Gość berthold61 Opublikowano 21 Lipca 2018 #1 Opublikowano 21 Lipca 2018 Panowie jaka zasada powinna być brana pod uwagę w czasie ustawiania mocy kotła . 1 np moc kotła 10kw a palnik 10-15kw , dawać ustawienia pod 2/3 mocy palnika czy pełną moc palnika ? 2 np moc kotła 10kw i palnik ustawić na pełną moc czyli 15kw 3 w ustawieniach dać moc kotła 15kw wg mocy palnika a potem zjechać z mocą maxymalną do 75% ? Przydałby się tu pieklorz bo chyba tylko on zetknął się z badaniami nad kotłami bo , jak ustawię moc kotła na np 75% to wszystko schodzi łącznie z ilością powietrza i zaczyna przykapcać czego nie ma na pełnej mocy no ale co wtedy z PID ? fajnie było by jakiś elaborat o tym poczytać ale nie ma nigdzie takich rzeczy , czarna magia z tym bo niby mogę to wszystko ustawić ale dalej nie wiem czy to tak czy śmak ma być .
sambor Opublikowano 21 Lipca 2018 #2 Opublikowano 21 Lipca 2018 Standardowo to palnik ustawia się do mocy wymiennika , czyli jak kocioł ( wymiennik) ma 10kW to palnik powinien być ustawiony na te 10kW , inaczej jak nie ma odbioru ciepła to nadmiar mocy ponad moc wymiennika idzie w komin i spada sprawność grzania (kotła i instalacji)
Gość berthold61 Opublikowano 21 Lipca 2018 #3 Opublikowano 21 Lipca 2018 To rozumię ale ustawiając moc na 2/3 jego możliwości to opcja idealna ale np jak zjedzie w PID do np 3kw to już poniżej 30% mocy palnika i wszystko schodzi w parametrach a najgorzej że też powietrze chyba .
krisgie Opublikowano 21 Lipca 2018 #4 Opublikowano 21 Lipca 2018 Tu już zależy głównie od możliwości stera. Jeśli korekta powietrza którą ustawiasz (np +10%) działa "globalnie" w całym zakresie mocy to "dupa zbita" bo np na dole mocy powietrze będzie OK a na górze np za dużo. Tu przydała by się możliwość ustawienia dołu oraz góry mocy oddzielnie czyli ustawienie krzywej nadmuchu, coś jak w SKZP-02. Musisz przelecieć przez ustawienia czy nie ma czegoś takiego.
Gość berthold61 Opublikowano 21 Lipca 2018 #5 Opublikowano 21 Lipca 2018 W sterowniku jest opcja mocy minimalnej wentylatora więc teoretycznie można ustawić ciut mniej niż normalnie ale przy mniejszej mocy w PID chyba za bardzo by wypalało opał z retorty ,chyba bo nie sprawdzałem.
marcus312 Opublikowano 21 Lipca 2018 #6 Opublikowano 21 Lipca 2018 Skąd jest pewność że jest moc wymiennika 10 kW w tym kotle może jest więcej jak to było wcześniej z kotłami zanim nastała 5 klasa
Gość berthold61 Opublikowano 22 Lipca 2018 #7 Opublikowano 22 Lipca 2018 Na moje oko jest chyba więcej bo mimo swoich wymiarów to wymiennik jest dosyć rozbudowany , ale fabryka podaje że ma 10kw i nawet bliźniaczy Zębiec agat peletowy też ma 10kw , tylko zastanawia mnie jedno a mianowicie wysłałem sterownik do aktualizacji i oni uwzględnili dane z testów pod 5 klasę od Zębca tegoż kotła tylko dziwne jest to że palmik pancerpola ten najmniejszy ma przesyp na godzinę 6.60kg więc wychodzi tak twierdzą w pancerpolu że na pełną moc powinien dostać 18 sekund podawania i 42 sekundy przerwy a w sterowniku po przeprogramowaniu wg danych z Zębca mam podawanie 6 sekund i 20 sekund przerwy , jasno z tego wynika że oni ustawili moc palnika na 30% mocy , wg mnie jak miało by być to 10kw palnika to musiało by być podawanie 12 sekund i ok 30 sekund przerwy . chyba że ja czegoś nie kumam .
sambor Opublikowano 22 Lipca 2018 #8 Opublikowano 22 Lipca 2018 Jak klasa 5 kotła to jego wymiennik musi być większy aby wzrosła sprawność kotła.
Gość berthold61 Opublikowano 22 Lipca 2018 #9 Opublikowano 22 Lipca 2018 sambor z tego co piszesz to śmiało można zwiększyć moc palnika np do 12kw to chyba bezpieczne i ekonomiczne , ale pewnie tylko w duże mrozy bo chyba więcej niż 5 kw nie poleci na ogrzewanie nonstop , oczywiście wg moich wyliczeń na ĆW.
Kijasr Opublikowano 22 Lipca 2018 #10 Opublikowano 22 Lipca 2018 Z moich obserwacji tego palnika to on słabo pracuje na małych mocach poniżej 6kw to cienko. A moc ustawiasz pod wymienik Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka
Gość berthold61 Opublikowano 22 Lipca 2018 #11 Opublikowano 22 Lipca 2018 Palnik po nawierceniu tych dodatkowych dziurek 8 szt fajnie pali i nie widzę większych wad w nim , jeszcze pociągnę kiedyś kątówką te rowki co pieklorz pokazywał i powinno być ok całkiem . to bym narazie z tym nie kombinował a bardziej interesują mnie zależności mocy palnika do powierzchni grzewczej kotła i druga sprawa to taka że pancerpol podaje np 18sek podawania i 42 przerwy i teraz zachodzi pytanie czy sensowne jest dzielenie tego na połowę ? np podawanie 9 sek i przerwa 21 sekund bo powietrze to chyba tylko eksperymentalnie trzeba dobierać co ? a jak rozwiązujecie sprawę powietrza na niskiej mocy ? w ustawieniach minimalnej mocy wentylatora ustawić tyle aby nie kopcił czy jak ? bo zakres najniższy jest do 15% a to stanowczo za mało więc dać na np 24% a górne na 32% bo więcej to już palnik się robi .
krisgie Opublikowano 22 Lipca 2018 #12 Opublikowano 22 Lipca 2018 Wg mnie warto poeksperymentować z dzieleniem podawania i przerwy. Bo poda tyle samo w jednostce czasu (wiec na mocy nie stracisz) ale poda w mniejszych porcjach co może jakoś tam poprawić odgazowywanie i być może lepiej dopali. Kwestia eksperymentów dla danego palnika i paliwa. Dla trudniejszych paliw większość wręcz zaleca by skracać podawanie i przerwę i wywołać tym częstszy ruch na palniku ale nie wiem jak to się sprawdza.
Gość Visitor1230 Opublikowano 22 Lipca 2018 #13 Opublikowano 22 Lipca 2018 3 godziny temu, berthold61 napisał: kotła i druga sprawa to taka że pancerpol podaje np 18sek podawania i 42 przerwy i teraz zachodzi pytanie czy sensowne jest dzielenie tego na połowę ? np podawanie 9 sek i przerwa 21 sekund bo powietrze to chyba tylko eksperymentalnie trzeba dobierać co ? Taki stosunek to podawania to naprawde wysoka moc kotla. Az ciezko uwierzyc ze to sie dobrze spala. Choc wegle bywaja naprawde rozne. Ostatnie moje palenie ekogrochem wymagalo podawania 5 sek i 120-140 przerwy. Generalnie im krotszy czas podawania tym lepiej. Warto jak piszesz podzielic to na polowe. Zloze ma wiecej ruchu, napowietrzanie bedzie bardziej rownomierne a przy spiekajacym weglu spieki beda drobniejsze. Jak widze kolega ogrzewa 110 m i moc ustawiona bardzo wysoko. Lepiej i ekonomiczniej prowadzic kociol na mniejszej mocy dajac mu jednoczesnie dluzej popracowac.
Gość berthold61 Opublikowano 23 Lipca 2018 #14 Opublikowano 23 Lipca 2018 No dobrze spala wręcz idealnie popiołu prawie zero spieków nie ma a tym bardziej zero niedopałów tylko no właśnie ta moc faktycznie za duża i w PID jak jedzie to przekroczy zadaną np 58 dochodzi do 61 i wchodzi w podtrzymanie wg mnie za szybko nabiera temp . zrobię to teraz tak że podzielę moc max na 3 i dam 2/3 mocy palnika czyli równe 10kw a mianowicie 12 sek podawania i 28 sek przerwy a z powietrzem to już eksperymentalnie
Pieklorz Opublikowano 24 Lipca 2018 #15 Opublikowano 24 Lipca 2018 Ktoś z wiekszym palnikiem jak patrzy na nastawy tego małego zawsze myśli, że moc jest ustawiona wysoko... Tu jest mniejsza średnica rury, ślimaka i inny skok ślimaka. Mniejsze palenisko oraz montowana wolniejsza przekładnia. Sęk w tyn, że trafiala się rzadko też nieco szybsza i świra idzie dostać. Pamiętam, że pl preferowal czasy podawania w granicy 12sekund. Na tym palniku moim zdaniem nie ma sensu ustawiania pracy poniżej 7sekund. Ja tego palnika za bardzo nie lubię, ale można z nim żyć jak się dopasuje paliwo i sterownik
Gość berthold61 Opublikowano 24 Lipca 2018 #16 Opublikowano 24 Lipca 2018 Pieklorz ja specjalnie dzwoniłem do serwisanta pancerpola i powiedział krótko aby nie słuchać nikogo dać 18sek/42 i będzie gitarra a ja cymbał nie dopytałem a jak kocioł moc mniejsza niż palnik to co ? no i dziś zapodałem mu 12sek/28przerwy ale to i tak tylko teoretycznie bo to tylko CWU i chyba zimą będzie coś więcej wiadomego ale przynajmniej już jest jakaś teoria .
ErnestWrona Opublikowano 1 Sierpnia 2018 #17 Opublikowano 1 Sierpnia 2018 W dniu 21.07.2018 o 11:05, sambor napisał: Standardowo to palnik ustawia się do mocy wymiennika , czyli jak kocioł ( wymiennik) ma 10kW to palnik powinien być ustawiony na te 10kW , inaczej jak nie ma odbioru ciepła to nadmiar mocy ponad moc wymiennika idzie w komin i spada sprawność grzania (kotła i instalacji) Dokładnie tak jak napisał kolega. Zgadzam się w stu procentach!
Gość berthold61 Opublikowano 1 Sierpnia 2018 #18 Opublikowano 1 Sierpnia 2018 No i ja też się z tym zgadzam dlatego dałem 75% mocy palnika i teraz mam 12 sek podawanie i 28 sekund przerwy co odpowiada 2/3 mocy tego palnika czyli ok 10kw , (pełna moc 15 kw to 18sek pod i 42 przerwy) no i wszystko jest narazie ok tylko doczekać nie mogę się jakiegoś przynajmniej słabego ochłodzenia ale wygląda to wszystko obiecująco , jako ciekawostkę dodam że Zębiec kategorycznie zabronił podczas aktualizacji sterownika dodawać funkcję dobowego zużycia opału bardzo interesująca sprawa bo inne firmy z tym sterownikiem nie robią problemów .
marcus312 Opublikowano 1 Sierpnia 2018 #19 Opublikowano 1 Sierpnia 2018 8 godzin temu, berthold61 napisał: no i wszystko jest narazie ok tylko doczekać nie mogę się jakiegoś przynajmniej słabego ochłodzenia ale wygląda to wszystko obiecująco Wytrzymaj jeszcze miesiąc od września może będą lepsze warunki do palenia .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.