Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dobór Pieca Na Pellet

TomaszW

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam;-)

Mam starą ok 200 lat chałupę i czas na wymianę ogrzewania.

Zdecydowałem się na pellet. Idealnie na taki kocioł aby też latem podgrzewał wodę. Zacząłem się umawiać ze specjalistami z kilku firm na doradztwo i wycenę.

Na co zwracać uwagę?

Jak prawidłowo dobierać wielkość(moc) kotła?

Czy są producenci kotłów, od których radzicie trzymać się z daleka?

Dzięki za podpórki;-)

MKD

Opublikowano

Wypełniłem, ale sprawa nie jest prosta, gdyż chałupa jest bardzo stara i w różnych pomieszczeniach są różne grubości ścian.

A co to jest ten bufor ciepła?

Opublikowano

Po wypełnieniu tego formularza, wyszło, że potrzebuję bufor ciepła między 5400l a 10200l. o Co chodzi?;-)

Opublikowano

Tutaj chyba (patrząc na wielkość proponowanego bufora) równolegle do zmiany ogrzewania powinno się przeprowadzić termmomodernizację budynku.

Opublikowano

Ja bym najpierw chyba zainwestował w ocieplenie bo przy jego braku czar pelletu może szybko prysnąć...

A dopiero po ociepleniu dobrać odpowiedni kocioł albo obie rzeczy zrobić równolegle a wtedy wyniki z kalkulatora będą inne.

Opublikowano

Sambor - co masz na myśli pisząc o "bezmyślnym ociepleniu"? Na ten rok planuję ocieplić fundamenty - czym jeszcze nie podjąłem ostatecznej decyzji.

Opublikowano

Miał ktoś do czynienia z palnikiem który jest montowany w czeskich kotłach na pelet opop? Palnik też oni produkują.

Byłem tydzień temu na szkolebiu u nich i wygladal ciekawie. Jest to palnik rynnowy.

Kolejnym jest jest kocioł benekov i montują w nim polski palnik tylko nie mogę znaleść info co to za palnik a na szkoleniu niestety u nich nie byłem.

Potrzebuję jakichś opinii na temat tych palników

Wysłane z mojego ASUS_Z01HD przy użyciu Tapatalka

• 1 rok później...
Opublikowano

A co sądzicie o takim kotle:

image.png.43ac2c5575ca7918a3b94f34860036e7.png

Wydaje się że ma wszystkie zalety (które ty wymieniacie na forum) jakie powinien mieć kocioł peletowy.

Wymiennik z pionowymi kanałami, palnik Revo, .........

Opublikowano
W dniu 15.03.2018 o 23:17, sieno26 napisał:

Miał ktoś do czynienia z palnikiem który jest montowany w czeskich kotłach na pelet opop? Palnik też oni produkują.

Byłem tydzień temu na szkolebiu u nich i wygladal ciekawie. Jest to palnik rynnowy.

Kolejnym jest jest kocioł benekov i montują w nim polski palnik tylko nie mogę znaleść info co to za palnik a na szkoleniu niestety u nich nie byłem.

Potrzebuję jakichś opinii na temat tych palników

Wysłane z mojego ASUS_Z01HD przy użyciu Tapatalka

Są to napewno palniki Kipiego. Tutaj masz bliźniaczą konstrukcję do Benekova - https://www.blazeharmony.com/pl/www/kotly-automatyczne/kotly-na-pellety

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.