Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sprawność Instalacji C.o.

morgon

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej. Jako że saga walki z moim ogrzewaniem trwa w najlepsze, obecnie mam ochotę wypruć wszystko i kłaść nową instalację. Kocioł gazowy przy temperaturach około zerowych hula w najlepsze, nie może nagrzać domu do 22,5°C, za dobę schodzi około 13m³ gazu, a do ogrzania ma tak naprawdę niewiele, ok 120m² ocieplonego domu. Szukałem problemów w konfiguracji kotła, w nim samym aż w końcu przyglądnąłem się samej instalacji. Dom mogę ogrzewać Buderusem GB 062+ RC200, albo starym kotłem węglowym na instalacji grawitacyjnej. I teraz co zauważyłem: grzejąc Buderusem, mając na zasilaniu 55°C, termometr rzucony na grzejnik pokazuje zaledwie 35°C na 1 biegu pompy i ok 37°C na 3 biegu. Paląc węglem przy tej samej temperaturze zasilania, termometr na kaloryferze pokazuje 41°C. Czy tylko mi się wydaje czy mam coś w instalacji skopane? O! Jeszcze mi się przypomniało. Na gazie mam dużo cieplej w kuchni, a na wunglu w dużym pokoju

Opublikowano

Rury są zaizolowane, co do złego dobrania grzejników, to nie mam wątpliwości bo teście robili z tego co było. Czyli do wymiany? A z ciekawości, jaka powinna być temperatura na grzejnikach jeśli na zasilaniu jest te 55°C? Bo 15° różnicy to chyba lekko mówiąc, za dużo?

Opublikowano

Spadek temp na zasilaniu grzejnika powinien być jak najmniejszy  2C-max 5C 

Może jest jakaś spinka między zasilaniem a powrotem, lub odwrotnie podłączone grzejniki tzn zamienione zasilania z powrotami.

Opublikowano

Możliwe, bo mam wrażenie że to problem z przepływami. Stara instalacja, chyba czas na wymianę i zrobienie tego jak należy. Dziękuję za pomoc

Opublikowano

Najlepiej jakbyś TYM SAMYM termometrem zmierzył temperaturę wody wychodzącej z kotła i tej na grzejnikach i dopiero pózniej porównał :)

Opublikowano

To by było na pewno najbardziej wiarygodne źródło. Sprawdzałem też organoleptycznie ręką temperaturę rur i o ile na wyjściu z kotła parzy, to już kilka metrów dalej, jest... ciepła.

Opublikowano

A czy pomiędzy miejscami gdzie parzy a gdzie jest ciepła jest jakiś trójnik? Gdzie jest pompa? Bez schematu albo zdjęcia ciężko cokolwiek doradzić.

Opublikowano

gmaj22, nie powinno być żadnego trójnika, ale to dopiero jakbym izolacje ściągnął to się okaże. Nawet nie wiem czy chcę ją ratować. Grzejniki Faviera niedopasowane, w jednym pomieszczeniu za ciepło, w drugim chłodno. Rury w niektórych miejscach wyglądają jakby zaraz miały się już rozszczelnić a nie bardzo chce mi się o tym przekonywać w zimie. Pisząc ten temat, bardziej zależało mi na tym, żeby utwierdzić się w przekonaniu, że ona nie jest sprawna tak, jak być powinna. Kupię Pexy, kupię grzejniki, zrobię jak należy i przechodzę na gaz

Opublikowano

To jeszcze ktoś ma takie archaiczne grzejniki?)to takie rury z radiatorami jak dobrze kojarzę nazwę?)myślałem że już z 20lat temu odeszły do lamusa)Nic dziwnego że nie można dogrzać pomieszczeń przecież to to coś na F ma "zerową" moc ;)

Opublikowano

No ja właśnie mam. Ochydnie brzydkie, jakby nie aranżować pomieszczenia i tak czuję się jak na hali produkcyjnej

Opublikowano

Tzw. grzejniki faviera stosowane były przy instalacjach parowych a te nawinięte na rurę " żeberka" zabezpieczały głównie przed oparzeniem od ponad 100-stopniowej rury.

Opublikowano

Czy to oznacza, że przy temperaturach osiąganych w domowych instalacjach, tracą one na wydajności? A co to oznacza, że na F mają zerową moc, jak napisał odpowietrznik?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.