Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Co sądzicie o palniczku?

Kacper23

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 4.08.2018 o 22:21, Kacper23 napisał:

Palnik miał by być zastosowany do spalania drewna w podgrzewaczu wody do temperatury wrzenia.

Tak i Nie.
Weź pod uwagę, że przenikanie ciepła z gazów spalinowych, poprzez wymiennik do wody o tak wysokiej temperaturze, będzie miało dużo mniejszą sprawność. 

Opublikowano
54 minuty temu, Andrzej_M_ napisał:

Tak i Nie.
Weź pod uwagę, że przenikanie ciepła z gazów spalinowych, poprzez wymiennik do wody o tak wysokiej temperaturze, będzie miało dużo mniejszą sprawność. 

Zainteresowalo mnie to, ale dlaczego to za chwile. Czy moglbys pokazac (obliczyc, oszacowac) roznice w sprawnosci dla temperatury kotla 90C oraz 50C?

Opublikowano
7 godzin temu, PioBin napisał:

,,,, Czy moglbys pokazac (obliczyc, oszacowac) roznice w sprawnosci dla temperatury kotla 90C oraz 50C?

Raczej nie podejmę się takich przeliczeń, ponieważ jest to dla mnie zbyt trudne, aczkolwiek nie jest niemożliwe.

Zaraz potem wpadnie tutaj następny kolega dajmy na to @BioBin_bis i zapyta o wpływ ilości przepływu ciepła, na skraju różnych stanów skupienia wody (ciecz, gaz, para) i będę musiał kolejne tygodnie się męczyć nad obliczeniami.
Na koniec kolega @sambor wytknie mi popełnione podstawowe błędy.

Opublikowano

Dlaczego mam komuś wytykać że chce innym wytłumaczyć rzeczy oczywiste.

Może niech sami sobie policzą - poniżej podstawowe założenia, reszta w necie,

Ale z podanego wzoru widać już zależności ilości ciepła od różnicy temperatur spalin i wody grzanej, zależność jest liniowa i proporcjonalna do różnicy tych  temp

przenikanie ciepła 2.png

Opublikowano
W dniu 13.08.2018 o 21:36, sambor napisał:

Sam kanał mocy nie generuje.

Więc nie wpuszczaj nas w kanał.

Witam

Mam pytanie:

Czy ten kanał nie będzie za mały? 

Chodzi mi o to czy nie będzie za bardzo hamować przepływu gazów.

PS:
Palenisko ma mieć wymiary 28cmx15cm lub może być mniejsze,jeśli to będzie według was za duże.

Pozdrawiam 

Dobranoc

Opublikowano

Wymiary paleniska OK, ale wg mnie dysza jak do dreqwna ma wlot za wysoki, daj ją 6cm na wys na wlocie i 3 na wylocie, moc będzie ok 10-12kW, ale jak się przyłożysz z PP i PW to i 18kW  wyciągniesz

Natomiast sam kanał nie może być za duży w przekroju gdyż podczas rozprężania gazów w tym kanale będą one obniżały swoją temp, a nie o to idzie.

Opory samego kanału będą nieduże, tym bym się nie martwił.

Moc palnika czy paleniska nie jest ważna ważne aby palnik dopalił czysto to co mu palenisko poda.

Opublikowano

Witam ponownie.

Wzorowałem się na palniku Maracza on ma wymiary 19x6cm=114cm2 oraz 19x3cm=57cm2

Martwię się czy nie będzie problemu,ponieważ 14cmx6cm=84cm2 i 14cmx3cm=42cm2,czy tam nie będzie za wąsko?

Co masz na myśli przyłożyć z PP i PW,dać dużo powietrza?

Pozdrawiam

Dobranoc.

Opublikowano

Z tym PP i PW to trzeba je dać odpowiednie ilości i odpowiednie proporcje.

Już ci pisałem że sam palnik to nic - kawal żetonu lub kilka cegieł, ważne aby był dopasowany do reszty.

Przecież jest jeszcze wymiennik , i on też ma coś do powiedzenia.

Co do wymiarów które ci podałem - to są moje wymiary wysokości, mam tylko szeroko, bo aż 34cm.

Ale mój kocioł jest trochę inny, więc tak dokładnie go nie skopiujesz.

Nie powinieneś pisać wzorowałem się na palniku  XXX, gdyż nie masz dokładnie takiego samego  kotła i takiego samego paliwa oraz całej reszty.

Jak uważasz że to za mały to daj większy ale z możliwością szybkiego zmniejszenia - wkładka z szamotu

Zauważ że kolega ma takie same wysokości jak ja podawałem, a szerokość ma pewnie taką jak palenisko,

zresztą swoje wymiary to już kilka razy podawałem i  pewnie kolega też się na nich wzorował, albo sam do tego doszedł., gdyż to najlepsza opcja.

Opublikowano
W dniu 13.08.2018 o 22:33, Andrzej_M_ napisał:

(...)

W dniu 14.08.2018 o 07:24, Andrzej_M_ napisał:

Raczej nie podejmę się takich przeliczeń, ponieważ jest to dla mnie zbyt trudne, aczkolwiek nie jest niemożliwe.

Zaraz potem wpadnie tutaj następny kolega dajmy na to @BioBin_bis i zapyta o wpływ ilości przepływu ciepła, na skraju różnych stanów skupienia wody (ciecz, gaz, para) i będę musiał kolejne tygodnie się męczyć nad obliczeniami.
Na koniec kolega @sambor wytknie mi popełnione podstawowe błędy.

@Andrzej_M zaliczam się do grona tych osób, którzy intuicyjnie w pełni zgadzają się z tą teorią - nie jest konieczne z Twojej strony udowadnianie mi tego i marnowanie tygodni. A zapytałem gdyż dużo i często podaje się sprawność kotłów - również tych w certyfikatach - jednak nie znalazłem tam wzmianki o temperaturze ich pracy podczas testu. Czy można manipulować tą wartością w celu naciągania wyników?

Czy i ile jesteśmy w stanie podnieść lub obniżyć sprawność tych urządzeń poprzez zmianę TYLKO temperatury wody? Co niektórzy często piszą o podniesieniu temperatury na kotle i cytuje "nie martw się to nie wpłynie na zużycie opału", lub ba zalecają ją podnieść dla poprawy... tylko czego?

Opublikowano

Aleśmy odjechali z tematu....

Pierwszy lepszy wykres grzania wody w funkcji czasu /temperatury pokazuje, że dopiero powyżej 80 st C grzanie trochę spowalnia tempo

tak więc nie jest źle, dopóki nie grzeje się blisko temp. wrzenia wody ( chociaż niektórzy pewnie potrafią np. ładując bufor do 90...)

http://www.physics-chemistry-class.com/chemistry/boiling-water.html

graph-pure-boiling-water-temperature-time.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.