Hochwander Opublikowano 7 Sierpnia 2018 #1 Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Jak w temacie. Posiadam obecnie bojler na CWU 120L wraz z curkulacją rozprowadzoną po całym domu. Zbiornik to vitocell bez możliwości wpięcia grzałki. Jest podłączony do układu kocioł - bufor i muszę zużyć cały zasyp dziennie aby bufor się nagrzał tak aby nagrzał 120l CWU (wymiennik). Mam już dość tego palenia latem i pytanie brzmi: co podłączyć do układu cyrkulacji żeby było tanio w momencie zakupu i nie zżerało to nie wiem ile prądu latem? Kotłownię mam w oddzielnym budynku, rury idą na gł. ok 130cm więc wychładzanie się wody w cyrkulacji jest spore. Muszę też dodać, że mam elektrownię PV 5 kW więc zapas prądu darmowego jest całkiem spory bo szacunkowo latem oddam tauronowi ok 3500 kWh w sezonie już po odliczeniu zużycia domu. Czy jest to dobry pomysł aby taki 10-15l bojlerek pojemnościowy: http://prntscr.com/kfw59c wpiąć na powrót cyrkulacji tak aby podgrzał dalej te 120L wody w viessmannowskim zbiorniku czy też sugerujecie inne rozwiązania? Może na dachu jakiś solar ale bez glikolu bo to chyba już drogo wyjdzie...
HarryH Opublikowano 7 Sierpnia 2018 #2 Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Jeżeli to taki Vitocell jak na schemacie, to grzałke montuje się w pokrywie rewizji (po lewej na dole). Montaż czegoś na cyrkulacji - pompa będzie mieszać całą objętość ponad powrotem, więc po załączeniu grzałki trzeba będzie czekać ok. 2 - 3 h, zanim z kranu popłynie ciepła woda. Poza tym wody będzie mało, bo poniżej cyrkulacji pozostanie zimna.
Hochwander Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Autor #3 Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Taki Vitocell 100 albo 120 u mnie stoi. Nie mam dokumentacji żadnej. Najlepiej by było wstawić tam grzałkę ale czy taki zbiornik z około 2006 - 2007 roku ma to wejście? Jeśli to pewnik, że jest gwint na grzałkę to spuszczę wodę i ją wkręcę.
HarryH Opublikowano 8 Sierpnia 2018 #4 Opublikowano 8 Sierpnia 2018 W rewizje zakłada się grzałki dławnicowe (klasyczne), raczej nie bedzie tam gwintu pod nowomodne z termostatami.
Hochwander Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Autor #5 Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Tak też mi powiedział serwisant viessmanna jak mu pokazałem zdjęcia. To jakie rozwiązanie byłoby dla mnie najlepsze? Kupować nowy bojler tylko dla grzałki - przyznacie, że to trochę bez sensu... Byłem przekonany, że są jakieś prostsze rozwiązania jak przepływowy podgrzewacz na powrocie z cyrkulacji.
HarryH Opublikowano 8 Sierpnia 2018 #6 Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Nie ma tańszych rozwiązań od grzałki.
odpowietrznik Opublikowano 8 Sierpnia 2018 #7 Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Było zrobić jak w załączniku.Na lato odciąć bufor zaworem
Hochwander Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Autor #8 Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Było ale się nie zrobiło niestety. Poza tym chodzi mi o to aby grzać prądem i nie bawić się w palenie latem.
HarryH Opublikowano 9 Sierpnia 2018 #9 Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Jest jeszcze opcja ogrzewacza przepływowego, bardzo sensowna, jeżeli zasobnik też jest w drugim budynku.
Hochwander Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Autor #10 Opublikowano 9 Sierpnia 2018 W budynku mieszkalnym nie ma nic prócz wyprowadzonej cyrkulacji a podgrzewacz przepływowy spowoduje, że spuszczę do szamba chyba z 15 litrów wody zanim w kranie 2 piętra wyżej poleci ciepła woda.
HarryH Opublikowano 9 Sierpnia 2018 #11 Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Pewnie tak. Nie domyśliłem się, że tak duży dom ma taki maleńki zasobniczek 120 l i to jeszcze z cyrkulacją ciągniętą z budynku obok.
Hochwander Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Autor #12 Opublikowano 10 Sierpnia 2018 HarryH - jak się tu wprowadziłem to taki był jeszcze po instalacji gazowej na gaz ziemny. Ja wywaliłem zbiornik i kocioł viessmanna ale zostawilem zbiornik 120L - i Ci powiem, że zupełnie wystarczy i to grzany do 45 st na codzienne kapiele dla 3 osob. Wstawilem tez kociol dolnego spalania bo mam swoje drewno i z buforem to ladnie pracuje ale latem nie chce sie grzac bufora zeby miec ciepla wode w kranie. A kotlownia w budynku obok to jednak jakies tam bezpieczenstwo ale tez strata ciepla na przesyle dlatego cyrkulacja to koniecznosc.
Ksieciunio Opublikowano 10 Sierpnia 2018 #13 Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Trzeba było zostawić kocioł gazowy do grzania CWU.
Hochwander Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Autor #14 Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Stary vitodens 200 ledwie działał, po wymianie stopionej osłony palnika i serwisie za 2500 zł miałem go serdecznie dosyć. Wywaliłem zbiornik na gaz bo dzierżawa kosztowała rocznie ok 1000 zl a ogrzanie domu i wody wychodziło 14 tys zł. Nikt o zdrowych zmysłach nie trzymałby tego kotła w domu a już na pewno mnie by nie przyszło to do głowy po wszystkich przejściach z gazem.
Ksieciunio Opublikowano 10 Sierpnia 2018 #15 Opublikowano 10 Sierpnia 2018 To wszystko wyjaśnia. Myślałem, że masz przyłącze gazu do domu i kocioł był ok a Ty go wywaliłeś.
Hochwander Opublikowano 22 Sierpnia 2018 Autor #16 Opublikowano 22 Sierpnia 2018 A może taka grzałka opaskowa da radę podgrzać zbiornik CWU gdyby ją zainstalować na rurze powrotnej z cyrkulacją? Mam miedziane rury.
MikiQ Opublikowano 25 Sierpnia 2018 #17 Opublikowano 25 Sierpnia 2018 A ile tych chcesz grzać te 120 litrów. 2 dni?Wysłane z mojego HTC U12+ przy użyciu Tapatalka
sambor Opublikowano 25 Sierpnia 2018 #18 Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Najprościej to będzie dostawić drugi bojler z grzałką i możliwością grzania z kotła CO
Hochwander Opublikowano 26 Sierpnia 2018 Autor #19 Opublikowano 26 Sierpnia 2018 A taki zwykły ariston 80L, który ma wejście i wyjście - gdyby podłączyć do cyrkulacji (zasilanie domu) tego "głównego"? Ma to sens? W sensie - przelotowo.
sambor Opublikowano 26 Sierpnia 2018 #20 Opublikowano 26 Sierpnia 2018 Ja to bym bojler elektryczny dał w domu , już bez cyrkulacji
Hochwander Opublikowano 27 Sierpnia 2018 Autor #21 Opublikowano 27 Sierpnia 2018 Tylko, że żeby na górę podesłał wodę na ok 7 metrów - musiałbym spuścić chyba z 10 litrów wody. Obecnie mam ją natychmiast i nie widzę takiego marnotrastwa - mam szambo.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.