BgGuns Opublikowano 16 Stycznia 2018 #1 Opublikowano 16 Stycznia 2018 Witam. Może ktoś z was ma pomysł co może być powodem pojawiania się dymu pod podajnikiem rokokowym kotła Stalmark Duo Boss? Po otwarciu wyczystki podajnika jest tam pełno dymu oraz skondensowana mieszanina w czarnym kolorze ale płynna. Piec wyczyszczony, opal suchy bo w zasobniku tylko pyłek na ściankach jest. Czopuch czysty komin z wkładem też czysty. Wymieniłem już uszczelki od wyczystki ale dalej lipa. Temperatura na piecu 64, zawór 4d na dom 49, ochrona powrotu załączona, wentylator 28%. Kocioł pracuje na identycznych ustawieniach jak w ubiegłym roku . Wysłane z mojego ONEPLUS A5010 przy użyciu Tapatalka
Przemyslaw85 Opublikowano 16 Stycznia 2018 #2 Opublikowano 16 Stycznia 2018 Ojciec ma takowy kocioł ale ani razu nie widzieliśmy takiego efektu jak opisujesz. Jedyne co mi przychodzi do głowy to jedynie wysoka temperatura podajnika i silnie parujące skropliny. Jak w podajnika nie kopci to jest wszystko ok. Skropliny w wyczystce podajnika mogą być jedynie z 2 powodów: - mokry opał; - powietrze dostarczone z zewnątrz dmucha na podajnik/zbiornik. W efekcie skrapla się w podajniku/zbiorniku i spływa (praw fizyki nie przeskoczysz). W takiej sytuacji dopływ świeżego powietrza trzeba skierować w inne miejsce tak by nie dmuchało na podajnik/zbiornik czy też kocioł.
BgGuns Opublikowano 16 Stycznia 2018 Autor #3 Opublikowano 16 Stycznia 2018 Mnie się pojawią dym w tej rynnie podajnika. Wydaje mi się że dym się tam dostaje i schładzając się powstaje kondensat. Tylko nie wiem dlaczego . Piec jest usytuowany dosyć daleko od czerpni powietrza. Piwnica nowa szczelna.podajnik na zewnątrz ma 42 stopnie temperatury. Wysłane z mojego ONEPLUS A5010 przy użyciu Tapatalka
BgGuns Opublikowano 18 Stycznia 2018 Autor #4 Opublikowano 18 Stycznia 2018 Znalazłem chyba powód dymienia. Okazało się że wężyk z powietrzem od wentylatora do zasobnika był niedrożny a dokładnie rurka wychodzącą z pieca mial nagar w 2/3 otworu i nie dmuchało do zasobnika. Po 5 godzinach od udrożnienia wygląda że jest ok. Wysłane z mojego ONEPLUS A5010 przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.