Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł Zasypowy 5 Generacji Jastef

MietekS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Oczywiście możesz odprowadzać wytworzone ciepło np do sąsiada lub do kanalizacji - przez wężownicę schładzającą..

Norma powstała - co po raz kolejny powtarzam - na zachodzie,, gdzie ludzie myślą a nie robią z siebie idiotów.

A może jednak zamiast krytykować tą normę podasz inny, sensowny sposób odprowadzenia nadmiaru ciepła z kotła.

Gość berthold61
Opublikowano

sambor ty jesteś stary wyga w dobrym tego słowa znaczeniu , więc podaj jakiś sensowny podajnikowiec do 5 tys w mocy ok do max 15kw bo wymiękam z zasypowcem zwłaszcza że idzie lato a palnika peletowego nie chcę tak samo jak grzałek w bojlerze

czy taki kocioł jest w stanie podgrzewać wodę latem ?http://allegro.pl/piec-kociol-c-o-z-podajnikiem-15-kw-do-150-m-pow-i6312954495.html#thumb/5

Opublikowano

W lecie to ważnym elementem jest sterownik, który musi umiejętnie podtrzymywać palnik przez całą dobę.

Dobrego kotła spełniającego twoje wymagania nie znam.

Każdy kocioł z podajnikiem podgrzeje ci wodę bez problemu - tylko co między tymi podgrzaniami?

Jak chcesz wydawać 5 tys na samą CW to kup bojler z PC tylko dla CW i będzie praktycznie to samo,  a grzanie będziesz miał cały rok.

Jak chcesz kocioł na grzanie całego domu - CW+CO to poszukaj lepiej.

Opublikowano

Oczywiście możesz odprowadzać wytworzone ciepło np do sąsiada lub do kanalizacji - przez wężownicę schładzającą..

Norma powstała - co po raz kolejny powtarzam - na zachodzie,, gdzie ludzie myślą a nie robią z siebie idiotów.

A może jednak zamiast krytykować tą normę podasz inny, sensowny sposób odprowadzenia nadmiaru ciepła z kotła.

Idiotów z ludzi robią przepisy i inni idioci przekonani o swojej nieomylności. Na zachodzie ludzi traktuje się podmiotowo stąd inne podejście prawne. Są wymagania ale są też środki na ich realizacje a nie tak jak u nas. Przeniesienie norm wprost z bogatego kraju na biedny skutkuje tym, że wymaga się od biedaka zakupu Mercedesa więc biedak musi malucha dostosować do wymagań Mercedesa. Taki mamy klimat.

Druga sprawa, że skoro zakupiłem to ciepło i jest ono moją własnością to sam znajdę sensowny sposób na jego zagospodarowanie nawet jeśli miałbym ogrzewać kanalizacje i sądzę, że nie powinno to nikogo już obchodzić. Tak jak kupowanie w nadmiarze jedzenia i wyrzucanie tego potem do śmietnika. Wiem, że to trudno zrozumieć ludziom o totalitarnych zapędach ale ten kraj ma długie tradycje życia pod zaborami i radzenia sobie z tym.

Gość berthold61
Opublikowano

W lecie to ważnym elementem jest sterownik, który musi umiejętnie podtrzymywać palnik przez całą dobę.

Dobrego kotła spełniającego twoje wymagania nie znam.

Każdy kocioł z podajnikiem podgrzeje ci wodę bez problemu - tylko co między tymi podgrzaniami?

Jak chcesz wydawać 5 tys na samą CW to kup bojler z PC tylko dla CW i będzie praktycznie to samo,  a grzanie będziesz miał cały rok.

Jak chcesz kocioł na grzanie całego domu - CW+CO to poszukaj lepiej.

Trochę lipa z tym bojlerz pompą bo zabawka droga i tylko do wody ciepłej a to marnowanie $$ bardziej bym się skłaniał do jednego źródła ciepła do wszystkiego , nie mam z tym doświadczenia bo niespełna 3 lata mam dom ale pewnie 10-15 lat temu ludzie jakoś gorszymi podajnikowcami niż obecne tanie palili jakoś

Gość berthold61
Opublikowano

No ile , tyle aby się wykąpać ,żona podłogi wycierała ciepłą wodą ot takie tam , wiem grzałka ale to nie rozwiąze ciągłego użerania się zimą w zasypowcu a chciałbym tego już w końcu uniknąć dla wygody

Opublikowano

Jeden się kąpie w 50 litrach drugi w 150... Tu trzeba podejść poważnie. Ile osób, ile wody, w jakim czasie itd... Wanna, czy prysznic... Dopiero jak sobie policzysz, to można pomyśleć co doradzić.

Opublikowano

Idiotów z ludzi robią przepisy i inni idioci przekonani o swojej nieomylności.

Przepisy są po to aby je odpowiednio interpretować, tak aby ludziom ułatwiać życie a nie je utrudniać.

W/w norma ma na celu eliminację złych, przestarzałych kotłów a nie jak u nas postanowiły władze - wywalenie starych i zakup nowych.

Wystarczyłoby jak pisze kolega w poprzednich postach obowiązkowe, okresowe kontrole jakości źródeł ciepła a nie głupia dyrektywa - wywalić i montować tylko nowe- przeważnie nie lesze od tego co było.

To jedynie w imię złego prawa robi kasę producentom i handlarzom a nie robi czystego powietrza.

Opublikowano

I jeszcze czytam w jakimś artykule, ze przedstawiciel branży kotlarskiej zapowiada: za DWA lata pojawią się stosunkowo tanie kotly zasypowe 5 klasy". Trzymajta mnie ludzie bo nie wytrzymam. Biedaki z Defro, Sasa, Metal-facha itp. Zbawcami zmarznietego, biednego nardou JUZ za dwa lata.

Twórca tego tematu poczeka na lepsze kotly odneko-wery przy kozie

Opublikowano

Ale artykuł ma już prawie rok więc jeszcze tylko rok czekania... A swoją drogą decyzja o cłach zaporowych na wyroby hutnicze może spowodować spadki cen stali a więc i nowych kotłów i nie tylko...

Opublikowano

Jak znam życie to wszelkiego rodzaju zapory zabijają wolny rynek i prowadzą właśnie do wzrostu cen a nie odwrotnie w myśl "zasady koś puki widno" czytaj zgarnij ile się da puki możesz bo jek już jest konkurencja cenowa to są problemy .

Co do samych konstrukcji wielu kotłów 5 klasy nie sposób odnieść wrażenia że to odgrzewane kotlety bo konstrukcje wymienników to z małymi wyjątkami właśnie stare kotły miałowe które z racji paliwa i sposobu spalania miały powiększone wymienniki które wypisz wymaluj wpisują się w obecną normę jak znalazł . 

Opublikowano

Całe zamieszanie ze smogiem w mediach spowodowane jest właśnie zbliżającym się terminem narzuconym przez Unie i idącymi za tym karami przecież dotąd nikomu smog nie przeszkadzał.

Poza tym cała sytuacja zmierza do kolejnego ograniczenia wolności obywatelskich bo do teraz władza nie miała prawa wejść ci do domu a kiedy wprowadzą obowiązkowe badania kotłów i certyfikowany opał to praktycznie każdy urzędas będzie ci mógł wejść w buciorach do domu na legitymacje między 6 a 22 wieczorem, w zasadzie to w śląskim już tak podobno jest z tego co słyszałem w urzędzie. Normalnie jak za okupacji jakiejś.

A wystarczy nie być pazernym, obniżyć podatki na łatwiejsze paliwa żeby były konkurencyjne do węgla. Zwolnić 100-200 tysięcy urzędników, którzy nie płaca podatków budżet skorzysta i będzie można akcyzę obniżyć bo ci ludzie pójdą do normalnej pracy i będą płacić podatki zamiast żyć z tych podatków. Ale problem jest taki, że to są przecież wyborcy a kto daje kasę ten ma poparcie więc jak tu zwolnić swoich wyborców?

Większych bredni dawno nie czytałem... Smog nikomu nie przeszkadzał a nagle przeszkadza. I w dodatku znaleziono związek przyczynowo - skutkowy między jakością powietrza a chorobami i zgonami...

Jakoś nikogo nie dziwi, że śmieci wyrzucamy do pojemników, segregujemy i wywozimy na wysypiska a nie do lasu (a nawet jak ktoś to zrobi to łamie prawo). Ścieków też nie wylewamy za płot, zmarłych chowamy na cmentarzach a nie w ogródkach.

Jakoś tylko dziwnym trafem atmosfera ma być darmowym ściekiem i każdy ma mieć prawo do robienia co mu do łba strzeli?

Koledzy, kończy się sezon skoków narciarskich. Czasami zdarzało mi się oglądać i zawsze zachwycało mnie krystalicznie czyste powietrze i brak dymu, jak w przerwach panoramowano Engelberg czy Lilehammer....

Edyta:

Jeszcze jedno mi się przypomniało. Czytałem gdzieś dyskusję na temat norm emisji spalin przez samochody. Jak zwykle objawili się miłośnicy spiskowych teorii dziejów, masonów z Brukseli itp.

Na to jeden koleś napisał, że był niedawno na zlocie oldtimerów. I że nie chciałby, żeby współczesne samochody tak smrodziły jak te stare.

Opublikowano

Większych bredni dawno nie czytałem... Smog nikomu nie przeszkadzał a nagle przeszkadza. I w dodatku znaleziono związek przyczynowo - skutkowy między jakością powietrza a chorobami i zgonami...

Jakoś nikogo nie dziwi, że śmieci wyrzucamy do pojemników, segregujemy i wywozimy na wysypiska a nie do lasu (a nawet jak ktoś to zrobi to łamie prawo). Ścieków też nie wylewamy za płot, zmarłych chowamy na cmentarzach a nie w ogródkach.

Jakoś tylko dziwnym trafem atmosfera ma być darmowym ściekiem i każdy ma mieć prawo do robienia co mu do łba strzeli?

Koledzy, kończy się sezon skoków narciarskich. Czasami zdarzało mi się oglądać i zawsze zachwycało mnie krystalicznie czyste powietrze i brak dymu, jak w przerwach panoramowano Engelberg czy Lilehammer....

Edyta:

Jeszcze jedno mi się przypomniało. Czytałem gdzieś dyskusję na temat norm emisji spalin przez samochody. Jak zwykle objawili się miłośnicy spiskowych teorii dziejów, masonów z Brukseli itp.

Na to jeden koleś napisał, że był niedawno na zlocie oldtimerów. I że nie chciałby, żeby współczesne samochody tak smrodziły jak te stare.

Wszystko powoduje raka a najbardziej żywność to ostatnie odkrycie polskich naukowców nawet czerwone mięso. O promieniowaniu wszelkiego rodzaju chińskich wyrobów nawet szkoda wspominać.

Śmieci nadal są w lasach mimo, że każdy niby płaci za odbiór nawet noworodki płacą bo płaci się od osoby a nie od ilości śmieci coś jak OC na samochód a nie na kierowce tak jakby można było jeździć dwoma autami jednocześnie.

Atmosfera zawsze była ściekiem tak jak oceany gdzie ryby srają do niego i nawet zdychają w nim.

Za granicą wcale nie mają czystego powietrza bo atmosfera jest globalna a Chiny, USA i Rosja kopcą bez skrępowania owszem może lokalnie w górach troche gdzie Niemca stać ze względów politycznych ogrzewać gazem... Co jakiś czas słychać o pierdnięciu jakiejś elektrowni atomowej radioaktywnym izotopem do atmosfery ale co tam naukofcy w telewizji mówią, że to nic bo to tak mało, że poniżej normy wiec szkoda o tym mówić, smog jest najważniejszy bo na tym jest kasa.

Co jakiś czas czytam właśnie takie wywody skołowanej Ameby która ogląda telewizje i wierzy bezkrytycznie we wszystko co tam mówią nawet jak za oknem widać co innego a kase z porftela jawnie mu wyjmują.

Taka Ameba łyknie wszystko co masoni w Brukseli wymyślą i jeszcze będzie dziękować więc wcale mnie to nie dziwi. Żeby wyłowić kłamstwa i manipulacje to niestety trzeba mieć gruntowne wykształcenie u nas przez kilkanaście lat gimnazja wyprodukowały pokaźną ilość "naukofcuf"  :) więc internety będą coraz bogatsze w takie wywody :)

Opublikowano

Czy ty człowieku potrafisz coś napisać bez obrażania ludzi ?, no ręce opadają od takiego chamstwa i do tego chwalisz się wykształceniem.

Opublikowano

Sposób wypowiedzi nie grzeszy uprzejmością ale wiele z tez postawionych, to niestety prawda. Jesteśmy jako społeczeństwa non stop manipulowani przez korporacje, rządy czy inne organizacje, które pod płaszczykiem niby szczytnych celów tak naprawdę tylko drążą kieszenie frajerów, czyli nas wszystkich. Jak nie dziura ozonowa to smog, a jak skończy się smog to wymyślą coś innego. Rynek nasyca się jednym towarem, to trzeba ludziom wepchnąć coś innego... Bogate kraje wyrosły na brudnym przemyśle zasilanym węglem a teraz innym zabraniają tego samego. Mocarstwa atomowe pod groźbą wojny dążą do zablokowania innym uzbrojenia się w to samo... Tak naprawdę mamy dziki i brutalny świat rządzący się takimi samymi prawami jak bezwzględny świat zwierząt. Duży zjada małego i basta...

Opublikowano

Sony twoim zdaniem smog jest wymyślony?Jesteś rewelacyjny.

Opublikowano

Może nie wymyślony ale świetnie nadaje się do zrobienia na nim kasy. Popatrz tylko na reklamę pewnego banku z M. Kondratem. Państwo utopi na to masę naszej kasy z podatków a o najprostszych rozwiązaniach nikt nawet nie chce słuchać. Działa zasada jak w "Misiu" Barei. Czym większe koszta, tym większy procent od nich dla konsultantów... A co, stać nas...

Opublikowano

Na panstwowej kasie mozna dorobic miliony,nawet na renowacji 14 000 metalowych hełmów za 3 mln. Pewnie dla rezerwistów,szacunek się należy ;). Niektóre chyba jeszcze wz.50. Ręce opadają

Opublikowano

Sony co my możemy,nic.Lepiej sobie głowy nie zawracać.

Opublikowano

Możemy patrzeć na ręce i głosować, możemy psioczyć na internecie i chodzić na spotkania z samorządowcami. Protestować jak deweloperzy zabudowują każdą możliwą przestrzeń wokół. Możemy czyściej spalać w swoich kociołkach i uczyć tego innych, możemy pokazywać i napiętnować rozmaitych cwaniaków wciskających nieświadomym ludziom swoje ekowynalazki. Słowem niewiele ale i sporo...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.