Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Czy Węgiel Traci Wartośc Opałową(Wietrzeje)?

piomis

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Zastanawiam sie czy można kupić węgiel na powiedzmy następne 5 lat.Chodzi mi o to czy przechowywany wegiel,nie traci  swoich warości opałowych?

Z moich obserwacji wynika, ze po 2-3 latach w korłowni węgiel tak jakoś gorzej sie pali,ale może to tylko takie wrażenie.?Pytam bo trafilem na odpowiadający mi węgiel i zastanawiam sie czy nie kupic go na zapas.Palę teraz e-orzechem i groszkiem w mpm 10 kw,Dziękuję za odpowiedzi.

Opublikowano

Traci.

Powolne utlenianie.

Zachodzi powoli ale zachodzi.

Czym mniej uwęglony węgiel tym szybciej zachodzi.

Jak się gorzej pali?

Opublikowano

Witam, napewno wietrzeje i traci kaloryczność od milionów lat był zamkniętym ziemi bez dostępu powietrza wiec nie ma sensu kupować na zapas , co państwo polskie wymyśli za 5 lat to nie wiemy .Przymierzaja się by zakończyć palenie węglem w Polsce , choć w Niemczech można kupić ekogroszek z polskiej kopalni w obi za polowe ceny jak w Polsce. Tak nas państwo rznie na kasie .

Gość berthold61
Opublikowano

A ja jestem na 100% pewny że nic nie traci , jak przygotowywałem plac pod kostkę brukową to z ziemi wyciągałem węgiel (pewnie kiedyś tam składowali) nazbierało się tego ze dwie taczki i jednym słowem węgiel piekło , dawał niesamowicie dużo ciepła a przy tym nic nie kopcił palił się jak drewno bezdymnie , dodam że w tym domu nikt nie mieszkał od ponad 30-tu lat więc węgiel wg mnie nic nie stracił na wartości , tylko ciekawi mnie z jakiej kopalni mógł być ten węgiel ale sądząc po latach to na pewno nie z głebokości 800-1000 tak jak teraz tylko raczej 100-300metrów pod ziemią a wtedy to pokłady były całkiem inne bardziej energetycznie niż koksujące

Opublikowano

Jak będzie leżał w ciemnej kotłowni a nie pod gołym niebem, to za swoje życie nie zauważysz w nim zmian. Mam jeszcze w kotłowni resztki koksu i węgla kupione z 30 lat temu. Żadnych zmian w nim nie widzę...

Opublikowano

Prawda, że się powoli utlenia, ale to są chyba promile i głównie w pierwszych latach. Po wielu latach na otwartym powietrzu woda i mróz mogą powodować rozsypywanie się bryłek, zależnie od gatunku. Taki "zlasowany" może się trudniej palić i w praktyce to może mieć większe znaczenie.

Opublikowano

Wy to wszystko na poważnie?

Bo chyba wiecie, że tlenek węgla to czad. Zatem gdyby węgiel faktycznie się utleniał, nikt by nie wyszedł żywy z kotłowni:-)

Ołówek to też węgiel - utlenia Wam się w szufladzie?

Opublikowano

Węgiel to nie pelet,nie rozsypie się.Gdybym miał trzymać zapasy przez 500 lat,to może bym się zastanawiał czy warto.Sam teraz chcę zamówić całego TIR-a groszku i spalę to w 7-8 lat.Nierealne żeby cokolwiek stało się z tym węglem.

Opublikowano

Przy hałdzie na 500 lat moze dojść do samozapłonu

Opublikowano

Węgiel na powietrzu utlenia się powoli do CO,H2,CH4,inne węglowodory.

To zachodzi powoli,więc CO nie powstaje dużo.

Opublikowano

Jak mozna utleniać do H2? Litosci.

Opublikowano

H2 powstaje jako jeden z produktów,niekoniecznie utleniania.

Opublikowano

W zeszłym sezonie paliłem ruskim ekogroszkiem producent podawał chyba coś koło 25MJ, w rzeczywistości był trochę słabszy od retopala ale dawał radę cały rok, Zostały mi go 3 worki więc postanowiłem dopalić, zasypałem i co...? Kocioł nie może przekroczyć 45 st. gdzie w większe mrozy polski eko bodajże 28 miał spory zapas (mam mocno przewymiarowany kocioł i nie duże zapotrzebowanie, na sterowniku mam widełki do ok.8 KW). Czy to możliwe żeby przez rok tak drastycznie uciekła moc z węgla?

Opublikowano

Węgiel to nie pelet,nie rozsypie się.Gdybym miał trzymać zapasy przez 500 lat,to może bym się zastanawiał czy warto.Sam teraz chcę zamówić całego TIR-a groszku i spalę to w 7-8 lat.Nierealne żeby cokolwiek stało się z tym węglem.

Kolego co za węgiel fajny znalałeś i  w jakiej cenie że decydujesz się na taki zakup ?

Gość berthold61
Opublikowano

Mowa o czeskim brunacie komorany-most ,  dostaniesz go po niespełna 300/tona ale warunek 24 tony trzeba brać

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.