RedEd Opublikowano 21 Września 2018 Autor #26 Opublikowano 21 Września 2018 Witam Mam nie daleko "ziemniaczankę" i czasem dość mocno "pachnie" z tamtej strony, jaki materiał filtra zmniejszy uciążliwość zapachów? Pozdrawiam RedEd
Gość jacek61 Opublikowano 21 Września 2018 #27 Opublikowano 21 Września 2018 Filtr węglowy. Stosuje się je między innymi do okapów kuchennych tam gdzie nie można podłączyć ich do wentylacji i powietrze po przejściu przez okap jest zawracane z powrotem na kuchnię.
RedEd Opublikowano 21 Września 2018 Autor #28 Opublikowano 21 Września 2018 Dzięki, muszę zamówić i sprawdzić czy jeszcze czy nie będzie za dużych oporów, jak by trzeba to mam miejsce na większy filtr. Pozdrawiam RedEd
RedEd Opublikowano 16 Października 2018 Autor #29 Opublikowano 16 Października 2018 Witam. Minął miesiąc z działającą rekuperacją. Jest bardzo dobrze, świeżo nawet po nocy i nie wieje chłodem z nawiewów. Dorobiłem sterowanie, podstawą zasilania jest autotransformator, na 1 daje 70 volt i chyba coś około 32W wentylatory wtedy pobierają a biegów jest 5, wykorzystywany 1 i 2 ewentualnie 3, jako tak zwany "bost" służy drugi transformator 120 V który to podaje napięcie po włączeniu światła w łazience lub kuchni całość zrealizowana na 3 przekaźnikach w celu separacji oświetlenia. Jest też termometr z ustawianym alarmem temperatur, co wykorzystałem do ewentualnej ochrony przed zamarzaniem. GRWC sprawdza się stabilizując temperaturę przed wymiennikiem. Kupiłem też higrometry do każdego pokoju w celu kontroli wilgotności, pokazują zwykle między 40% a 50% wyjątkiem jest pralnio-suszarnia i tu testuje sposób wymiany tzn wywiew dałem przy posadzce a nawiew przy suficie aby wymusić ruch powietrza i szybciej odprowadzać wilgoć. Pozdrawiam RedEd
PioBin Opublikowano 17 Października 2018 #30 Opublikowano 17 Października 2018 Witaj @reded Przez przypadek znalazlem takie cos. https://www.hvacr.pl/double-klimakonwektor-zintegrowany-z-rekuperatorem-4995 Jakie jest Twoje zdanie (pomijam cene)?
RedEd Opublikowano 17 Października 2018 Autor #31 Opublikowano 17 Października 2018 Pewnie niedługo takie kombajny będą na porządku dziennym, ja mam inwerter 3,5kW w salonie a teraz doszła rekuperacja. Wracając do urządzenia to dla mnie za duża wydajność (przepływ) więc odpada, a z skutecznym chłodzeniem nie da się zejść z przepływami jeśli urządzenie było konstruowane na większe kubatury. A z zakupem to bym się wstrzymał, w sezonie będą jakieś wady wychodzić i pewnie poprawią to i owo. Pozdrawiam RedEd
szari Opublikowano 24 Października 2018 #32 Opublikowano 24 Października 2018 Co to za termometr chce taki sam wsadzić do swojej Luny?
RedEd Opublikowano 24 Października 2018 Autor #33 Opublikowano 24 Października 2018 Witam Na aledrogo od Fast_Electronic. Priv. Jaką powierzchnie filtra węglowego zrobić? RedEd
RedEd Opublikowano 24 Października 2018 Autor #34 Opublikowano 24 Października 2018 Witam W przygotowaną wcześniej skrzynię między GWC a reku udało mi się "wpakować" filtr węglowy G4 i na to F7 o wymiarach 120 cm na 45 cm, czekam na efekty. Pozdrawiam RedEd
RedEd Opublikowano 25 Października 2018 Autor #35 Opublikowano 25 Października 2018 Witam Filtry węglowy działa... otworzyłem drzwi jak wychodziłem do pracy to poczułem. Pozdrawiam RedEd
RedEd Opublikowano 17 Marca 2019 Autor #36 Opublikowano 17 Marca 2019 Witam Zamontowalem wentylatory EC Ebmpapst posiadają one wyjście impulsowe, pytanie jak w prosty sposób odczytać obroty? Pozdrawiam RedEd
Andrzej_M_ Opublikowano 18 Marca 2019 #37 Opublikowano 18 Marca 2019 Cześć. Widzę, że powoli modernizujesz instalacje rekuperacji. Sprawdź lub przedzwoń w sprawie tego częstotliwościomierza https://allegro.pl/oferta/uc3-licznik-impulsow-z-programowanym-filtrem-we-7868693623
Andrzej_M_ Opublikowano 18 Marca 2019 #38 Opublikowano 18 Marca 2019 Przepraszam, nastąpiła pomyłka z mojej strony, podlinkowałem nie ten przedmiot. Poniżej właściwy adres: https://allegro.pl/oferta/uc4-licznik-miernik-czestotliwosci-7-pomiarow-7871445161 Natomiast gdybyś chciał ten pomiar zrobić mało precyzyjnie, to wystarczy miernik jakieś źródło napięcia i układ R-C (rezystor kondensator).
RedEd Opublikowano 18 Marca 2019 Autor #39 Opublikowano 18 Marca 2019 Dzięki @Andrzej_M_ już zamówione, zastanawiam się nad anemometrem, chyba zamówię najbardziej popularny. Pozdrawiam RedEd
o6483256 Opublikowano 19 Marca 2019 #40 Opublikowano 19 Marca 2019 W dniu 11.04.2018 o 13:45, szakallo napisał: Uważam że lepiej mieć większe przekroje i pokryzować je w razie czego niż w przewodach mieć przepływy ponad 2,5m/s i możliwość hałasowania instalacji. Wiem, że odkopałem skamielinę, ale nie słychać powietrza w przewodach (peflex) nawet przy 9m/s .-) Słychać je dopiero jak się rozpręża w skrzynce i wieje ok 4,5m/s Z resztą się zgadzam .-)
szakallo Opublikowano 20 Marca 2019 #41 Opublikowano 20 Marca 2019 Zgadza się że niektórzy powiedzą że 9 m/s jest cicho ale są też tacy którzy powiedzą ci że nie da się spać w takim hałasie na co dzień. Znałam ludzi którzy potrafili codziennie spać w akademiku w czasie jak inni urządzali imprezę w tym samym pokoju, ja bym nie dał rady nawet po nieprzespanych +24h.
o6483256 Opublikowano 21 Marca 2019 #42 Opublikowano 21 Marca 2019 15 godzin temu, szakallo napisał: Zgadza się że niektórzy powiedzą że 9 m/s jest cicho ale są też tacy którzy powiedzą ci że nie da się spać w takim hałasie na co To nie tak. Rury "srebrne" dudnią przy około 3m/s, plastik przy 9 jest niesłyszalny. Dopiero w momencie rozprężania. Oczywiście taka prędkość nie ma sensu. Nikt o tym nie mówi, ale zbyt mała prędkość w przewodach to też problem bo powoduje osadzanie się różnych nieczystości. Moja wentylacja pracuje absolutne bezgłośnie do prędkości ok 1,5m/s na anemostacie (czyli ok 3-3,5m/s w przewodach). Powyżej słyszę szum powietrza z anemostatu. Jak zdemontuję anemostat jest cisza .-) Peflex ma tą zaletę, że jest naprawdę prosty w montażu i poleciłbym ją każdemu który ma minimalne pojęcie o fizyce i majstekowaniu .-)
RedEd Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Autor #43 Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Witam Do instalacji zamontowany został sterownik http://ucs.com.pl/cu24v1,53,pl.html z najnowszą wersją oprogramowania, sterownik oczywiście używany, wykorzystuje harmonogram tygodniowy, podgląd temperatur, sterowanie wentylatorów z różną mocą (np nawiew 100% a wywiew 97%) i sygnalzacje zabrudzenia filtra - presostat. W planach nagrzewnica na nawiewie i kto wie co jeszcze... Pozdrawiam RedEd PS robiłem pomiary anemometrem wywiew i nawiew prawie równe
Andrzej_M_ Opublikowano 16 Kwietnia 2019 #44 Opublikowano 16 Kwietnia 2019 Moje uznanie. Długo polowałeś na tę przemysłową perełkę ?. ps. Do sterowania wentylatorami EC stosujesz wyjścia Y1-M i Y2-M ?.
RedEd Opublikowano 16 Kwietnia 2019 Autor #45 Opublikowano 16 Kwietnia 2019 Na aledrogo były dwie sztuki, tak sterownik "panuje" nad całością choć nie ma wejścia "bost" ale to jest zrealizowane po staremu na przekaźniku i pełnym napięciu wystawianym przez silniki, jestem zadowolony choć można by było jeszcze wyżej wskoczyć i sterowanie przez internet ale kasa nieporuwnywalna. Pozdrawiam RedEd
RedEd Opublikowano 16 Kwietnia 2019 Autor #46 Opublikowano 16 Kwietnia 2019 Niby taka cyfryzacja a te urządzenia mobilne nawet po polsku nie potrafią. Miało być "nieporównywalna" Pozdrawiam RedEd
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.