Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Różne Kotly A Spalanie Pelletu

majdan1986

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam założyłem temat aby kazdy kto posiada kocioł na pellet napisał jaki metraż ogrzewa i ile mniej więcej spala mu kocioł na pellet  i ile ogrzewa powierzchni ,

ja np od lipca bo wtedy zamontowałem kocioł do dnia dzisiejszego spaliłem 2,6 tony pelletu , ogrzewam dom 140m2 wraz z garażem i kotłownią w domu 22-23 stopnie , + ciepła woda i w garażu 19 stopni , spalanie waha się od 10 do 20kg na dobę ( zależnie od temperatury na zewnątrz ( od +10 do - 18) na wode latem palił ok 2kg dziennie ( zasobnik 220l)

dom z roku 2015. chyba dość dobrze ocieplony .

kocioł defro bio slim 10kw , instalacja z pompą kotłową i dwoma zaworami trójdrogowymi na grzejniki i podłogówkę plus zasobnik cwu.

Opublikowano

Instalacja z buforem ciepła czy bez ,jaki palnik zabudowany ,jakim pelletem palisz  :D

Opublikowano

instalacja bez bufora, palnik bio pell 3, paliłem pelletem barlinek 8mm , i paliłem jakimś lokalnym 6mm i chyba stelmetu 6mm, nie widze różnicy w tym czym było palone , popiół taki i sam i spalanie też

ale nie chciałbym aby temat stał sie dyskują co i jak a typowymi wypowiedziami ludzi co palą pelletem , oczywiście kilka pytań jak najbardziej.

Opublikowano

Możesz wypełnić stronkę ciepło właściwe i wkleić link?? chętnie zobaczę i będę miał porównanie względem mojej planowanej inwestycji. 

Opublikowano

witam założyłem temat aby kazdy kto posiada kocioł na pellet napisał jaki metraż ogrzewa i ile mniej więcej spala mu kocioł na pellet i ile ogrzewa powierzchni ,

ja np od lipca bo wtedy zamontowałem kocioł do dnia dzisiejszego spaliłem 2,6 tony pelletu , ogrzewam dom 140m2 wraz z garażem i kotłownią w domu 22-23 stopnie , + ciepła woda i w garażu 19 stopni , spalanie waha się od 10 do 20kg na dobę ( zależnie od temperatury na zewnątrz ( od +10 do - 18) na wode latem palił ok 2kg dziennie ( zasobnik 220l)

dom z roku 2015. chyba dość dobrze ocieplony .

kocioł defro bio slim 10kw , instalacja z pompą kotłową i dwoma zaworami trójdrogowymi na grzejniki i podłogówkę plus zasobnik cwu.

Ogrzewam dom 170m + 45 garaż + 160 cwu z cyrkulacja. Od września 3,8 t. Temperatura wewnątrz domu 23,5. Kocioł defro kompakt ekopell 22 kw.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

• 2 lata później...
Opublikowano

Witam. Mam kocioł Q mpell 8 kw pereko ogrzewam dom 120 m kw dół + góra bez wody ciepłej.  Termostat w salonie ustawiony na 22 stopnie non stop grzejników mam razem w domu 12 metrów pale pelletem bez nazwy i bez klasy za 13 zł za 15 kg spalanie max 13,2 kg na dobę. 

Opublikowano

Wszystko zależy właściwie od zapotrzebowania. W tym roku zima była znośna to i pelletu nie szło tak dużo u nas. We wrześniu wymieniliśmy kocioł na biopel marki levada. Niewielki kocioł, lekki, nie zajmuje dużo miejsca i co najwazniejsze nie potrzebuje bufora. Działa na automat z możliwością kontrolowania i sterowania ogrzewaniem online. Rachunki za sezon 2019/2020 wyszły względnie niskie w porównaniu z poprzednimi

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.