Mirazzboono Opublikowano 3 Sierpnia 2018 #1 Opublikowano 3 Sierpnia 2018 Witam Poszukuję kocioł gazowy, który głównie będzie służył do podgrzewania wężownicy w baniaku 300 L CWU w okresie letnim, ale też szukam takiego który byłby w stanie zastąpić w razie awarii główny kocioł CO na pellet. Dom 152 m2 użytkowe, wg obliczeń na wiadomym portalu zapotrzebowanie na moc 12 KW. Zaznaczam że szukam raczej z średnio - dolnej półki cenowej.
sambor Opublikowano 3 Sierpnia 2018 #2 Opublikowano 3 Sierpnia 2018 Jakie masz ogrzewanie - tylko grzejniki ?
Mirazzboono Opublikowano 3 Sierpnia 2018 Autor #3 Opublikowano 3 Sierpnia 2018 System mieszany - podłogówka w WC-ach (x2), kuchnia, korytarz parter, i wiatrołap.
sambor Opublikowano 3 Sierpnia 2018 #4 Opublikowano 3 Sierpnia 2018 Jeżeli masz układ zamknięty to weź najprostszy kocioł kondensacyjny na rynku na rynku np lub Immergasa. moc ok 21-25kW
Mirazzboono Opublikowano 3 Sierpnia 2018 Autor #5 Opublikowano 3 Sierpnia 2018 Coś tego typu np będzie odpowiednie ? https://allegro.pl/junkers-kociol-kondensacyjny-cerapur-midi-zwb-24-1-i7490730530.html
odpowietrznik Opublikowano 3 Sierpnia 2018 #6 Opublikowano 3 Sierpnia 2018 Ten się nie nadaje bo dwufunkcyjny(grzeje CWU przepływowo) Musisz mieć kocioł 1F z możliwością grzania zasobnika
Mirazzboono Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Autor #7 Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Masz(Macie) jakiś konkretny typ - model który można śmiało zastosować, a nie zniszczy mocno budżetu ?
Mirazzboono Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Autor #8 Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Coś tego typu będzie ok ? https://allegro.pl/termet-kociol-kondensacyjny-silver-1-f-20-kw-i7457915257.html
odpowietrznik Opublikowano 5 Sierpnia 2018 #9 Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Może lepiej ze względu na duży zasobnik wybrać kocioł 25kW nie powinno być dużej różnicy w cenie pomiędzy 20-tką a 25-tką.Termet jest OK "Teraz Polska" ;)ma "tani"serwis" w porównaniu z innymi markami,ma też mocną pompę.
Mirazzboono Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Autor #10 Opublikowano 5 Sierpnia 2018 No fakt. Czyli zapewne stanie na tym https://allegro.pl/termet-kociol-kondensacyjny-silver-1-f-25-kw-i7462392835.html
sambor Opublikowano 5 Sierpnia 2018 #11 Opublikowano 5 Sierpnia 2018 I będzie OK, choć ja bym poszukał Golda 25kW
odpowietrznik Opublikowano 5 Sierpnia 2018 #12 Opublikowano 5 Sierpnia 2018 W końcu co złoto to nie srebro)
Mirazzboono Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Autor #13 Opublikowano 7 Sierpnia 2018 To jeszcze jedno pytanie. Czy ten silver (lub) gold z powodzeniem można zastosować jako główny kocioł ? Bo zastanawiam się czy nie spróbować jeden sezon tylko "gazem".
odpowietrznik Opublikowano 7 Sierpnia 2018 #14 Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Dziwne pytanie)Oczywiście że można.Ta podłogówka to na RTL-ach?Rozumiem że już masz kocioł na pellet,czy on pracuje w układzie zamkniętym?
Mirazzboono Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Autor #15 Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Właśnie nie mam jeszcze żadnego kotła, i dlatego zastanawiam się czy jest sens pakować kocioł pelletowy (czyli min 10 000 zł) czy zostać tylko na gazówce. Tak czy owak układ byłby zamknięty . A co do drugiej części pytania w zasadzie w zamyśle miałem mieszacz, jakoś nie zastanawiałem się bardziej w tym kierunku. Jestem na etapie "kotłowni".rozdzielacze wiszą, grzejniki wiszą, podłoga zalana. I teraz są dylematy.. Właściwie jestem prawie przekonany do "gazu", ale..
odpowietrznik Opublikowano 7 Sierpnia 2018 #16 Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Jak domek dobrze ocieplony a wygląda na to ze tak to bym się nie piep... z palletem jak jest dostęp do gazu.Niestety przy dwóch obiegach grzewczych kocioł nie powinien być "bele jaki" ale mieć możliwość sterowania tymi obiegami a takie kotły nie są tanie. W takiej instalacji powinno być sprzęgło hydrauliczne.Sterowanie pogodowe.Kocioł Termeta jest OK ale sterowanie dwoma obiegami jest u nich trochę ułomne nie mówiąc o kosztach bo należałoby dokupić dedykowany przez producenta moduł wielostrefowy (załącznik) a to nie będzie tanie. Już wspominałem o tym na forum że są kotły tańsze typu Termet,Immergas ale przy dwóch obiegach grzewczych producent "zmusza" użytkownika do zakupu swoich rozwiązań tak jak u Termeta w/w moduł stref.czy u Immergaza tzw.DIM to są urządzenia które mają w sobie już wszystko:pompy,zawor 3D,zaw.zwrotne ,sprzęgło,armaturę odcinającą,termometry)pozostaje tylko podłączyć rury
teres Opublikowano 7 Sierpnia 2018 #17 Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Z tańszych kotłów do obsługi sprzęgła w miarę bezproblemowo jest Junkers Cerapur Compact + moduł mm100. Albo Termet + sterownik firmy TECH do podłogówki.
odpowietrznik Opublikowano 7 Sierpnia 2018 #20 Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Jak nie ma dużo tej podłogówki to rozsądna propozycja.W każdym bądź razie wyjdzie najtaniej.Wtedy zostajemy przy Goldzie.Pętle przy RTL-ach do ok.50mb rury !
Mirazzboono Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Autor #21 Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Dzięki za odpowiedzi. "Odpowietrznik" - dlatego właśnie nie chcę się ***. Taki kotły mające "wszystko" a zarazem powiedzmy żeby się nie zrujnować, ale dziadostwa nie prezentowały to coś macie konkretnego na myśli ? Pętle podłogowe oczywiście poniżej 50 mb, i to grubo.Więc obczaję te RTL-e..
odpowietrznik Opublikowano 7 Sierpnia 2018 #22 Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Jak się nie przewiduje sterownia dwoma obiegami grzewczymi nisko i wyskotemp.niezależnie wg.krzywych grzewczych +pogodówka to nie ma sensu pakować się w "wypasiony" kocioł(wysoki koszt ze względu na automatykę )sam kocioł ponad 6tyś + niezbędne dodatki typu modem mieszacza,dodatkowe pompy itd.jednym słowem sporo drożej. Taki Gold wystarczy,przy RTL-ach pracuje jakby był tylko 1obieg grzewczy, tu nic nie potrzebujesz tylko kocioł+RTL-e I mała poprawka do konstytucji użyłem wersji light piep... a nie hard pier...;) Pozostaje jeszcze wielka niewiadoma jak już wszystko jest a mianowicie jakie zostały dobrane średnice rur do rozdzielaczy i dobór grzejników do kotła kondensacyjnego (bo jeśli chodzi o dobór grzejników to inna bajka niż dla pelletu)
Mirazzboono Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Autor #23 Opublikowano 7 Sierpnia 2018 I tak zrobię. W zasadzie wg obliczeń wydajnościowych CWU dla rodziny 5-osobowej zbiornik 300 l byłby ok. Jak to wygląda w praktyce - bo z tego co widzę to dedykowane zasobniki mają max 150 l.
sambor Opublikowano 7 Sierpnia 2018 #24 Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Ja bym zostawił na razie te grzejniki na 1 zimę i zobaczył jak wyjdzie grzanie na niskich temp. Jakby nie bardzo grzało to trzeba zmienić 2-3 grzejniki na większe i będzie OK. Zasobnik daj 300l
Mirazzboono Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Autor #25 Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Jeszcze mnie męczy jedna sprawa - przed rozdzielaczem podłogowym miałem w zamyśle zastosować mieszacz z pompą. Jeżeli wywalę zawór i wsadzę na powrocie rtl to pompa raczej rozstaje ? czy nie ? Odpowietrznik , nie zauważyłem w porę że edytowałeś post. Grzejniki dobrane do grzania w niskich temp. - i to trochę z zapasem :)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.