Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zasilanie rozdzielaczy

Szczypiorr

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Dom 10x11m na poddaszu i parterze podłogowka. Na górze rozdzielacz w pomieszczeniu nad kołem gazowym z 7 obwodami i na dole z 5 obwodami na ścianie za kotlem.

Z kotła gazowego na zasilaniu i powrocie wychodzi kolanko 3/4 i miedź 22x1, potem do sprzęgła i pompy. Z rozdzielaczy jest wyjścia 1' a potem 3/4 kolanko i miedź 22x1.

Instalacji jeszcze hydraulik nie uruchomił.

Czy będzie to dobrze działać?

Opublikowano

Miedź powinna być 28mm?
Jak można to policzyć, jakieś informacje jeszcze podać?
Uruchomione będzie za tydzień, dwa jak gaz podłącza ale dopiero w zimie się okaże jak będzie nie dogrzany dom?

Oczywiście hydraulik twierdzi, że wszystko idzie w porządku, nie jest z lapanki tylko od sąsiada a ten od innego znajomego, gdzie robił dom, ale tam jest podłogowka na parterze a na górze grzejniki.

Opublikowano
A ile masz pętli i jak długich?
Jak wiesz że powinna być rura 28 to dlaczego położona jest 22
Bo nie ja to kładłem i nie jestem hydraulikiem.
Pytałem czy wystarczy, to że zawsze tak robi i ma być dobrze.

Ciekawe jak ty byś reagował jak inwestor mówił by Ci co i jak masz robić.
Opublikowano

Poczytaj to forum i dowiesz sie dlaczego tak jest. 

Skoro nie chcesz sie oddzywac to zaufaj instalatorowi ze bedzie dobrze i z tym zyj.

Opublikowano

Rozumiem, że dla takiej ilości podłogowki jest to za mala średnica i nie będzie to działajac?
Nie da rady ogrzać domu, pięć będzie się wyłączal?

Pytałem go a nie się nie odzywam ale nie wymusze na nim tego.

Opublikowano

Zalecana maksymalna prędkość wody w rurach miedzianych to 0,5 m/s (średnice od 28 bodajże 0,7 m/s)

Policzmy dla parteru 7  pętli, przepływ 2L / min / pętlę, sumaryczny przepływ 14L/min, co daje 0,23 l/s, przy średnicy 22mm prędkość przepływu wynosi 0,76 m/s. 

Kilka(naście) lat będzie działać, później woda (a właściwie opiłki w niej krążące) mogą Ci wytrzeć gdzieś miedź na kolanku i nieszczęście gotowe. 

Jak dla mnie obydwa rozdzielacze do wymiany na fi 28. 

Poza tym po co w ogóle sprzęgło przy 12 pętlach? Wystarczy dobrać kocioł z mocniejszą pompą i będzie hulać.

Opublikowano

1- 5 pętli na powierzchnie ok 100m2 to trochę mało - jakie rozstawy, nie znam lokalizacji - może to Włochy lub Francja tam takie ilości wystarczą.

2-- 7 pętli - może ujdzie ale też raczej trudno - jakie rozstawy

3 - przepływ dla 12 pętli i 2l/min to ok 1440l to trzeba już dużej pompy i rur na zasilaniu Cu28, nie wiemy czy do każdego rozdzielacza idą osobne rury z pompy czy piętro jest zasilane przez parter. 

Jeżeli ta druga wersja to do pierwszego rozdzielacza musi iść rura Cu28 a następnie może być Cu22

4- oprócz prędkości dopuszczalnych są jeszcze tzw opory liniowe rury - z tym jest często większy problem niż z wypłukiwaniem kolanek

5- belka rozdzielacza  jest standardowo 1" i nie potrzeba jej wymiany.

6 - sprzęgło to zależy od kotła - podaj jaka marka, ale tu raczej musi być.

Opublikowano

Dom w lubelskim, na parterze 7 pętli na 100m2 podłóg, na parterze 5 pętli dla ok 70m2 podłóg.

Z kotła idzie do sprzęgła potem do pompy a z niej do jednego i drugiego rozdzielacza osobno

Kocioł Junkers cerapur smart 24kW

Rozstaw pętli od 10cm przy strefach brzegowych do 15cm do środka pomieszczeń

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.