adamu Opublikowano 6 Listopada 2018 Autor #101 Opublikowano 6 Listopada 2018 No niestety , zbiornik 140l dwupłaszczowy okazał się inny gabarytowo od starej 140l galmeta i z racji problemu z montażem zostało to przesunięte na dziś . Mimo sporych przeróbek instalator doradził już bojler stojący z wężownicą, w sklepie na zamianę z dopłatą mają Biawar Mega 150l . Jestem skłonny dopłacić do takiego zasobnika ,ale czy są jakieś różnice w poziomych i pionowych zasobnikach CWU . Latem korzystam z grzałki elektrycznej 2Kw (do przełożenia ze starego bojlera) czy czas grzania i koszt będzie podobny , czego się wystrzegać ? Mógłbym po prostu gdzieś dalej poszukać podobnego bojlera z wężownicą ,ale skoro już się to ruszyło to może coś lepszego dlatego też moje zapytanie .
odpowietrznik Opublikowano 6 Listopada 2018 #102 Opublikowano 6 Listopada 2018 Polecam Biawara Quattro z wężownicą,może być wersja z grzałką
adamu Opublikowano 6 Listopada 2018 Autor #103 Opublikowano 6 Listopada 2018 Akurat tego modelu w okolicy nie mają jedynie internet . Szczerze nie widzę tego urządzenia w kotłowni pasuje mi jakby do instalacji gazowej . Różnice w cenie na korzyść modelu mega o tej samej pojemności z czego się bierze . Najbardziej się przychylam właśnie do tego modelu ,ale jeszcze próbuje się tutaj doradzić.
odpowietrznik Opublikowano 6 Listopada 2018 #104 Opublikowano 6 Listopada 2018 Zasobniki Quattro mają małe starty postojowe=dobre ocieplenie i wydają wężownicę
gmaj22 Opublikowano 6 Listopada 2018 #105 Opublikowano 6 Listopada 2018 Kiedyś przerabiałem temat awaryjnej wymiany bojlera bodajże Galmetu. Pionowy, wiszący z weżownicą, 140 l, typ ten sam, sprawdziłem rysunki. Miała byc szybka podmiana, ze wzgledu na identyczny rozstaw krócćów przyłączeniowych. Okazało się , że rozstaw króćców wężownicy różni się dokładnie o 10 cm. I przeróbka... :) A miało byc szybko i prosto :)
adamu Opublikowano 7 Listopada 2018 Autor #106 Opublikowano 7 Listopada 2018 https://allegro.pl/bojler-viessmann-nierdzewny-130l-dwuplaszczowy-i7651941712.html Warte zainteresowania czy nie kombinować i stojący nowy emaliowany w tej cenie ?
adamu Opublikowano 19 Listopada 2018 Autor #107 Opublikowano 19 Listopada 2018 Zakupione naczynie CWU marki biawar , miejsce na czujnik temperatury tzw . Pochwa jest większej średnicy niż czujniki temperatury ze sterownika tech dołączone do pieca wiec nie będę miał prawidłowego pomiaru . Na internecie są oferty czujników ale nigdzie nie ma podanych średnic , a trzeba jakiś kupić ktoś miał podobna sytuacje ?
pastor Opublikowano 19 Listopada 2018 #108 Opublikowano 19 Listopada 2018 Owiń folia Alu lub czymś dobrze przewodzącym cieplo
odpowietrznik Opublikowano 19 Listopada 2018 #109 Opublikowano 19 Listopada 2018 Nie wiem czy kupiłeś wersję Mega czy Quattro.Nie wiem jak w Mega ale w Quatrro jest długa anoda magnezowa(którą należy kontrolować powiedzmy co jakieś 1,5roku-zależy od jakoąci wody) a zwracam uwagę na to dlatego zebyś tak zamontował zasobnik aby była możliwość wyjęcia tej anody jak się zużyje ze względu na jej sporą długość ok 1m i ile dobrze pamiętam.Może trzymać sufit lub kocioł jak pod nim zasobnik
adamu Opublikowano 19 Listopada 2018 Autor #110 Opublikowano 19 Listopada 2018 Patent ze sreberkiem banał wart piwa , dzięki!. Bojler natomiast to stojący biawar mega , profilaktycznie będę wymieniał anodę co rok . Na wodzie zasilającej mam zestaw filtrów więc jakieś zanieczyszczenia zostaną wyłapane , wiadomo żelazo i kamień zawsze będzie , mam nadzieję ,że anoda spełni swoje zadane . W sumie może to błąd ,że zaraz na wyjściu wody mam zestaw filtrów zamiast rozdzielić układ na jeden z filtrami na dom ,a drugi na zasilanie instalacji i bojlera . Minus z jedynie częstsza wymiana filtrów no ale zawsze mniej syfu w instalacji . Temperature w bojlerze utrzymywać 50-55 stopni ? W zależności od zadanej kotła 60-65stopni czyli te 10 stopni mniej . Na wyjściu będzie zawór vta322 przeciwoparzeniowy na 45 stopni więc chyba będzie ok ,a bakterie się nie rozwiną . Miałem pomysł ,że na bojler temp jak na piecu ,ale ponoć w wysokiej temp. kamień się osadza , jak panowie trzymacie temp. zadana w naczyniach CWU ?
adamu Opublikowano 22 Listopada 2018 Autor #111 Opublikowano 22 Listopada 2018 Spalanie przy obecnej temp. 75 kilo chodzi samo CO i CWU bez podłogówki , ostatnia modyfikacja to pompa kotłowa za 4D. Temp kotła 65 stopni , powrót 45 stopni , na instalacje woda z 4D zasilająca 45stopni . Czy mając 4D zawór termostaty na grzejnikach poodkręcać na maximum czy zostawić tak jak są w celu oszczędności na nastawy 2 lub 3 ? 45 stopni z zasilania wydaje się trochę mało bo w domu zimno ,ale zwiększając na 50-55 stopni pewnie spalanie pójdzie ponad 100 kg xd Też nie wiem czy bardziej regulować temp z 4d czy przy termostatach skale zwiększać ?
adamu Opublikowano 1 Grudnia 2018 Autor #112 Opublikowano 1 Grudnia 2018 Dlaczego jest przekłamanie w zbiorniku biawar mega , na czujniku wpiętym jest osiągnięta temp 55 stopnii , a na termometrze u góry zasobnika ponad 40 ?
adamu Opublikowano 5 Grudnia 2018 Autor #113 Opublikowano 5 Grudnia 2018 Napisałem do producenta przesłał nowy termometr ,ale po wpięciu jest to samo czujnik w połowie zbiornika 50 stopni ,a termometr u gory wskazuje 40 ? Biawar z serii mega tak maja , czy to osobny przypadek ?
Gość Digitrax Opublikowano 6 Grudnia 2018 #114 Opublikowano 6 Grudnia 2018 A jaką masz pewność ze termometr poprawnie wskazuje ? Zmierz pirometrem temperaturę w miejscu instalacji tego termometru.
pastor Opublikowano 6 Grudnia 2018 #115 Opublikowano 6 Grudnia 2018 Jaka masz pewność ze czujnik pokazuje poprawnie?
adamu Opublikowano 6 Grudnia 2018 Autor #116 Opublikowano 6 Grudnia 2018 Czujnik sprawdzony na instalacji więc działa , kieszeń w bojlerze była większa więc dodatkowo owinąłem go sreberkiem . Woda w kranie też jest gorąca prawie ,że parzy więc bardziej stawiam tu na prawidłowe wskazanie 50 niz 40 stopni .
adamu Opublikowano 6 Grudnia 2018 Autor #117 Opublikowano 6 Grudnia 2018 Pirometr wskazuje ciepła wodę na poziomie 50 stopni wiec zgodnie z czujnikiem . We wejściu termometru pokazuje 35 dziwna wartość , a po wpięciu termometru wskazuje on 45 ? O co tu chodzi wada produktu w takim razie skoro wskazania wody w górnej części są mniejsze niż w połowie ?
pastor Opublikowano 6 Grudnia 2018 #118 Opublikowano 6 Grudnia 2018 Tam powinny być conajmniej takie same. Rozumiem ze jak w miejsce termometru wkładasz ntc to pokazuje prawdę czuli wg ciebie 50? Wsadź termometr do znanej ci temperatury. Wykluczasz ze to termometr. Stary sprawdzałeś? On jest jak montowany?Pionowo czy poziomo?
adamu Opublikowano 6 Grudnia 2018 Autor #119 Opublikowano 6 Grudnia 2018 stary wskazywał podobnie ponad 40 wiec zgłosiłem do producenta wysłał mi nowy i jest to samo . Termometr montowany poziomo wchodzi ciasno . Stary recznie śrubą na końcu próbowałem regulować do wartości 50 ,ale to go calkowicie rozkalibrowało . Bojler to Biawar Mega 150l , nie wiem dlaczego tak u mnie jest , ludzie maja galmeta i jest ok , a biawar taki polecany jakość i cena a tu lipa .
mironw Opublikowano 6 Grudnia 2018 #121 Opublikowano 6 Grudnia 2018 a masz pompę obiegową CWU JAK JEST WPIĘTA KIERUNKI może zdjęcie , albo szkic
adamu Opublikowano 6 Grudnia 2018 Autor #122 Opublikowano 6 Grudnia 2018 Cwu wpięte normalnie przecież nie mam problemu z grzaniem tylko z różnicą temp. Normalnie zasilanie wpięte pompa z zwrotnym u góry wężownicy oraz powrót u dołu . W biawarze czujnik jest wpięty na wysokości wężownicy ,ale przekłamania być nie może bo temp. z czujnika jest taka sama na wodzie wychodzącej.
mironw Opublikowano 6 Grudnia 2018 #123 Opublikowano 6 Grudnia 2018 no i znowu nie rozumienie tematu . Pompa na wężownicy to pompa C.O , a ja pytam o pompę która jest do pitnej wody użytkowej ,lub jak wolisz ciepłej wody w kranie POMPA CYRKULACYJNA C.W.U. wpisz na allegro bo nie chce tu reklamy
gmaj22 Opublikowano 6 Grudnia 2018 #124 Opublikowano 6 Grudnia 2018 Miron....poprzednio pytałeś o pompę OBIEGOWĄ CWU nie o CYRKULACYJNĄ. To dwie różne pompy. Pompa na wężownicy to NIE jest pompa CO.
adamu Opublikowano 6 Grudnia 2018 Autor #125 Opublikowano 6 Grudnia 2018 cyrkulacji brak , za bardzo wychładzała bojler .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.