Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wm Mój Pomysł Na Wentylację.

RedEd

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam nie daleko "ziemniaczankę" i czasem dość mocno "pachnie" z tamtej strony, jaki materiał filtra zmniejszy uciążliwość zapachów? 

Pozdrawiam RedEd 

Opublikowano

Filtr węglowy. Stosuje się je między innymi do okapów kuchennych tam gdzie nie można podłączyć ich do wentylacji i powietrze po przejściu przez okap jest zawracane z powrotem na kuchnię.

Opublikowano

Dzięki, muszę zamówić i sprawdzić czy jeszcze czy nie będzie za dużych oporów, jak by trzeba to mam miejsce na większy filtr.

Pozdrawiam RedEd

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam.

Minął miesiąc z działającą rekuperacją. Jest bardzo dobrze, świeżo nawet po nocy i nie wieje chłodem z nawiewów. Dorobiłem sterowanie, podstawą zasilania jest autotransformator, na 1 daje 70 volt i chyba coś około 32W wentylatory wtedy pobierają a biegów jest 5, wykorzystywany 1 i 2 ewentualnie 3, jako tak zwany "bost" służy drugi transformator 120 V który to podaje napięcie po włączeniu światła w łazience lub kuchni całość zrealizowana na 3 przekaźnikach w celu separacji oświetlenia. Jest też termometr z ustawianym alarmem temperatur, co wykorzystałem do ewentualnej ochrony przed zamarzaniem.

IMG_20181003_001820.thumb.jpg.dfa0df04d7d7c7021e218e02efeaa53b.jpg

GRWC sprawdza się stabilizując temperaturę przed wymiennikiem. Kupiłem też higrometry do każdego pokoju w celu kontroli wilgotności, pokazują zwykle między 40% a 50% wyjątkiem jest pralnio-suszarnia i tu testuje sposób wymiany tzn wywiew dałem przy posadzce a nawiew przy suficie aby wymusić ruch powietrza i szybciej odprowadzać wilgoć.

Pozdrawiam RedEd

Opublikowano

Witaj @reded

Przez przypadek znalazlem takie cos.

https://www.hvacr.pl/double-klimakonwektor-zintegrowany-z-rekuperatorem-4995

Jakie jest Twoje zdanie (pomijam cene)?

Opublikowano

Pewnie niedługo takie kombajny będą na porządku dziennym, ja mam inwerter 3,5kW w salonie a teraz doszła rekuperacja. Wracając do urządzenia to dla mnie za duża wydajność (przepływ) więc odpada, a z skutecznym chłodzeniem nie da się zejść z przepływami jeśli urządzenie było konstruowane na większe kubatury. A z zakupem to bym się wstrzymał, w sezonie będą jakieś wady wychodzić i pewnie poprawią to i owo.

Pozdrawiam RedEd

Opublikowano

Witam

Na aledrogo  od Fast_Electronic. Priv.

Jaką powierzchnie filtra węglowego zrobić? 

RedEd

Opublikowano

Witam

W przygotowaną wcześniej skrzynię między GWC a reku udało mi się "wpakować" filtr węglowy G4 i na to F7 o wymiarach 120 cm na 45 cm, czekam na efekty.

Pozdrawiam RedEd

Opublikowano

Witam 

Filtry węglowy działa... otworzyłem drzwi jak wychodziłem do pracy to poczułem. 

Pozdrawiam RedEd 

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Witam 

Zamontowalem wentylatory EC Ebmpapst IMG_20190317_151109.thumb.jpg.a7c3a26e14c71d3767f5b32d8ab7e3d6.jpg

IMG_20190317_151051.thumb.jpg.36790b08d94a4d41f9ae701cff78f4be.jpg

posiadają one wyjście impulsowe, pytanie jak w prosty sposób odczytać obroty? 

Pozdrawiam RedEd 

Opublikowano

Dzięki @Andrzej_M_ już zamówione, zastanawiam się nad anemometrem, chyba zamówię najbardziej popularny.

Pozdrawiam RedEd

Opublikowano
W dniu 11.04.2018 o 13:45, szakallo napisał:

Uważam że lepiej mieć większe przekroje i pokryzować je w razie czego niż w przewodach mieć przepływy ponad 2,5m/s i możliwość hałasowania instalacji.

Wiem, że odkopałem skamielinę, ale nie słychać powietrza w przewodach (peflex) nawet przy 9m/s .-)

Słychać je dopiero jak się rozpręża w skrzynce i wieje ok 4,5m/s

Z resztą się zgadzam .-)

Opublikowano

Zgadza się że niektórzy powiedzą że 9 m/s jest cicho ale są też tacy którzy powiedzą ci że nie da się spać w takim hałasie na co dzień.

Znałam ludzi którzy potrafili codziennie spać w akademiku w czasie jak inni urządzali imprezę w tym samym pokoju, ja bym nie dał rady nawet po nieprzespanych +24h.

Opublikowano
15 godzin temu, szakallo napisał:

Zgadza się że niektórzy powiedzą że 9 m/s jest cicho ale są też tacy którzy powiedzą ci że nie da się spać w takim hałasie na co

To nie tak. Rury "srebrne" dudnią przy około 3m/s, plastik przy 9 jest niesłyszalny. Dopiero w momencie rozprężania.

Oczywiście taka prędkość nie ma sensu. Nikt o tym nie mówi, ale zbyt mała prędkość w przewodach to też problem bo powoduje osadzanie się różnych nieczystości.

Moja wentylacja pracuje absolutne bezgłośnie do prędkości ok 1,5m/s na anemostacie (czyli ok 3-3,5m/s w przewodach).

Powyżej słyszę szum powietrza z anemostatu. Jak zdemontuję anemostat jest cisza .-)

Peflex ma tą zaletę, że jest naprawdę prosty w montażu i poleciłbym ją każdemu który ma minimalne pojęcie o fizyce i majstekowaniu .-)

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam 

Do instalacji zamontowany został sterownik http://ucs.com.pl/cu24v1,53,pl.html z najnowszą wersją oprogramowania, sterownik oczywiście używany, wykorzystuje harmonogram tygodniowy, podgląd temperatur, sterowanie wentylatorów z różną mocą (np nawiew 100% a wywiew 97%) i sygnalzacje zabrudzenia filtra -  presostat. W planach nagrzewnica na nawiewie i kto wie co jeszcze... 

Pozdrawiam RedEd 

PS robiłem pomiary anemometrem wywiew i nawiew prawie równe

Opublikowano

Na aledrogo były dwie sztuki, tak sterownik "panuje" nad całością choć nie ma wejścia "bost" ale to jest zrealizowane po staremu na przekaźniku i pełnym napięciu wystawianym przez silniki, jestem zadowolony choć można by było jeszcze wyżej wskoczyć i sterowanie przez internet ale kasa nieporuwnywalna. 

Pozdrawiam RedEd 

Opublikowano

Niby taka cyfryzacja a te urządzenia mobilne nawet po polsku nie potrafią. 

Miało być "nieporównywalna" 

Pozdrawiam RedEd

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.