marcinp1984 Opublikowano 8 Czerwca 2018 Autor #26 Opublikowano 8 Czerwca 2018 Zastanawiam się jeszcze czy za pompą na zasilaniu nie przydałby się zawór zwrotny. Niby jak się czyta to powinien być za każdą pompą a w schemacie tego nie mam :) W końcu udało mi się dostać zawór 3/4 z tym, że mam co do niego pewne wątpliwości... W każdym zaworze była jakiś gumowy oring, tutaj nie ma nic. Tak po prostu mam to skręcić, czy trzeba dokupić jakąś specjalną uszczelkę? Będzie to szczelne?
Gość Digitrax Opublikowano 8 Czerwca 2018 #27 Opublikowano 8 Czerwca 2018 Będzie szczelne tylko trzeba bardzo mocno dokręcić.
marcinp1984 Opublikowano 26 Czerwca 2018 Autor #28 Opublikowano 26 Czerwca 2018 Witam ponownie, Mam jeszcze jedno pytanko bo nie chce przesadzić z mocą pompy... N ochronę powrotu planuję zakupić pompę ibo beta 25-40, na zasilanie cały czas planowałem 25-80. Czy to nie przesada biorąc pod uwagę to, że do tej pory instalacja bezproblemowo pracowała na grawitacji? Widzę dużo wpisów gdzie jest info, że pompy 40 są w stanie obsłużyć 90% domów jednorodzinnych. (u mnie dokładnie 155 żeberek, docelowo będzie 158 łącznie 16 grzejników)
sambor Opublikowano 26 Czerwca 2018 #29 Opublikowano 26 Czerwca 2018 Pompa 25/40 wystarczy z zapasem na ta instalację
marcinp1984 Opublikowano 28 Czerwca 2018 Autor #31 Opublikowano 28 Czerwca 2018 Jeszcze dwa pytanka :) 1. Odnośnie schematu - czy zawór zwrotny na powrocie nie powinien być za powrotem z cwu? Ta pompa, która ma pilnować temperatury powrotu nie będzie tam pchała wody? 2. Gdzie jest najlepsze miejsce dla rury, którą będzie można dopuścić wodę do instalacji? Do tej pory wchodziła ona w powrót pierwszego (najbliższego) grzejnika czy tak to może zostać?
sambor Opublikowano 28 Czerwca 2018 #32 Opublikowano 28 Czerwca 2018 Jeżeli zrobiłeś dokładnie tak jak na schemacie w poście 1 to tam już nic nie potrzeba i nic nie będzie się cofać, natomiast napełnianie instalacji musi być w jej najniższym miejscu -np przed wejściem rury powrotnej do kotła
marcinp1984 Opublikowano 28 Czerwca 2018 Autor #33 Opublikowano 28 Czerwca 2018 Ok, czyli zostaje wszystko jak na schemacie. Czyli ta rura powinna być za powrotem z bojlera i za rurą gdzie będzie ochrona powrotu? Ma to być jak najbliżej wejścia pieca?
odpowietrznik Opublikowano 28 Czerwca 2018 #34 Opublikowano 28 Czerwca 2018 Tak na marginesie nie powinno się robić uzupełniania wody do instalacji na sztywno.Oczywiście powinien być na wodzie z sieci zawór zwrotny.
marcinp1984 Opublikowano 28 Czerwca 2018 Autor #35 Opublikowano 28 Czerwca 2018 A co to znaczy, że nie powinno się robić uzupełnienia wody na sztywno? :) Zawór zwrotny daje bo dla mnie to logiczne ale do tej pory go nie było :) I jeszcze pytanie z innej beczki... Kupuję nowy zbiornik wyrównawczy i podłączam go to pieca rurami 1" bo aktualny gdzieś cieknie i podłączony jest rurami 1/2" więc chyba trochę mały przekrój. Poza tym w kotłowni widzę tylko rurę przelewową, która idzie do kanalizacji natomiast nie ma nigdzie rury wzbiorczej (ze zbiornika wychodzi, wchodzi w ścianę i ginie). Jak to się robiło 30 lat temu? :) Może być tak, że rura wzbiorcza podłączona jest do jakiejś rury, którą połączone są grzejniki? Tutaj mam właśnie zagadkę i pozostaje mi chyba zaślepić tą rurę wzbiorczą gdzieś przy starym zbiorniku.
odpowietrznik Opublikowano 28 Czerwca 2018 #36 Opublikowano 28 Czerwca 2018 Może być np.za pomocą wężyka giętkiego 1/2"x1/2" przykręcanego w momencie napełniania/uzupełniania wody do instalacji,innymi słowy aby nie było podłączone na stałe z sieci
marcinp1984 Opublikowano 1 Lipca 2018 Autor #37 Opublikowano 1 Lipca 2018 Prosiłbym jeszcze o odpowiedź na pytania na które odpowiedź nie padła :) Czyli ta rura powinna być za powrotem z bojlera i za rurą gdzie będzie ochrona powrotu? Ma to być jak najbliżej wejścia pieca? I jeszcze pytanie z innej beczki... Kupuję nowy zbiornik wyrównawczy i podłączam go to pieca rurami 1" bo aktualny gdzieś cieknie i podłączony jest rurami 1/2" więc chyba trochę mały przekrój. Poza tym w kotłowni widzę tylko rurę przelewową, która idzie do kanalizacji natomiast nie ma nigdzie rury wzbiorczej (ze zbiornika wychodzi, wchodzi w ścianę i ginie). Jak to się robiło 30 lat temu? :) Może być tak, że rura wzbiorcza podłączona jest do jakiejś rury, którą połączone są grzejniki? Tutaj mam właśnie zagadkę i pozostaje mi chyba zaślepić tą rurę wzbiorczą gdzieś przy starym zbiorniku. Poza tym chyba wszystko wiem więc mogę sobie działać :)
szelest Opublikowano 2 Lipca 2018 #38 Opublikowano 2 Lipca 2018 Jeśli można podłączę się do tematu. Wyjście z kotła 1,1/4 cala ,pompa i filtr 1 cal. Jaki dać zaznaczony zawór zwrotny 1 cal czy 1,1/4 cala w przypadku 1, a jaki w przypadku 2. Co lepsze ZZ na zasilaniu czy powrocie?
odpowietrznik Opublikowano 2 Lipca 2018 #39 Opublikowano 2 Lipca 2018 Zawory zwrotne 1".W drugim przypadku lokalizacja ZZ jak w załączniku
marcinp1984 Opublikowano 10 Lipca 2018 Autor #40 Opublikowano 10 Lipca 2018 Tym razem pytanie już bardziej praktyczne niż teoretyczne... Nie chcę później wszystkiego przerabiać :) Czy tak to może wyglądać jak na zdjęciach? Miejsca dosyć mało więc też dokładnie tak jak chciałem nie zrobię bo jedna pompa i zawór 3D będą musiały być za ścianą :) Na szczęście za ścianą też część kotłowni więc to nie problem. 1. Rury do zbiornika wyrównawczego. 2. Zasilanie bojlera. 3. Zasilanie drugiego bojlera. Póki co zaślepiam bo nie wyrobie się ze wszystkim do końca sierpnia a muszę to do ostatniego zamknąć. 4. Zasilanie grzejników i tu się muszę przewiercić, żeby za ścianą dać zwór 3D i pompę. 5. Pompa do ochrony temperatury powrotu. Czy tak to może wyglądać? Oczywiście finalnie będzie prosto ;] Na zdjęciu widoczna jest też rura powrotna jednego z grzejników. Chyba 1 1/4" połączona z rurą 3/4 (akurat na zdjęciu się ucięło z lewej strony). Zostawić tą rurę, czy uciąć i wstawić 1"? Ma to sens? Rur 1" mam opór tak więc koszt poza pracą żaden poza jakimiś kolankami.
odpowietrznik Opublikowano 11 Lipca 2018 #41 Opublikowano 11 Lipca 2018 Powinno być OK.Tylko ten ocynk)w instalacjach grzewczych nie powinien być stosowany(będziesz go zbierał na filtrach;) ) Ten zaznaczony fragment jest wykonany średnicą 5/4"? Za duża rura,mówię o tej 5/4" nie jest problemem więc nie dokładałbym sobie roboty i zostawił.Chciałem jeszcze spytać w jakim celu są dwa bojlery?
marcinp1984 Opublikowano 11 Lipca 2018 Autor #42 Opublikowano 11 Lipca 2018 Póki co wszystko to co widać jest na rurach 6/4 tak samo jak wyjścia z kotła. Dalej redukuję już wszystko na 1". O rurach ocynkowanych krążą legendy :) U mnie 80% instalacji wykonanej jest na rurach ocynkowanych bo dziadek takie rury skołował za komuny i działa to bez zarzutu 35 lat. Rdzy w środku jak na lekarstwo. Mam takie rury więc szkoda by było ich nie wykorzystać tym bardziej, że to nie będzie nic nowego w całej instalacji. Gdybym ich nie miał leciałbym w PP bo wyszłoby dużo taniej. Na szczęście filtry można czyścić - na początku może się będą zapychały ale z czasem w końcu minie. Dom jest dwurodzinny stąd dwa bojlery :) Jeden podłączony do kotła od dawna, drugi nie bo nikomu nie chciało się tego robić ze względu na to że kotłownia i drugi bojler są na dwóch różnych końcach domu.
marcinp1984 Opublikowano 13 Lipca 2018 Autor #43 Opublikowano 13 Lipca 2018 Chciałem podłączyć zbiornik wyrównawczy i mam problem bo nie bardzo mogę to zrobić zgodnie ze schematem... Da się to podłączyć prawidłowo? Brakuje mi tu jednego wyjścia u góry zamiast tego na dole z boku po lewej :/
marcinp1984 Opublikowano 13 Lipca 2018 Autor #45 Opublikowano 13 Lipca 2018 W pionie się niestety nie zmieści :/
marcinp1984 Opublikowano 16 Lipca 2018 Autor #46 Opublikowano 16 Lipca 2018 Może jeszcze jedno pytanie w kwestii, która będzie realizowana w przyszłości a mianowicie podłączenie drugiego bojlera. Jeśli chodzi o zasilanie będzie zaślepione jedno wyjście przy kotle. Co natomiast zrobić z powrotem biorąc pod uwagę, że kocioł i drugi bojler znajdują się na dwóch różnych końcach domu? Musi być tak jak na schemacie, czy powrót najbliżej pieca razem z pierwszym bojlerem? Czy mogą podpiąć się do powrotu gdzieś pomiędzy grzejnikami w najbliższym możliwym miejscu?
marcinp1984 Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Autor #47 Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Teoretycznie wszystko skończone poza podłączeniem bojlera do kotła bo póki co nie zdążę już tego zrobić. Pojawił się jednak problem podczas próby napełnienia instalacji. Woda przelewa się przez zbiornik przelewowy a nie chce iść za pompę, która znajduje się na zasilaniu... Co z tym fantem można zrobić? Czemu tak się dzieje?
sambor Opublikowano 1 Sierpnia 2018 #48 Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Sprawdź zawory zwrotne, pewnie któryś jest odwrotnie wstawiony. Którędy napełniasz?
marcinp1984 Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Autor #49 Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Wszystkie zawory zwrotne są podłączone w dobrą stroną. Póki co jest jeden na dopuszczeniu wody, ten za pompą mieszającą i ten na powrocie. Patrząc a schemat rura dopuszczająca wodę do instalacji podłączona jest tuż przez zaworem zwrotnym na powrocie.
sambor Opublikowano 1 Sierpnia 2018 #50 Opublikowano 1 Sierpnia 2018 A powietrza tam gdzieś nie ma? Trzeba popuścić na śrubunku pompy i wypuścić powietrze oraz na powrocie inst do zaw 3-D Zaw 3-D termostatyczny też wody nie puści bo za zimna i powietrze z powrotu nie ma gdzie uciec z instalacji.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.