Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Niesprawny Przepływomierz ?

elmagico33

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

od 2 miesięcy użytkuję ogrzewanie podłogowe, łącznie ok 155m2 / 2 rozdzielacze /

Ostatnio zwróciłem uwagę że jeden z przepływomierzy ( trzeci od lewej - salon) wskazuje jakby nie było przypływu wody lub był znikomy. 

Jak widać na zdjęciach mam zainstalowaną automatykę z siłownikami elektrotermicznymi, które to przejmują funkcję przepływomierzy, natomiast niepokoi mnie fakt że ten jeden w ogóle nie reaguje. Pytanie czy faktycznie wskazuje, że jest słaby przepływ czy po prostu "się zawiesił". Faktycznie salon jest pomieszczeniem które najtrudniej mi ogrzać, i upatruje że to może być wina kiepskiego przepływu.

Jak to sprawdzić, ewentualnie czy mogę jakąś regulacją wymusić większy przepływ ?

Na kotle mam 42-43 st / na zaworze 3d 36 st / na pompie wilo włączyłem dzićś 6 bieg ( wcześniej było domyślnie ustawione na 3).

Po zmianie biegu na innych przepływomierzach momentalnie również zwiększyły się przepływy, z wyjątkiem wspomnianego

post-78061-0-04773000-1519072717_thumb.jpg

post-78061-0-87099800-1519072731_thumb.jpg

Opublikowano

Odpowietrznik automatyczny nie rozwiąże twojego problemu.Odpowietrzenie danej pętli polega na przelaniu jej wodą.

Zakładasz węże ogrodowe na zawory spustowe na belkach.Do górnej zasilanie wodą z sieci do dolnej "przelew"

Przy tej czynności pasuje odciąć nieprzelewane pętle(w tym celu musiałbyś zdjąć siłowniki z belki powrotnej i nakręcić na nie kapturki które były fabrycznie) i zostawić tylko tą która jest odpowietrzana i zakręcić zawory przed rozdzielaczem.

post-32948-0-28881600-1519114272_thumb.jpg

Opublikowano

musiałbym się zapytać hydraulika, ale sądzę że nie więcej jak 90-100mb, poniżej zdjęcie salonu - 3 pętle (42m2) + 1 kuchnia(12m2), rozdzielacze w kotłowni są oddalone o ok 4,5-5 m.

Rury Tece o średnicy 16x2 mm. Dom parterowy.

post-78061-0-19914800-1519117092_thumb.jpg

Opublikowano

Czy ja mam robić dylatacje czy nie to zależy od wykonawcy wylewek, kolega z którym od kilku lat współpracuję rzadko kiedy robi dylatację - on sam o tym decyduje a nie ja.

Na razie nigdy nic nie pękło.

A już kilka lat razem "rzeźbimy".

Opublikowano

Odpowietrznik automatyczny nie rozwiąże twojego problemu.Odpowietrzenie danej pętli polega na przelaniu jej wodą.

Zakładasz węże ogrodowe na zawory spustowe na belkach.Do górnej zasilanie wodą z sieci do dolnej "przelew"

Przy tej czynności pasuje odciąć nieprzelewane pętle(w tym celu musiałbyś zdjąć siłowniki z belki powrotnej i nakręcić na nie kapturki które były fabrycznie) i zostawić tylko tą która jest odpowietrzana i zakręcić zawory przed rozdzielaczem.

jeszcze jedno pytanie, rozumiem że wszystkie przepływomierze z wyjątkiem odpowietrzanej pętli również muszą być zamknięte ?

Opublikowano

Niby zawory na powrotach pętli je odcinają ale lepiej żeby rotametry też były zamknięte.Możesz najpierw pozbyć się powietrza z samego węża przelewając go wodą aby nie wtłoczyć powietrza w instalację i dopiero go podłączyć pod belkę zasilającą.

Jak masz już odpowiednie wartości na przepływomierzach to po prostu je sobie zapisz i po odpowietrzeniu do nich wrócisz.Możesz też na belkę powrotną założyć wąż przeźroczysty aby obserwowac czy idą bańki powietrza.

Na końcu odpowietrz same belki,najlepiej odpowietrzniki ręczne na nich.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Wracam do powyższego tematu bo dopiero teraz zabrałem się za to odpowietrzenie. 

Niestety napotkałem problem a mianowicie jak puszczam wodę to nie chce wejść o rozdzielacza, robi się ciśnienie i stoi w miejscu.

Czy należy coś jeszcze odkręcić, aby móc zacząć przelewać pętle ?

post-78061-0-05071800-1521289597_thumb.jpg

Opublikowano

@elmagico33 - jak sterujesz tymi glowicami?

Płynnie analogowo 0-100% czy otwórz / zamknij?

W każdym pomieszczeniu masz pomiar temperatury i do tego dobrane otwarcie pętli. A może jeszcze inaczej...

Opublikowano

głowice działają 0/1 czyli otwórz zamknij, dlatego trzeba jeszcze wyregulować przepływy

są one podłączone do listwy Salus KL08NSB 8 stref / łącznie mam 14 pętli 

do tego w prawie każdym pomieszczeniu  mam regulator dobowy  HTRS230V 30

oraz jeden tygodniowy z funkcją Master HTRP230V 50 

w zależności od nastawionej temp w poszczególnych pomieszczeniach głowice otwierają się i automatycznie zamykają po osiągnięciu zadanej wartości. 

Dzięki Masterowi z kolei jest możliwość aby sterować cyklem dobowym i tygodniowym na pozostałych regulatorach ( inne nastawy temp np w nocy, kiedy jesteśmy w pracy, w weekendy itd) 

Opublikowano

Taki sposob sterowania ma sens tylko czy:

Dziala to u Ciebie? Zadowolony jestes?

Duza bezwladnosc cieplna podlogi i sterowanie 0/1 moze byc klopotliwe i nie komfortowe.

Opublikowano

witam...mam podobny problem tyle ze z rozdzielaczem capricorn...podloga nie grzeje sie zbyt mocno...jak zmienic ustawienie rotomierza???dzwonilem do firmy ale pani powiedziala ze ona nie wie a pomoc techniczna nie jest na telefon wiec mam wyslac zapytanie mailem...(i pewnie poczekam tydzien na odpowiedz..a znajac zycie i tak bedzie niewystarczajaca......kurcze zaluje ze nie kupilem rozdzielacza z konkretnej firmy...nie chce tu spamowac wiec nie bede pisal z jakiej...ale fakt ze dzwonie do producenta a pracownik mowi ze nie wie jak zmienic przeplyw na rotomierzu nie swiadczy o tej firmie zbyt dobrze...tak to jest jak czlowiek chce troche zaoszczedzic...nie wazne...

czy ktos moze mi powiedziec dokladnie w jaki sposob obrocic rotomierz na wieksza predkosc przeplywu?post-74348-0-03887700-1521451795_thumb.jpg

prosze nie zwracac uwagi na to ze jest otwarta tylko jedna petla...

Opublikowano

Taki sposob sterowania ma sens tylko czy:

Dziala to u Ciebie? Zadowolony jestes?

Duza bezwladnosc cieplna podlogi i sterowanie 0/1 moze byc klopotliwe i nie komfortowe.

bezwładność jest straszna, nie ma co ukrywać że też chciałbym aby efekt zmiany temp następował od razu, ale to nie są kaloryfery...  ;)

Jeśli nastawię temp w pokoju np. na 22 st, to nie zdarza się aby pomieszczenie było przegrzane. System tak dobiera otwarcie i zamknięcie głowicy na siłowniku że stale utrzymuje zadaną temp.

Gdy ustawiam zakresy np. 22st i eco 18st( na noc lub godziny kiedy jestem w pracy) wówczas system "broni" tej niższej nastawy, aby temp nie spadła poniżej zadanych 18st - choć w praktyce tak duża różnica jest nierealna, ponieważ w pomieszczeniach <15m2 widzę że temp spada co najwyżej o 0,5-max 1stC.

Póki co mam problem jedynie z salonem i otwartą kuchnią ( łącznie ok 55 m2 które ciężko mi dogrzać, choć mam ustawioną stałą temp w cyklu 24h. 

Opublikowano

Dzieki za info.

Mnie rowniez zalezalo na oddzielnym i godzinowym sterowaniu w pomieszczeniach (sypialnianych). Obawiajac sie problemow z podlogowka poszedlem w grzejniki (lekko przewymiarowane) oraz glowice regulatory elektroniczne. Taka kombinacja sprawuje sie dobrze.

Ale "cieplej" podlogi tam niestety nie mam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.