gaizka2 Opublikowano 29 Stycznia 2018 #1 Opublikowano 29 Stycznia 2018 Witam wszystkich prosiłbym o ocenę mojej instalacji, mam mały problem z nią. Instalacja prosta w moim mniemaniu. Kocioł na ekogroszek 35kw, 2 pompki jedna od CWU druga od CO( grzejniki + podłogówka ) . Problem mój polega na zimnym powrocie, gdy pompka od CWU chodzi cały czas powrót jest ok, piec chodzi stabilnie nie mam zadnych problemów. Jednak wolabym nie grzac wody non stop tylko zaprogramowac na harmogram i histeryzę . Gdy to ustawie w sterowniku powrot jest nie dogrzany, piec szaleje spalanie rośnie. Może ktoś mogłby mi podpowiedziec co poprawic ? Rysunek instalacji podgladowy .
sambor Opublikowano 29 Stycznia 2018 #2 Opublikowano 29 Stycznia 2018 Daj pompę kotłową podwyższającą temp powrotu i będzie OK.
gaizka2 Opublikowano 29 Stycznia 2018 Autor #3 Opublikowano 29 Stycznia 2018 A tak myślałem jeszcze o sprzęgle hydraulicznym ? miało by to zastosowanie u mnie ? i jeszcze jedna rzecz mnie męczy , te zawory RTL i regulacja jest bardzo nie dokładna, chciałbym na próbę wymienić jeden na inna firmę i szukam czegoś sprawdzonego. Ewentualnie jakaś regulacja elektroniczna może by była dokładniejsza ?!
sambor Opublikowano 29 Stycznia 2018 #4 Opublikowano 29 Stycznia 2018 Jak dasz pompę kotłową spinająca zasilanie z powrotem to sprzęgło ci nie potrzebne Niestety praca zaw RTL jest taka jak opisujesz, a zmiana na inny model da podobne efekty, szczególnie przy dłuższych pętlach podłogowki. Jak masz 3-4 pętle z jednego rozdzielacza to można myśleć o np rozdzielaczu dwu funkcyjnym albo o zaw 3-D i pompie podłogowej.
gaizka2 Opublikowano 29 Stycznia 2018 Autor #5 Opublikowano 29 Stycznia 2018 Rozumiem, taka pompka musiała by pracować wtedy non stop? Czy np razem z czujnikiem temepratury który by pilnował żeby nie spadł poniżej zadanej ?takich rozdzielaczy w domu mam trzy, na 2 rozdzielaczach jest po 5 pętli podłogówki , na 3 rozdzielaczu 2 pętle . Generalnie każda pętla do każdego pomieszczenia. Na takim rozdzielaczu dwu funkcyjnym można ustawić indywidualnie temperaturę na każdej pętli ? Na grzejnikach u mnie są termostaty . Taka regulacja mi odpowiadała , tylko ta niedokładność regulacji RTL .
gmaj22 Opublikowano 29 Stycznia 2018 #6 Opublikowano 29 Stycznia 2018 Przy tylu pętlach nalezało pomyśleć o odzielnym obiegu podłogowym. Co zaś do ochrony powrotu, to najprostszym sposobem jest trójnik za pompą c.o. i rurka DN 20 do powrotu z zaworem regulacyjnym.
gaizka2 Opublikowano 29 Stycznia 2018 Autor #7 Opublikowano 29 Stycznia 2018 Mam coś takiego zrobione ale niestety nijak to się nie sprawdza .
gmaj22 Opublikowano 29 Stycznia 2018 #8 Opublikowano 29 Stycznia 2018 Trzeba było bajpas przed rozdzielaczem zrobić :)
gaizka2 Opublikowano 29 Stycznia 2018 Autor #9 Opublikowano 29 Stycznia 2018 Tak ale jak zauważyłeś wszystko jest zamknięte ... czyli działa tak jakby był przed rozdzielaczem ... żadnej różnicy niestety... Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka
gaizka2 Opublikowano 30 Stycznia 2018 Autor #10 Opublikowano 30 Stycznia 2018 Czyli rozumiem że więcej pomysłów brak ? Najlepsza opcja było by w takim razie przejść na rozdzielacze 2 funkcyjne ? Tylko te koszta .... 3 rozdzielacze to robocizna to pewnie będzie z 5 tyś albo lepiej ... A ć Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka
shogunzlasa Opublikowano 30 Stycznia 2018 #11 Opublikowano 30 Stycznia 2018 Panie majster - autor - pytanie podstawowe czy jesteś zadowolony z podłogówki - w sensie czy da się z tym żyć - przeróbka tego trochę kosztów pociągnie.Jeśli chodzi o powrót - albo pompa kotłowa za pare zł albo CWU na stałe i tutaj problem jest rozwiązany...
gaizka2 Opublikowano 30 Stycznia 2018 Autor #12 Opublikowano 30 Stycznia 2018 Nie jestem zadowolony ... teraz było parę dni cieplej ... w domu zrobiło się za gorącą... żona mówi przykrec trochę podłogę.. ruszyłem może 1mn podłoga zimna regulacja jest słaba... bardziej działa na zasadzie włącz/ wyłącz. Co w tych głowicach jest nie tak że ta regulacja tak słabo działała... nikt nie wymyślił coś innego ? Bo sama regulacja w sobie była by ok . Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka
shogunzlasa Opublikowano 30 Stycznia 2018 #13 Opublikowano 30 Stycznia 2018 Głowice są do 50-70 metrów pexa co za tym idzie może 12m2 w zależności jak gęsto ktoś go kładł. Jak jest więcej to zawsze będzie kicha.Tam gdzie masz podłogówkę masz jeszcze grzejniki z termostatami czy w tych pomieszczeniach jest tylko podłogówka?
gaizka2 Opublikowano 30 Stycznia 2018 Autor #14 Opublikowano 30 Stycznia 2018 Max pomieszczenie które grzeje ma 16 m2 , ewentualnie jeszcze hol 25 m2 ale tam były specjalnie rzadziej kładzione . Tam gdzie podłogowka są też grzejniki z termostatami. Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka
shogunzlasa Opublikowano 31 Stycznia 2018 #15 Opublikowano 31 Stycznia 2018 Możesz pokombinować i lekko poskręcać przepływ na grzejnikach (regulacja wstępna na zaworach termostatycznych lub odcinających powrotnych)., podnieść bieg pompy - przez co woda przez podłogę będzie krążyć z większym impetem - powinna być stabilniejsza sytuacja. Na podłodze ustawić minimalną wartość by uzyskać efekt ciepłej podłogi i nic więcej - raczej do tego są RTLe - nie do sterowania temp. pomieszczeń.Czyli ogrzewając pomieszczenie tylko RTLem w pomieszczeniu zawsze będzie za zimno - temperaturę podniesie grzejnik z termostatem. Jedynym zadaniem RTLa jest to, żeby nie straszyło po stopach.Jak go ustawisz na taką wartość to go nie ruszasz. Jako że temp na piecu ma być stała, temp w pomieszczeniach ma być stała czego pilnuje termostat w grzejniku to i temp podłogi jako wypadkowa też powinna być w miarę stała.Przy tak zrobionej instalacji bez rozpierduchy tego nie zmienisz...
gaizka2 Opublikowano 31 Stycznia 2018 Autor #16 Opublikowano 31 Stycznia 2018 Generalnie w pomieszczeniach temperatura oscyluje między 21- 22 stopnie , podłogę ustawiłem na taka letnia i jeszcze ani razu mi się grzejnik nie włączył ( przynajmniej nie zauważyłem)jeżeli nie ma czegoś takiego jak elektryczne głowicę rtl z dokładniejsze regulacja to muszę to przekalkukowac czy jest sens pchać się we wysokie koszta przebudowy....jeżeli by mi to przyniosło jakieś realne oszczędności opału to może jeszcze.... A dokładniejsze mi potrzebna wtedy jak są skoki temperatur jak ostatnio ... Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka
shogunzlasa Opublikowano 31 Stycznia 2018 #17 Opublikowano 31 Stycznia 2018 Jeśli grzejnik się nie włączył to podłoga jest za ciepła - patrz powyżej. To grzejnik ma regulować temp. pomieszczenia - od tego tam jest. Teraz podłoga ma za dużą moc czy jest potrzeba czy jej nie ma - co za tym idzie - jest za ciepło przy małym zapotrzebowaniu co powoduje straty. Obniż temp. podłogi i pozwól pracować grzejnikom.
sambor Opublikowano 31 Stycznia 2018 #18 Opublikowano 31 Stycznia 2018 To jest właśnie problem mieszanych instalacji - brak współpracy obu systemów grzewczych daje objawy tego co jest u autora tematu - albo grzeje grzejnik a podłoga z powodu wyższej temp w pomieszczeniu grzeje mniej - tzw samoregulacja , albo grzeje podłoga i termostaty wyłączają grzejniki. Tego się nie da uniknąć i dlatego nie robi się instalacji mieszanych. - na dodatek na RTL-ach!
gaizka2 Opublikowano 31 Stycznia 2018 Autor #19 Opublikowano 31 Stycznia 2018 Szkoda że nie wiedziałem tego wcześniej Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka
sambor Opublikowano 31 Stycznia 2018 #20 Opublikowano 31 Stycznia 2018 Ale teraz już wiesz, Aby to przerobić, trzeba przejść na oddzielny układ podłogówki - na zaw 3-D.z oddzielnymi rurami i rozdzielaczami.
gaizka2 Opublikowano 31 Stycznia 2018 Autor #21 Opublikowano 31 Stycznia 2018 Za dużo roboty z tym chyba :/ mniej chyba by było przejść na rozdzielacze dwu funkcyjne ? Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka
sambor Opublikowano 31 Stycznia 2018 #22 Opublikowano 31 Stycznia 2018 Poprawianie protezy kolejną protezą .......
shogunzlasa Opublikowano 31 Stycznia 2018 #23 Opublikowano 31 Stycznia 2018 Wszystko dla ludzi... RTLe są "fajne" do uzyskania efektu ciepłej podłogi - czyli podgrzać płytki - nie regulować temp pomieszczenia za pomocą tego ustrojstwa.Jak ktoś jest tego świadom i to jest założenie to się to sprawdza - np w małej łazience by nie pizgało w stopy, przedsionku podsuszyć buty, mały korytarz gdzie nie ma grzejnika itd itdPodłoga nie może generować na tyle mocy by przegrzewać pomieszczenia - a nawet jeśli to nie powinno to przeszkadzać (w łazience czy będzie 22 czy 24 to różnicy takiej nie robi bo nikt tam nie siedzi non stop, w korytarzu to samo).Ale robienie podłogówek na kilka pomieszczeń na RTLach to już pomyłka... Regulacja to jedno a cena też nie jest mała...
odpowietrznik Opublikowano 31 Stycznia 2018 #24 Opublikowano 31 Stycznia 2018 Za dużo roboty z tym chyba :/ mniej chyba by było przejść na rozdzielacze dwu funkcyjne ? Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka Co jest do wszystkiego to jest do niczego
gaizka2 Opublikowano 31 Stycznia 2018 Autor #25 Opublikowano 31 Stycznia 2018 Instalacje robiona była szybko ... hydraulik polecił że tak robi wszędzie i jest "bardzo dobrze " tylko dla kogo ? Chyba dla niego ... ehh ... reasumując bez większego wydatku i generalnej rozpierduchy się nie obędzie? Czy mógłby ktoś mi napisać jak to powinno być zrobione w miarę możliwości szczegółowo żeby było dobrze? Tak jakbym się zdecydował kiedyś... A hydraulik marudził ... ? Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.