolega odpowietrznik

a może zostać tak jak na zdjęciu widać odpowietrznik na zasilaniu CO ?

a ten na grupie zamknę

4d2.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.