Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Defro Delta Ekopell

radik81

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Planowałem na wiosnę zamontować do swojego miałowca palnik na pellet. Jednak im bliżej przeróbki tym mam coraz więcej wątpliwości.

Kocioł ma już swoje lata, pracuje od 2009 roku, co prawda "dbałem" o niego (temperatura powrótu 50-55°C) nie jest mocno zasyfiony, jednak to już 9 lat. Nawet jak wytrzyma do 2023 roku to i tak zgodnie z ustawą trzeba go wymienić na kocioł 5-ej klasy.

Dlatego chyba lepiej będzie zainwestować w nowy kocioł.

Wpadł mi w oko właśnie model Defro Delta Ekopell. Głównie chodzi o cenę (model 10 kw można kupić za około 8000 zł).

Nie zależy mi na mechanicznym czyszczeniu ( w tym modelu można wyjąć zawirowacze a ja narazie nie mam wkładu kominowego) czy wentylatorze wyciągowym.

W standardzie kocioł wyposażony jest w palnik pelletowy z automatycznym czyszczeniem (BIOPEL 3) i sterownik APC 2 SLIM ADAPTIVE CONTROL.

Prosiłbym Was o opinie na temat właśnie tego palnika (czy palnik rzeczywiście radzi sobie z gorszym pelletem, czy ten mechanizm samoczyszczący "szufladowy" się sprawdza) i sterownika (czy obsługa jest w miarę prosta dla zwykłego Kowalskiego)?

Opublikowano

kolego poczytaj forum bo dużo tego jest np. w temacie o defro bio slim ( tam jest identyczny palnik ) ze swojego doświadczenia powiem ci że od lipca pale właśnie w defro bio slim i nigdy nic z palnikiem sie nie działo , 

Opublikowano

Próbowałeś palić pelletem gorszej jakości (bez certyfikatu)? Jak wygląda spalanie przy obecnych temperaturach? Ile czasu kocioł jest wygaszony w ciągu doby?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.