Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dobór Kotła

pilaton

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To mój pierwszy post na tym forum, więc witam wszystkich. 

W tym roku czeka mnie modernizacja kotłowni dlatego proszę o klika rad. 

"Chaiałbym" aby nowa kotłownia była ogrzewana gazem ziemnym, ale nie wiem do końca, czy mnie na to stać. Poniżej wkleiłem dane o domu w którym mieszkam z rodziną 6 osobową. Dach izolowany żużlem ok. 50 cm. Musi być zbiornik na cwu ok. 150 l.

Moje pytania są następujące:

- czy ktoś z czytających ma podobny dom i ogrzewa go gazem ziemnym

- jaki jest koszt ogrzewania takiego domu za okres rozliczeniowy lub roczny

- czy ktoś ogrzewa podobny dom kotłem Viessmann / pytam o ten model bo niedaleko mnie jest serwis tych kotłów - i tylko tych/, jeżeli tak to jakim modelem kotła

http://cieplowlasciwie.pl/wynik/3lmi

• Co ogrzewam?
    Dom typu klocek, 180 m2, rok budowy 1976, ściany 50 cm. plus styropian 10 cm., okna plastikowe 2 szyby,dach 40 cm. żużel
  • Instalacja
    rurki miedź, kaloryfery żeliwne 197 żeber
  • Kocioł
    miałowy zasypowy 34 kw Gregor Pleszew

Opublikowano

Ja mam trochę mniejszy dom ale grzeje jeszcze niski parter. Na poddaszu mam wełnę 20cm , styro 8 cm . 1500m3 gazu na sezon czyli 3000 zł ale mam też solary na lato. U Ciebie pewnie wyjdzie sporo więcej bo masz dach nieocieplony. Pomyśl nad ociepleniem dachu. Jeśli nie grzejesz w piwnicy to ociepl w niej strop.

Opublikowano

Przy takim układzie spodziewał bym się średnich kosztów miesięcznych w okolicy 700-900zł. Dużo zależy od oczekiwanej temp. w domu. Watro przyzwyczaić się do 19-20. To nie takie trudne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.