Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Loddomat Do Pieca Na Pellet

wit21

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Posiadam pierwszy sezon grzewczy piec SAS BIO Efekt 14kw na pellet. Wyjście z pieca 5/4".  Ochrona powrotu jest realizowana przez zawór 4D średnicy 5/4" ( regulowany ręcznie). Wg zaleceń producenta minimalna temp. powrotu to 50 stopni.

Dom 150m2, ocieplony, instalacja mieszana - w tym 50m podłogowego.

Zadana na piecu 60 lub 65 stopni. Na powrocie min. 50 stopni.

W trakcie znacznych spadków temperatury ( np. dziś -18 stopni w nocy ) nie ma możliwości uzyskania wyższej temperatury CO na grzejniki niż 40 stopni.

Z tego powodu włączyłem na stałe pompę CWU. Mam teraz 57 stopni na powrocie i możliwość swobodnej regulacji temperatury na zasilaniu.

Chciałbym przerobić swoją instalację aby w sposób automatyczny zapewnić właściwą  temperaturę na powrocie pieca oraz temperaturę na CO. Temp. podłogowego realizowana jest przez zawór termostatyczny ESBE VTA 572 1" 20-43 C.

Na podstawie informacji z tego forum oceniłem, że najmniej kłopotliwy dla mnie do instalacji na powrocie będzie tzw. loddomat ESBE seria LTC200.

W związku z tym proszę forumowiczów o pomoc w doborze parametrów takiego termoregulatora. Chodzi mi gównie o wskazanie jakiej średnicy ma mieć przyłącza : czy 5/4" jak wy/we pieca i obieg kotłowy z zaworem 4D czy też zredukować do 1".

Kolejna sprawa to temperatura mieszania : 55 czy 60 stopni ( LTC261).

Temp. na CO uzyskam wymieniając 4D na 3D + siłownik. Kolejne pytanie pytanie dotyczy również średnic tego zaworu oraz rodzaju siłownika ARA600. Do wyboru są : 2 punktowy, 3 punktowy i proporcjonalny. Jaki kupić?

Opublikowano

Odpowietrznik wytłumacz mi dlaczego w układzie z mieszaczem 3D zawór zwrotny dajesz raz na zasilaniu , raz na powrocie?

Może ja czegoś nie wiem o zasadach stosowania ZZ, mieszkam na zadupiu i najnowsze trendy czasem nie docierają tu na czas

Opublikowano

Tylko do podłogówki dałem ZZ na powrocie aby nie zaciągał gorącej wody do podmieszania z powrotu grzejników.

W obiegu grzejnikowym bez znaczenia gdzie będzie?

Miejsce zamieszkania nie ma nic wspólnego z wiedzą)Wszyscy są świadomi jaką masz  ogromną wiedze i doświadczenie ja tam przy tobie pikuś,nie wiem czy posiadam 1/1000 z tego)Pewnie coś źle interpretuje)

Opublikowano

Przykro mi ostatnio jestem wg pewnej grupy tylko trolem forumowym.

Ale wytłumacz mi dlaczego grzejniki nie będą zaciągały wody z powrotu innych np sprzęgła a podłogówka będzie - na obu obwodach masz tam takie same zaw 3-D.

Opublikowano

Dziękuję za cenne uwagi co do mojej zgody aby instalator wykonał przedmiotową instalację.

Celem moich pytań jest właśnie poprawienie instalacji w sposób zapewniający regulację temperatury na grzejniki i ochronę powrotu w trakcie startu pieca na pellet ( po wygaszeniu celem czyszczenia - raz na tydzień ) oraz jego pracy.

Zdaję sobie sprawę, ze laddomat to większy koszt ale z jego zastosowaniem prace instalacyjne mogą być prostsze.

Moje pytania dotyczą kwestii oceny pomysłu na poprawę instalacji oraz wskazania prawidłowych średnic i parametrów (T, rodzaj siłownika itp ) ponieważ z lektury forum wnioskuję, iż biorą w nim udział doświadczeni instalatorzy.

Za okazaną pomoc dziękuję.

Opublikowano

Po co iść w koszty kupując Lodd. to samo sporo taniej zrobi zawór 3D typu VTC +pompa.

Zawór 3D dobiera się na podstawie mocy i różnicy temp.pomiędzy zasilaniem i powrotem (lub przepływu) dla obiegu który obsługuje.

Siłownik 3punktowy

Opublikowano

Sądziłem, że wybór rozwiązania typu laddomat uchroni mnie przed "dobieraniem" - czego nie potrafię.

Czy zawór VTC powinien być dla kotła pelletowego ESBE VTC511/55  czy  VTC511/60C ? A pompa elektroniczna 25/40 ?

Czy do takiego rozwiązania należy zamontować sprzęgło  ( dla mego kotła 40kW) ?

Opublikowano

Wtrącę swoje 3 grosze :) lepiej i taniej byś zrobił jak ochronę powrotu zapewni ci pompa kotłowa, jeśli masz termostaty na grzejnikach to daruj sobie 3d z siłownikiem jeśli nie masz to jak najbardziej. Podłogówkę bym zrobił na 3d z siłownikiem. Sprzęgło, VTC i inne niepotrzebne akurat sprzęty do twojej instalacji bym sobie darował. Odpowietrznik wielokrotnie zamieszcza prawidłowy schemat i tu dla ciebie też on się nada

Opublikowano

Przykro mi ostatnio jestem wg pewnej grupy tylko trolem forumowym.

Ale wytłumacz mi dlaczego grzejniki nie będą zaciągały wody z powrotu innych np sprzęgła a podłogówka będzie - na obu obwodach masz tam takie same zaw 3-D.

Robisz tu na forum naprawdę dobrą robotę.Ile razy pojawiało się zdanie forumowiczów "miałem nadzieje że właśnie ty kol.Sambor się wypowiesz") Niestety od czasu do czasu pojawiają się oszołomy,zazwyczaj forumowicze "kilku postów" i tyle ich widziano na forum,którzy nie potrafią docenić pomocy jakiej człowiek chce im udzielić.Nie ma się co takimi przejmować)

Opublikowano

polecam wymiennik płytowy - max 3st różnicy między t. kotła, a temp. powrotu

post-39997-0-59678800-1519501381_thumb.jpg

Opublikowano

Znalazłem wyjaśnienie dotyczące doboru siłowników ESBE - dwu, trzy-punktowe czy proporcjonalne. Zamieszczam je tutaj dla tych, którzy jak ja poznają temat próbując samodzielne zmodernizować instalację CO.:

Siłowniki ARA600  

Siłowniki ESBE z serii ARA600 przeznaczone są do zaworów obrotowych do DN50. Napędy dostępne są ze sterowaniem sygnałem trzypunktowym, dwupunktowym oraz proporcjonalnym.
Seria ARA600 o trzypunktowym sygnale sterującym to najczęściej wykorzystywane sterowanie. Służy głównie do regulacji zaworów mieszających. Na siłownik podawany jest sygnał obrotu w prawo lub w lewo. W taki sposób pracuje większość sterowników dołączanych do kotłów.
Dwupunktowe siłowniki serii ARA600 - siłowniki wykorzystywane głównie do funkcji przełączających. Na siłownik podawany jest najczęściej jeden sygnał powodujący przełączenie zaworu w drugą, skrajną pozycję. Siłowniki mogą być zasilane napięciem 230V lub 24V. Wybrać można także różne czasy obrotu siłownika od 15 s do 60 s. Szybsze przełączanie powoduje mniejsze mieszanie strumieni pomiędzy skrajnymi pozycjami zaworu.
Napędy ARA600 proporcjonalne - siłowniki najbardziej uniwersalne. Służą głównie do precyzyjnej regulacji zaworów mieszających. Mogą być sterowane sygnałami 2 i 3-punktowymi oraz najbardziej precyzyjnym sygnałem proporcjonalnym. Do obsługi sygnału proporcjonalnego potrzebne są bardziej zaawansowane sterowniki (np. systemy BMS), które podając sygnał ustawiają zawór w zadanej pozycji. Rodzaj sygnału sterującego ustawiany jest bezpośrednio na siłowniku i może być wybrany z zakresu 0-10V, 2-10V, 0-20mA oraz 4-20 mA. Zasilane są napięciem 24V.

Opublikowano
Kolega Odpowietrznik w październiku 2017r w temacie : Optymalne Rozwiązanie Instalacji Dla Kotła Z Podajnikiem Na Ekogroszek umieścił taki post :

U ciebie grzejniki+podłogówka więc schemat ze sprzęgłem jak w załączniku#1.Do obiegu grzejnikowego też można dołożyć zaw.3D ewentualnie bez 3D wtedy pompa z autoadapt 25/40 +termostaty na grzejnikach. Można zastosować zamiast zaworu VTC ESBE 511 lub ATV Afriso zawór ESBE VTC 422 może być stosowany do kotłów o mocy do 40kW różni się tym że posiada możliwość regulacji temp.w zakresie 50-70st.Zawór zwrotny za VTC musi być bo w obiegu pracuje druga pompa od zasobnika CWU(za nią też zwrotny)Sprzęgło-rozdzielacz fajna rzecz)Będzie działać zarówno na Eltermie jak i na kol.Klaudiusza.Na plus sprzęgła-rozdzielacza "cesarza" jest to że wykonane z nierdzewki

Można też wykonać instalację wg.załącznika #2 

Załączone miniatury
  • post-32948-0-41682000-1508366620_thumb.j
  • post-32948-0-01465700-1508366697_thumb.p

Moje pytanie jest następujące, który z powyższych układów zapewni poprawny (łagodny) rozruch instalacji przy rozpalaniu pieca CO. Wydaje mi się, że przy schemacie nr 2 przy rozpalaniu włączanie się pomp obiegowych będzie szybko wychładzać piec. Konieczny może być wtedy zwiększony przepływ w obiegu kotłowym. Czy dobrze myślę.

Proszę o ocenę doświadczonych użytkowników.

Opublikowano

Na pewno łagodniejszy start bedzisz mial przy schemacie nr 1, z tym ze tych startów w roku bedziesz mial.... jeden - jak rozpoczniesz sezon grzewczy :) więc nie wiem czy jest sens pakowania kasy w te wszystkie "graty" :) pozdrawiam

Opublikowano

Kolega sambor w innym temacie podał rozwiązanie w 99% będące odpowiedzią na moje pytania i wątpliwości. Oto one :

Proponowany schemat poniżej

Zaw 4-d min 1", do mocy ok 20kW najlepszy jest 4D 5/4", dla mocy 10-16 kW wystarczy 4D 1"

Oczywiście 4-D z siłownikiem i sterownikiem

Załączone miniatury
  • post-18578-0-53744400-1519714878_thumb.j

Dziękuję serdecznie kolego sambor !!!!!! :D :D :D :D :D :D :D :D :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.