morgon Opublikowano 24 Marca 2018 #1 Opublikowano 24 Marca 2018 Hej. Jako że saga walki z moim ogrzewaniem trwa w najlepsze, obecnie mam ochotę wypruć wszystko i kłaść nową instalację. Kocioł gazowy przy temperaturach około zerowych hula w najlepsze, nie może nagrzać domu do 22,5°C, za dobę schodzi około 13m³ gazu, a do ogrzania ma tak naprawdę niewiele, ok 120m² ocieplonego domu. Szukałem problemów w konfiguracji kotła, w nim samym aż w końcu przyglądnąłem się samej instalacji. Dom mogę ogrzewać Buderusem GB 062+ RC200, albo starym kotłem węglowym na instalacji grawitacyjnej. I teraz co zauważyłem: grzejąc Buderusem, mając na zasilaniu 55°C, termometr rzucony na grzejnik pokazuje zaledwie 35°C na 1 biegu pompy i ok 37°C na 3 biegu. Paląc węglem przy tej samej temperaturze zasilania, termometr na kaloryferze pokazuje 41°C. Czy tylko mi się wydaje czy mam coś w instalacji skopane? O! Jeszcze mi się przypomniało. Na gazie mam dużo cieplej w kuchni, a na wunglu w dużym pokoju
sambor Opublikowano 24 Marca 2018 #2 Opublikowano 24 Marca 2018 Pewnie są źle dobrane grzejniki oraz brak izolacji rur w inst CO
morgon Opublikowano 24 Marca 2018 Autor #3 Opublikowano 24 Marca 2018 Rury są zaizolowane, co do złego dobrania grzejników, to nie mam wątpliwości bo teście robili z tego co było. Czyli do wymiany? A z ciekawości, jaka powinna być temperatura na grzejnikach jeśli na zasilaniu jest te 55°C? Bo 15° różnicy to chyba lekko mówiąc, za dużo?
sambor Opublikowano 24 Marca 2018 #4 Opublikowano 24 Marca 2018 Spadek temp na zasilaniu grzejnika powinien być jak najmniejszy 2C-max 5C Może jest jakaś spinka między zasilaniem a powrotem, lub odwrotnie podłączone grzejniki tzn zamienione zasilania z powrotami.
morgon Opublikowano 24 Marca 2018 Autor #5 Opublikowano 24 Marca 2018 Możliwe, bo mam wrażenie że to problem z przepływami. Stara instalacja, chyba czas na wymianę i zrobienie tego jak należy. Dziękuję za pomoc
gmaj22 Opublikowano 24 Marca 2018 #6 Opublikowano 24 Marca 2018 Najlepiej jakbyś TYM SAMYM termometrem zmierzył temperaturę wody wychodzącej z kotła i tej na grzejnikach i dopiero pózniej porównał :)
morgon Opublikowano 24 Marca 2018 Autor #7 Opublikowano 24 Marca 2018 To by było na pewno najbardziej wiarygodne źródło. Sprawdzałem też organoleptycznie ręką temperaturę rur i o ile na wyjściu z kotła parzy, to już kilka metrów dalej, jest... ciepła.
gmaj22 Opublikowano 24 Marca 2018 #8 Opublikowano 24 Marca 2018 A czy pomiędzy miejscami gdzie parzy a gdzie jest ciepła jest jakiś trójnik? Gdzie jest pompa? Bez schematu albo zdjęcia ciężko cokolwiek doradzić.
morgon Opublikowano 24 Marca 2018 Autor #9 Opublikowano 24 Marca 2018 gmaj22, nie powinno być żadnego trójnika, ale to dopiero jakbym izolacje ściągnął to się okaże. Nawet nie wiem czy chcę ją ratować. Grzejniki Faviera niedopasowane, w jednym pomieszczeniu za ciepło, w drugim chłodno. Rury w niektórych miejscach wyglądają jakby zaraz miały się już rozszczelnić a nie bardzo chce mi się o tym przekonywać w zimie. Pisząc ten temat, bardziej zależało mi na tym, żeby utwierdzić się w przekonaniu, że ona nie jest sprawna tak, jak być powinna. Kupię Pexy, kupię grzejniki, zrobię jak należy i przechodzę na gaz
odpowietrznik Opublikowano 24 Marca 2018 #10 Opublikowano 24 Marca 2018 To jeszcze ktoś ma takie archaiczne grzejniki?)to takie rury z radiatorami jak dobrze kojarzę nazwę?)myślałem że już z 20lat temu odeszły do lamusa)Nic dziwnego że nie można dogrzać pomieszczeń przecież to to coś na F ma "zerową" moc ;)
morgon Opublikowano 24 Marca 2018 Autor #11 Opublikowano 24 Marca 2018 No ja właśnie mam. Ochydnie brzydkie, jakby nie aranżować pomieszczenia i tak czuję się jak na hali produkcyjnej
gmaj22 Opublikowano 25 Marca 2018 #12 Opublikowano 25 Marca 2018 Tzw. grzejniki faviera stosowane były przy instalacjach parowych a te nawinięte na rurę " żeberka" zabezpieczały głównie przed oparzeniem od ponad 100-stopniowej rury.
morgon Opublikowano 25 Marca 2018 Autor #13 Opublikowano 25 Marca 2018 Czy to oznacza, że przy temperaturach osiąganych w domowych instalacjach, tracą one na wydajności? A co to oznacza, że na F mają zerową moc, jak napisał odpowietrznik?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.