Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł C.o Stalowy-Wodny ,,domino-P'' 25Kw Nie Osiąga Danej Temperatury

Sephiro

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Tak jak w temacie Kocioł C.O Stalowy-Wodny ,,Domino-P'' 25kw nie osiąga zadanej temperatury.

Gdy zakręcę zawór, który jest odpowiedzialny za dostawę ciepła do kaloryferów to piec bez problemu osiąga zadaną temperaturę, a gdy puszczę na kaloryfery to nie potrafi jej osiągnąć.

W czym może tkwić problem? 

Sterownik Joker DS3P

Zadana temperatura na piecu 60 C

Temperatura załączania Pompy C.0 57C

Minimalna moc dmuchawy 43%

Maksymalna moc dmuchawy 75%

Czas pracy dmuchawy w trybie czuwania 10s

Minimalny czas podawania węgla w trybie grzania 10s

Maksymalny czas podawania węgla w trybie grzania 10s

Przerwa w podawaniu w trybie grzania 45s

Czas podawania węgla w trybie czuwania 10s

Przerwa w podawaniu węgla w trybie czuwania 20min

Opublikowano

Nie za bardzo się znam,ale czy chodzi o misę na ekogroszek ? Jeśli tak to jest to podajnik do zasypu ze ślimakiem który wypycha węgiel do misy.

Opublikowano

Nic dziwnego,pompa krótko po załączeniu jest automatycznie wyłączana,jak chłodna woda z grzejników zalewa kocioł.

Zmniejsz temp. załączenia pompy na 40*,układ się w ciągu 2h ustabilizuje i będzie dobrze.

Opublikowano

Pytam, czy to palnik z retortą ("misą") stałą czy obrotową i czy przypadkiem nie wymaga dodatkowego uszczelnienia przed pierwszym rozruchem. Często majstry zapominają o silikonie uszczelniającym.

Opublikowano

Nic dziwnego,pompa krótko po załączeniu jest automatycznie wyłączana,jak chłodna woda z grzejników zalewa kocioł.

Zmniejsz temp. załączenia pompy na 40*,układ się w ciągu 2h ustabilizuje i będzie dobrze.

Dzisiaj ustawiłem na 57,bo czytałem że temperatura na pompie powinna być 2-3 stopnie niższa niż na piecu. Wcześniej było 35C na pompie i też nie potrafił utrzymać temperatury 

Opublikowano

Podaj link do tego modelu kotła, który posiadasz. Ewentualnie sprawdź papiery od podajnika i poczytaj instrukcję, czy jest tam wzmianka o potrzebie nałożenia silikonu uszczelniającego 1200 st. Fabrycznie tego silikonu nie kładą, bo zazwyczaj kocioł wnoszony jest do kotłowni w częściach, a korona palnika nie przechodzi przez otwór montażowy i należy ją zdjąć.

Ale to teoria, bo nie wiem jaki palnik tam masz. Producenta podaj.

Opublikowano

To co piszesz to błędna teza,problemem może być również kiepski węgiel,zbyt duży nadmuch i nie uszczelniony palnik.

Wstaw zdjęcia palnika,jak wygląda popiół,napisz jakim węglem palisz.

Opublikowano

Dzisiaj ustawiłem na 57,bo czytałem że temperatura na pompie powinna być 2-3 stopnie niższa niż na piecu. Wcześniej było 35C na pompie i też nie potrafił utrzymać temperatury 

W pewnych warunkach pracy kotła lepiej jest ustawić temperaturę  załączenia pompy poniżej zadanej 2,3 st z tego względu że przy nie osiągnięciu zadanej temperatury przez określony czas w ustawieniach przeważnie jest to 20 min kocioł przejdzie do stanu wygaszania i się wyłączy  :D

Opublikowano

Podaj link do tego modelu kotła, który posiadasz. Ewentualnie sprawdź papiery od podajnika i poczytaj instrukcję, czy jest tam wzmianka o potrzebie nałożenia silikonu uszczelniającego 1200 st. Fabrycznie tego silikonu nie kładą, bo zazwyczaj kocioł wnoszony jest do kotłowni w częściach, a korona palnika nie przechodzi przez otwór montażowy i należy ją zdjąć.

Ale to teoria, bo nie wiem jaki palnik tam masz. Producenta podaj.

Nie potrafię znaleźć nigdzie tego mojego pieca wiec wrzucę jego zdjęcie. W papierach nie jest nic napisane na temat uszczelnienia. Palnik jest od producenta Batory

post-78334-0-30125500-1520166201_thumb.jpg

post-78334-0-43207600-1520166217_thumb.jpg

Opublikowano

To co piszesz to błędna teza,problemem może być również kiepski węgiel,zbyt duży nadmuch i nie uszczelniony palnik.

Wstaw zdjęcia palnika,jak wygląda popiół,napisz jakim węglem palisz.

Węglem pale ponoć dobrym o dużej kaloryczności 27-28 z lokalnego składu opału. dodam,że jest nie workowany. 

post-78334-0-78857500-1520166311_thumb.jpg

Opublikowano

W pewnych warunkach pracy kotła lepiej jest ustawić temperaturę  załączenia pompy poniżej zadanej 2,3 st z tego względu że przy nie osiągnięciu zadanej temperatury przez określony czas w ustawieniach przeważnie jest to 20 min kocioł przejdzie do stanu wygaszania i się wyłączy  :D

tak mam właśnie ustawione. 60C na piecu a na pompie 57C

Opublikowano

Wygląda to na palnik   batory chyba to średni model  25 kW ,na palniku wygląda jakbyś grzał samo CWU a nie cały dom tam sie zaledwie tli daj mu powietrza i ewentualnie dołożyć paliwa jak będzie za mało mocy   :D

Opublikowano

Dla mnia dužo wiatru,malo naweglane.WPA 06 dla 25Kw batory ok 9min,35 max.???Pompka 40°

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.