Meon Opublikowano 22 Marca 2018 #1 Opublikowano 22 Marca 2018 Witam, zrobiłem instalację wg Waszego schematu: Mam 4 pompy, w tym obieg kotłowy. Dom 180m2, bardzo dobrze ocieplony, okna 3 szybowe. Wg kalkulatorów nie potrzebuję nawet 12kw. Jednak w planach mam dobudować pracownię ok 40m2, prawdopodobnie nie będzie już tak docieplona. Tak więc warto kupować piec np 17kw, będzie on póki co spalał tyle samo, czy już więcej ekogorszku? Wszędzie jest polecany kocioł eko unowersal, obsłuży on prawidłowo pracę 4 pomp, bez dokupienia osobnego sterownika? Jest on też faktycznie dalej najbardziej polecany? Nie należy do najtańszych. Do tego, pompa kotłowa powinna działać cały czas, czy tylko jeśli piec działa na podgrzewaniu a nie podtrzymaniu? Obecnie przy kotle zasypowym mam włączoną tylko pompę kotłową, a wodę ciepłą mam i na grzejnikach i w bojlerze. Myslę sobie jak to najlepiej rozgryźć i poustawiać. A poniedziałek wybieram się na spotkanie w sprawie dofinansowania na kotły, będę wiedział już wtedy czy mogę sobie pozwolić na eko uniwersal.
Meon Opublikowano 23 Marca 2018 Autor #3 Opublikowano 23 Marca 2018 Schemat oraz instalacje zrobilem wg porad z tego forum: https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/24422-schemat-mojej-instalacji-co-i-cwu-ocena/page-2 Co jest w nim ewentualnie zle? Przy wymianie kotla moge co nieco przerobic, i tak wejscia/wyjscia beda na roznych wysokosciach, dlatego bez przerobki sie nie obejdzie.
Pieklorz Opublikowano 23 Marca 2018 #4 Opublikowano 23 Marca 2018 przy pv13 wybierając z iryd r z dodatkowym czujnikiem powrotu zmienia się funkcjonalność sterownika Opcji jest parę w zależności od budowy instalacji. Można z 4d i wówczas czujnik powrotu ma priorytet temp. (zawór na dom zostanie przymknięty aby dojśc do minimalnej na powrocie) - czyli aby mieć cieplej w domu trzeba dźwignąc nastawę na kotle można też dać czujnik na powrocie, dodatkowa pompe kotłowa, wybrac to z menu i w tym momencie niezaleznie idzie sterowac mieszaczem a o powrót dba ten osobny zestaw Wstawię Ci dwa uproszczone schematy udostępniane przez producenta iryd r gdy wykorzystywany jest cz.powrotu Na jednym z nich masz układ wykorzystujący 5pomp, tj. pompa c.o. na grzejniki, pompa cwu ładująca bojler, pompa cyrkulacyjna pchająca wode do kranu, zawór mieszający z pompa podłogową oraz pompe kotłowa z czujnikiem powrotu. Sterownik na ikonach wyświetla dany stan powrotu
Meon Opublikowano 23 Marca 2018 Autor #5 Opublikowano 23 Marca 2018 Mam zawor 3drogowy, termostatyczny, na ktorym moge ustawić temp powrotu od 45st do bodajze 60. Wszystko opisalem w 1ssym poscie, nt instalacji jest w linku, ktory umiescilem wyzej.
gmaj22 Opublikowano 23 Marca 2018 #6 Opublikowano 23 Marca 2018 Na drugim schemacie obieg grzejnikowe jest żle włączony. Rura zasilania z pompą c.o.powinna być podłączona za trójnikiem pompy kotłowej a nie przed.
Pieklorz Opublikowano 23 Marca 2018 #7 Opublikowano 23 Marca 2018 Meon, nie rysowałem schematu dla Ciebie, tylko pokazałem jakie ma opcje sterownik po dodaniu czujnika powrotu Sterownik Twój schemat obsłuży i jak widzisz na ikonce będzie widać stan na powrocie Schemat nr7 jest poglądowy i przedstawia możliwości obsługi, nie ma tam wszystkich szczegółów i brać należy poprawkę,że rysunek musiał się zmieścic na kartce formatu A-5 z uwzględnieniem wszystkich opcji jak widać w opisie nad rysunkiem obsłużyć można zawór 3d lub 4d Dla Twojego układu grzejnikowego wrysowałeś 3d, więc wykorzystujesz to w taki sposób jak na schemacie 7 zaznaczona jest podłogówka Na dole przy kotle masz pompę kotłową - spokojnie obsłuży, widok ikon i stanu co oznaczają masz w opisie pod schematem (pompę kotłowa wpinasz w wyjście dodatkowe dla 5ej pompy, mocujesz dodatkowy czujnik powrotu, w opcjach dajesz "pompa kotłowa" i jak widzisz zaznaczenie "pompa kotłowa z czujnikiem powrotu" itd..
odpowietrznik Opublikowano 23 Marca 2018 #8 Opublikowano 23 Marca 2018 Jeżeli pompa kotłowa to schemat #1 Jeżeli zawór 3D typu VTC powinno być sprzęgło hydrauliczne schemat #2
Meon Opublikowano 23 Marca 2018 Autor #9 Opublikowano 23 Marca 2018 Kurcze, trudno.. trzeba bedzie to przerobie instalacje. Potraficie koledzy moze odpowiedziec mi na pytanka z postow wyzej? :) Co do mojej instalacji, shemat polecil mi doswiadczony kolega z tego forum, przy zasypowym wszystko smiga. Pompy mam elektrycznie dobierajace moc. Z jakiego powodu musze przerobic moja instalacje? Co nie bedzie dzialac z istniejacym schematem?
gmaj22 Opublikowano 24 Marca 2018 #10 Opublikowano 24 Marca 2018 Mogę się jedynie domyślać, że odpowietrznik mówiąc, iż schemat jest zły - miał na myśli zastosowanie rozwiązania ze sprzęgłem, tym bardziej, że mamy dwa obiegi zmieszania. Mozesz skorzystać z tego rozwiązania: Zawory zwrotne tam, gdzie niebieskie strzałki. Czwarta pompa na obiegu kotłowym. Nie musi tam być 3D - wystarczy odpowiednio przepływ na pompie ustawić.
Meon Opublikowano 26 Marca 2018 Autor #11 Opublikowano 26 Marca 2018 Wszystko rozumiem, jednak do czego tak naprawde jest mi to potrzebne, skoro instalacja dziala przy zssypowym. Byla tez robiona dzieki pomocy kolegow z forum.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.