MOKO Opublikowano 23 Marca 2009 #1 Opublikowano 23 Marca 2009 Moje pytanie brzmi czy w mieszaniu w bloku gdy instaluje piec gazowy musze również zainstalować wkład kominowy Cytuj
Mecenas Opublikowano 25 Marca 2009 #3 Opublikowano 25 Marca 2009 Moje pytanie brzmi czy w mieszaniu w bloku gdy instaluje piec gazowy musze również zainstalować wkład kominowy Nie ma takiej potrzeby. Piec gazowy wymaga tylko przewodu wentylacyjnego w pomieszczeniu i nawiewu. Dodatkowo kuchni nie można umieszczać bliżej niż 0,5m od okna i nie w linii okno - drzwi. Cytuj
reaper Opublikowano 26 Marca 2009 #4 Opublikowano 26 Marca 2009 I tutaj się troszeczkę mylisz z tym wkładem kominowym. Do pieca gazowego jest on konieczny, inaczej ma się sprawa z podgrzewaczem wody. I to jeszcze wkład ze stali nierdzewnej, kwasoodpornej i zależy jeszcze jaki piec. Chyba że masz znajomego kominiarza to już inna sprawa. Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 26 Marca 2009 #5 Opublikowano 26 Marca 2009 Jeśli komin nie jest wykonany z szamotu, to wkład jest niezbędny. Produktem spalania gazu jest głównie para wodna która w przewodzie kominowym wychładza się i komin staje się mokry. Ponieważ w gazie jest również azot, powstaje kwas azotowy który destruktywnie wpływa na komin, powodując jego erozję. Po prostu komin rozpada się . Stąd konieczność stosowania wkładów kominowych ze stali kwasoodpornej. Wkładów nie potrzeba jedynie montować przy gazowych podgrzewaczach wody. Chodzi o ilość wytworzonych spali (jest dużo mniejsza, jak i to, że spaliny w podgrzewaczu są cieplejsze, dużo powyżej punktu rosy. Cytuj
automatyk Opublikowano 26 Marca 2009 #6 Opublikowano 26 Marca 2009 mysle ze ta dyskusja sie troche minęła bo to czy ma byc czy nie jest napisane w warunkach wydanych przez izbe kominiarską po ogledzinach kominiarza,a wkład powinien byc ale jednoznacznego przepisu nie znajziesz (przynajmniej nie pamietam),jak w opini kominiarskiej napiasane jest ze musi byc to musi jak nic nie napisał to moze albo moze a jak nie to nie i ten protokół jest swiety a dla swojego spokoju lepiej załozyc i zapomniec o problemie Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 26 Marca 2009 #7 Opublikowano 26 Marca 2009 Tu nie chodzi już nawet o przepis, ale o trwałość komina. Może się zdarzyć , że ściekająca po ściankach komina woda pojawi się na ścianach pomieszczenia. Cytuj
reaper Opublikowano 26 Marca 2009 #8 Opublikowano 26 Marca 2009 Dokładnie, potem np. sąsiad lub nawet sam użytkownik będzie miał kolorowe plamy na kominie, a sam komin zdemontuje widelcem. Jeżeli opinia kominiarska została podpisana przed zamontowaniem pieca to, przy piecu kondensacyjnym, polecam tańszą wersję. Wejście od pieca do komina, raz końcówka wystająca ponad murowany komin, wykonać ze stali kwasoodpornej (by się kominiarz w przyszłości nie czepiał). Natomiast cały wkład, pionowy, który jest w kominie, można wykonać z rury PCV (110 lub 75, zależy jaki komin w piecu). Nic się nie stanie, a taniej wychodzi. Jednak powtarzam,TYLKO, przy kotle kondensacyjnym i kominiarz ma nic nie wiedzieć. Cytuj
Mecenas Opublikowano 26 Marca 2009 #9 Opublikowano 26 Marca 2009 I tutaj się troszeczkę mylisz z tym wkładem kominowym. Do pieca gazowego jest on konieczny, inaczej ma się sprawa z podgrzewaczem wody. I to jeszcze wkład ze stali nierdzewnej, kwasoodpornej i zależy jeszcze jaki piec. Chyba że masz znajomego kominiarza to już inna sprawa. Typowy domowy piec kuchenny nie ma w ogóle odprowadzenia spalin. Ty chyba myślisz o kotle a autorowi wyraźnie chodzi o piec (kuchnię) gazową. Cytuj
reaper Opublikowano 26 Marca 2009 #10 Opublikowano 26 Marca 2009 Mecenas, wiem , że z błędu się wycofujesz jak kot, do tyłu, ale : ...Moje pytanie brzmi czy w mieszaniu w bloku gdy instaluje piec gazowy musze również zainstalować wkład kominowy... , to cytat z MOKO. Nic tu nie pisze o kuchni gazowej. Walnij się w piersi i powiedz, że źle przeczytałeś, ale nie pogrążaj się. Z takimi radami to na księżyc spadaj. Piec to piec, kuchnia to kuchnia, no chyba, że autor tematu myli te dwa pojęcie, wtedy przepraszam Ciebie. Cytuj
Mecenas Opublikowano 27 Marca 2009 #11 Opublikowano 27 Marca 2009 Piec to piec, kuchnia to kuchnia, no chyba, że autor tematu myli te dwa pojęcie, wtedy przepraszam Ciebie. Kuchnia jest piecem (bo ogrzewa powietrze). Zresztą pełna nazwa to "piec kuchenny gazowy". Za wyjątkiem dużych pieców restauracyjnych nie potrzeba do niej komina. Ogrzewacz wody jest kotłem (bo ogrzewana jest woda). Kocioł CO również jest kotłem ;). Nie ma zaś czegoś takiego jak "piec CO". Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.