MKD Opublikowano 14 Marca 2018 #26 Opublikowano 14 Marca 2018 Witam;-) Mam starą ok 200 lat chałupę i czas na wymianę ogrzewania. Zdecydowałem się na pellet. Idealnie na taki kocioł aby też latem podgrzewał wodę. Zacząłem się umawiać ze specjalistami z kilku firm na doradztwo i wycenę. Na co zwracać uwagę? Jak prawidłowo dobierać wielkość(moc) kotła? Czy są producenci kotłów, od których radzicie trzymać się z daleka? Dzięki za podpórki;-) MKD
shogunzlasa Opublikowano 14 Marca 2018 #27 Opublikowano 14 Marca 2018 Wypełnij: http://cieplowlasciwie.pl/ Weź trochę mocniejszy i bufor ciepła 600-1000L i będziesz zadowolony.Jak weźmiesz za duży piec bez bufora a nie masz wkładu kominowego to też może być problem.
MKD Opublikowano 14 Marca 2018 #28 Opublikowano 14 Marca 2018 Wypełniłem, ale sprawa nie jest prosta, gdyż chałupa jest bardzo stara i w różnych pomieszczeniach są różne grubości ścian. A co to jest ten bufor ciepła?
MKD Opublikowano 14 Marca 2018 #29 Opublikowano 14 Marca 2018 Po wypełnieniu tego formularza, wyszło, że potrzebuję bufor ciepła między 5400l a 10200l. o Co chodzi?;-)
sambor Opublikowano 14 Marca 2018 #30 Opublikowano 14 Marca 2018 Daj link do wyniku, gdyż są różne zastosowania bufora
krisgie Opublikowano 14 Marca 2018 #31 Opublikowano 14 Marca 2018 Tutaj chyba (patrząc na wielkość proponowanego bufora) równolegle do zmiany ogrzewania powinno się przeprowadzić termmomodernizację budynku.
MKD Opublikowano 15 Marca 2018 #32 Opublikowano 15 Marca 2018 Podaję link: http://cieplowlasciwie.pl/wynik/3vze Termomodernizacja to oczywiście, że jest w planie, szukamy środków na to;-)
krisgie Opublikowano 15 Marca 2018 #33 Opublikowano 15 Marca 2018 Ja bym najpierw chyba zainwestował w ocieplenie bo przy jego braku czar pelletu może szybko prysnąć... A dopiero po ociepleniu dobrać odpowiedni kocioł albo obie rzeczy zrobić równolegle a wtedy wyniki z kalkulatora będą inne.
sambor Opublikowano 15 Marca 2018 #34 Opublikowano 15 Marca 2018 Kocioł to 30kW, ale jakbyś chciał ocieplać to ostrożnie, gdyż możesz sobie z bezmyślnym ociepleniem narobić problemów na przyszłość
MKD Opublikowano 15 Marca 2018 #35 Opublikowano 15 Marca 2018 Sambor - co masz na myśli pisząc o "bezmyślnym ociepleniu"? Na ten rok planuję ocieplić fundamenty - czym jeszcze nie podjąłem ostatecznej decyzji.
sambor Opublikowano 15 Marca 2018 #36 Opublikowano 15 Marca 2018 Stary budynek jest wilgotny często zagrzybiony jak na to dasz ocieplenie to mury zgniją Trzeba je osuszyć i dopiero wtedy ocieplenie
sieno26 Opublikowano 15 Marca 2018 #37 Opublikowano 15 Marca 2018 Miał ktoś do czynienia z palnikiem który jest montowany w czeskich kotłach na pelet opop? Palnik też oni produkują. Byłem tydzień temu na szkolebiu u nich i wygladal ciekawie. Jest to palnik rynnowy. Kolejnym jest jest kocioł benekov i montują w nim polski palnik tylko nie mogę znaleść info co to za palnik a na szkoleniu niestety u nich nie byłem. Potrzebuję jakichś opinii na temat tych palników Wysłane z mojego ASUS_Z01HD przy użyciu Tapatalka
Osikarob Opublikowano 3 Lutego 2020 #38 Opublikowano 3 Lutego 2020 A co sądzicie o takim kotle: Wydaje się że ma wszystkie zalety (które ty wymieniacie na forum) jakie powinien mieć kocioł peletowy. Wymiennik z pionowymi kanałami, palnik Revo, .........
robert1991 Opublikowano 3 Lutego 2020 #39 Opublikowano 3 Lutego 2020 W dniu 15.03.2018 o 23:17, sieno26 napisał: Miał ktoś do czynienia z palnikiem który jest montowany w czeskich kotłach na pelet opop? Palnik też oni produkują. Byłem tydzień temu na szkolebiu u nich i wygladal ciekawie. Jest to palnik rynnowy. Kolejnym jest jest kocioł benekov i montują w nim polski palnik tylko nie mogę znaleść info co to za palnik a na szkoleniu niestety u nich nie byłem. Potrzebuję jakichś opinii na temat tych palników Wysłane z mojego ASUS_Z01HD przy użyciu Tapatalka Są to napewno palniki Kipiego. Tutaj masz bliźniaczą konstrukcję do Benekova - https://www.blazeharmony.com/pl/www/kotly-automatyczne/kotly-na-pellety
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.