wojtekp Opublikowano 5 Kwietnia 2018 #1 Opublikowano 5 Kwietnia 2018 WItam. Zastanawiam się nad wyrzuceniem pieca na ekogroszek i przejście na powietrzną pompę ciepła. W tej chwili na rok spalam ok. 4-4,5t ekogroszku (również cwu w lecie). Dom to 140m2, ściany pustak max 29cm + styropian 12cm, na podłodze 10cm styropianu, dach 20cm wełny, w domu w zasadzie 3 osoby, temperatura wewnątrz 21 stopni, w największe mrozy temperatura wody co 50-55 stopni. Ogrzewanie 90% grzejniki, 10% podłogówka. Pytanie, jak będą wyglądać mniej więcej koszty eksploatacji PC i jakiej mocy dobrać? Taryfę mam G12, ale nie chcę czekać tylko na tańszą taryfę żeby zagrzać. Alternatywą jest gaz, jak się ma PC do gazu?
sambor Opublikowano 5 Kwietnia 2018 #2 Opublikowano 5 Kwietnia 2018 Jakie temp wody dajesz na grzejniki w zimie?
jedlica Opublikowano 5 Kwietnia 2018 #3 Opublikowano 5 Kwietnia 2018 Skoro w największe mrozy temp na zasilaniu 55 stopni to kocioł długo nie wytrzyma :) W takim razie jaką masz temp zasilania gdy na zewnątrz jest 0 stopni? Karol
sambor Opublikowano 5 Kwietnia 2018 #4 Opublikowano 5 Kwietnia 2018 Tu nie wiadomo czy 50-55 jest na kotle czy np na grzejniki Jak to pierwsze to wystarczy to dla kotła kondensacyjnego - czyli idź w gaz
wojtekp Opublikowano 5 Kwietnia 2018 Autor #5 Opublikowano 5 Kwietnia 2018 Skoro w największe mrozy temp na zasilaniu 55 stopni to kocioł długo nie wytrzyma :) W takim razie jaką masz temp zasilania gdy na zewnątrz jest 0 stopni? Karol Przez większość sezonu na grzejniki idzie 40-45, 55 w tym roku miałem tylko przez kilka dni, ale myślę, że 50 też by dało radę. Kocioł pracuje na 60 stopniach, zawór trójdrożny miesza.
jedlica Opublikowano 6 Kwietnia 2018 #7 Opublikowano 6 Kwietnia 2018 A jak jest z jakością gazu? bo kupić dobry węgiel to loteria, tak samo z pelletem. Przy PC mamy wszystko jak na widelcu. Karol
marcus312 Opublikowano 6 Kwietnia 2018 #8 Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Nie wykluczone że z jakością gazu może być podobnie jak z jakością prądu .Ponoć jak się dysponuje dobrym paleniskiem czy palnikiem to nie straszny loteryjny węgiel czy pellet :D
sambor Opublikowano 6 Kwietnia 2018 #9 Opublikowano 6 Kwietnia 2018 W ciągu ostatniej zimy w sumie nie miałem prądu przez 14 dni - przeważnie przerwy po 12-24h i co wtedy z PC? Agregat bez problemu pociągnie dom wraz z hydroforem , ale już PC pod niego nie podłączę, do kotła UPS z odpowiednią baterią a co do PC? A jak mam prąd to jego jakość jest fatalna- skoki napięcia, bez UPS-ów na wrażliwych odbiorach dawno miałbym zero elektroniki w domu
SONY23 Opublikowano 7 Kwietnia 2018 #10 Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Jak honda nie wydoli wtedy bierzesz porządny polski sprzęt i musi dać radę... I masz wtedy PC w dieslu...
sambor Opublikowano 7 Kwietnia 2018 #11 Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Próbowałem z takim podłączonym do mojego C-330 i było różnie, to za mały ciągnik. a większość z tych agregatów sieje gorzej niż Honda 6,5KVA.. Do takich działań z zasilaniem PC to minimum PAD-16 byłby potrzebny, ale jakoś nie myślę o nim.
automatyk Opublikowano 29 Kwietnia 2018 #12 Opublikowano 29 Kwietnia 2018 Nie wykluczone że z jakością gazu może być podobnie jak z jakością prądu .Ponoć jak się dysponuje dobrym paleniskiem czy palnikiem to nie straszny loteryjny węgiel czy pellet :D tak tylko pierwszym elementem w pompie śa filtry i prostownik wiec co sie dzieje w sieci jest nieistotne jak spadnie napiecie to sobie weźmie więcej prądu a moc bedzie taka sama
SebaC80 Opublikowano 17 Maja 2018 #13 Opublikowano 17 Maja 2018 Witam Ja z podobnym pytaniem do kolegi, dlatego nie zakładam osobnego tematu. W moim domu(oddanym do użytku w 2016) mam CO na ekogroszek. Palę w nim podobnie jak kolega przez cały rok. Niestety zużycie u mnie jest większe bo wynosi 6T, a może i troszkę więcej. Temperatura na piecu w sezonie grzewczym to 55 st. ( najniższa możliwa do ustawienia - piec Rakoczy Multimax). Prawdopodobnie piec jest przeszacowany jeżeli chodzi o moc (23KW). Niestety wcześniej nie znałem się na tym kompletnie - do tej pory z moją wiedzą w tym temacie nie jest dobrze - i zaufałem osobie która mi go poleciła i montowała CO w domu. Zakładam że nikt nie chciał źle. Czy jest sens wymieniać teraz rodzaj ogrzewania na inny jak choćby pompa ciepła? Dom - ściany grubości 25 cm porotherm, ocieplony steropianem 20 cm. Poddasze - wełna mineralna 30 cm) Częściowe ogrzewanie podłogowe(łazienki, kuchnia i wiatrołap) w pozostałych grzejniki panelowe. Dom o powierzchni użytkowej 147 m2.
Atrax Opublikowano 25 Maja 2018 #14 Opublikowano 25 Maja 2018 Muszę to napisać... Ja mam powierzchnię użytkową 168m2 nie liczę piwnicy i opału zużywam 4,5t.... I nie mam ocieplonego ani stropu ani ścian (dom lata 60 - aktualnie remont). Jak to jest możliweeee.... że kolega zużywa 6t opału. Jak wygląda wynik u kolegi na cieplowlasciwe.pl ?
gzeho Opublikowano 19 Czerwca 2018 #15 Opublikowano 19 Czerwca 2018 Podepnę się pod temat. chce zmienić kocioł na ekogroszek ze względu na obsługę na pompę ciepła. Gazu w okolicy nie ma, rodzice pomału nie dają sobie rady z obsługą, a mam w ramach odwdzięczenia się 9kW pompę monoblok Samsunga. Instalacja jest otwarta, grzejniki członowe głównie, bez żadnych zaworów. Kocioł 19kW, ale 2x za duży. Na kotle max zeszłej zimy było 55C (przy -16C) a wtedy przez zawór 4dr na grzejniki szło 42C. Chciałbym zostawić kocioł, żeby ewentualnie grzać w duże mrozy (poniżej -10C) lub przy braku prądu, bo na grawitacji jakby co też pójdzie. Pytanie, jak najsensowniej włączyć taką PC w układ? Czy po prostu wymiennik płytowy i "równolegle" do kotła z zaworami odcinającymi, czy może "szeregowo", przed kocioł? Tylko wtedy na grawitacji już nie pójdzie chyba, a na tym mi zależy. Ma ktoś pomysł? I jak podłączyć cwu?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.