Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Piec Spala Ogromne Ilosci Ekogroszku

Creattine1

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam na początku chce zaznaczyć że przeczytałem multum tematów ale dalej nie mogę opanować pieca założyłem zawór 4 d dorobilem klapke na wentylator zrobiłem klapke rownjerz na czopucha . Zawirowywacze spalin też poszły w ruch i mała poprawa jest piec spała około 50 kg na dobę piec 25 kw palnik rynowyy i tu nasuwa się pytanie czy więcej dziur nie nawiercic w nim ? Obnizylen deflektor 15 cm nad paleniskiem temperaturę mam 53 podawanie 9s. Przerwa 50 histerrza 5. Wgl ciężko się rozkręca z temperatura grzeje może 10 min by rozkręcić czeka 6 . Dom nie ocieplony 200 m stare grzejniku żeliwne ilość 14 . Co jeszcze mogę zrobić bo już poleglem temperatura w domu 22 ale na polu jest 5 stopni

Opublikowano

Za mało danych o domu.ustawieniach sterownika i paliwie. Wypełnij  http://cieplowlasciwie.pl/ i zamieść link.

Opublikowano

Kupill Kolega cos takiego? Bez urazy, ale nie szkoda bylo kasy na ten wynalazek? Klapke na czopucha to nalezy wyrzucic bezwzglednie i wstawic regulator ciagu kominowego jezeli ciag za duzy.

Regulator!?

Mało tego, on chciał piec, a kupił kocioł.

I co on ma teraz z tym fantem zrobić?

Opublikowano

Kocioł posiada palnik rynnowy "Ekon :D mia",który z ekonomią ma niewiele wspólnego .Reklama dźwignią handlu - stare hasło ,ale się sprawdza.

Opublikowano

Nie wniosę zbyt wiele do dyskusji, ale histereza raczej na 1.

No i na 200m² to trochę mało tych żeberek. Pamiętam jak u mnie 

hydraulik robił instalację to do metrów pomieszczenia dodawał

1 żeberko. Czyli np. na 20m² jest 21 żeberek. Może aby dogrzać

musisz dać porządnie w palnik, ale to takie moje gdybanie.

Gość Visitor1230
Opublikowano

Ta... do tego slimak ma robic za kruszarke do wegla. Ze wzgledow ekonomicznych jak zapewnia producent Jacek Rzempołuch. Jak to zacznie w nocy kruszyc wegiel to wszystkie pobudzone psy we wsi zaczna ujadac.

Opublikowano

Oto piec z tematu dodam że jak patrzę na zdjęcie to jest w nim mniej dziur w palenisku

http://allegro.pl/piec-kociol-c-o-z-podajnikiem-25-kw-do-250-m-pow-i6312933900.html#thumb/7

Po pierwsze proponuję zaopatrzyć się w termometr spalin , taki do 350 C powinien wystarczyć (wędzarniczy czy inny w kształcie szpikulca też może być) . 

Zrobić pomiar temperatury spalin na czopuchu kotła . 

Co do rynny to już widać że ma za dużo dziur i nie w tych miejscach co potrzeba . Wniosek z tego jeden , paliwo spala się przy okazji wietrzenia kotła przez całe 2 górne rzędy otworów w bocznych ściankach . Ciepło wywala z pieca dmuchawa bo powietrze nie przechodzi przez opał . 

Jak masz czym to zrób fotkę pracującego palnika i wklej .

Termometr może z 15 zeta to z torbami nie pójdziesz a resztę się zobaczy po tym co wyjdzie z pomiarów temperatury i widoku palnika .

Napisz jeszcze jaki wiaterek ustawiłeś na sterowniku .

Opublikowano

Że kupiłem wynalazek to już wiem no ale teraz co już zrobię . Wiatry różnie 30 procent 60 zależy od węgla jeden był lepszy i widać było lepsza ekonomię nieraz całkiem mało ciąg ciut przumklem to komin się tak niengrzeje okropnie zmierzę temperaturę a co do palnika to go mogę przerobić zaspawam dziury i zostawię dolne najwyżej dowierce . Też nieraz dym jest w koszu teraz zostało mi tylko kombinowanie i liczę na pomoc może komuś się sprzyda jak się uporam z tym

Opublikowano

Panowie.... nie uchodzi nabijać się z bliźniego....  :(

Ja mam podobny palnik rynnowy i też wojuję z nastawami -  spalanie schodzi poniżej 20 kg/doba

Po kolei:

1. Pompa obiegowa na najniższy bieg

2. Histereza na 2 lub1.

3 Podawanie i przerwa  - musisz sam dojść bo chyba masz jakiś pancerny ślimak :D

4. Termometr 350 stopni w otworek w czopuchu - u mnie pokazuje 140 ~170 stopni

5.  Powietrze przykręcić tak aby tylko nie dymiło - u mnie jest to szczelina około 1 cm.

6.  Obserwuj popiół, czy są twarde spieki lub niedopalony groszek

Gość Visitor1230
Opublikowano

Moze to tak wygladalo jak nabijanie. Uszczypliwosci moje dotyczyly producenta. Kociol wyglada jak zwykly gorniak do ktorego wpakowano palnik i wspanialy ruszt wodny. Jak mozna cos takiego zaoferowac klientowi? Co do spalania w rynnie nie bede sie wypowiadal z braku doswiadczen.

Opublikowano

widziałeś to? człowieku nikt wróżką nie jest.

Czy był już na forum zawór 4D poniżej zasilania?

Opublikowano

No ale jak kręcę to trochę zmienia temperaturę pytam bo nie miałem miejsca dać wyżej to jest poprawnie czy do przeróbki na równo

Opublikowano

Palnik 

Płomień masz ładny ale nie w tym miejscu na palniku to wynik błędu w podawaniu za rzadko podajesz . Pali się przy samym ślimaku a cała reszta rusztu pusta a tamtędy niestety dmucha powietrze . Popraw ustawienia a na początek rusztu połóż cegłę szamotowa na górę palnika od strony ślimaka żeby nie dymiło . Trochę ostro to się pali ale mam nadzieję że to tylko dla potrzeb  tego filmu a nie cały czas . Nadmuch zazwyczaj wystarcza do max 35 % więc nie wiem dlaczego masz 60 .

Instalacja 

Oczywiście można to było zrobić trochę inaczej ale to co jest na spalanie ma raczej minimalny wpływ  a skoro grzejniki ciepłe to powinno być ok . Chyba że powrotów  z grzejników nie dogrzewa na pełnym przepływie to można się zastanawiać nad średnicami przy kotle . Chwilami jak w seksmisji " widzę ciemność " więc trudno to dokładnie zweryfikować .

Problem z przepływami  może być również przy ładowaniu zasobnika CWU ale do końca nie widać więc tylko przypuszczam .

Opublikowano

Jak ktoś lubi majsterkować to można spróbować zaślepić te otwory np (siliconem szamotem co pod ręką )zaznaczone na żółto symetrycznie po obu stronach .Nad paleniskiem wydłużyć daszek ,albo  dopasować z szamotu albo z grubszej blachy .Dla testu można od tego zacząć i obserwować zmiany  ,ewentualnie korygować otworami .Dopiero jak już znajdziemy odpowiedni proces spalania jaki nam odpowiada możemy wykonać coś trwałego spawać itd  :D

post-57460-0-08729600-1515231359_thumb.png

Opublikowano

Zaślepiamy te otwory nad którymi nie ma palącego się węgla. Przynosi to dobre rezultaty, sam to stosuje w moim palenisku tłokowym. Do zaślepienia można użyć zwykłej gliny, jakby coś się później zmieniło to łatwo to usunąć.

Opublikowano

Jeśli przesunie ustawieniami żar na palenisku to niewiele powinno pozostać wolnych otworów ale wystarczy to poobserwować jak kocioł się ustabilizuje . Będzie widać gdzie są zbędne .

Opublikowano

Wczoraj to właśnie zrobiłem ale zaspawalem je poprosty i dowiercilem więcej z dołu i poprawiłem istniejące płomień jest mega wiatr dałem na 2 szybko się grzeje co do spalania wczoraj dałem worek 30 kg o 15 dziś jeszcze jest opał jest ciepło więc jeszcze nie cieszę ale chyba się udało wkacu dałem jeszcze zawór zwrotny sprezynowy za pompa do cwu by obiegu nie wymuszalo mimo nie pracującej pompy

Opublikowano

Dobry pomysł Jacek z glina spróbuję bo 2 otwory zostawiłem u góry zaslepie płynnie zobaczymy czy będzie lepiej

Opublikowano

Ogólnie ile trzyma wam piec w podtrzymaniu ? Dobrze rozumiem to żar na palenisku ma to gwarantowac ?i co do zaworu przerabiać to na poziom czy zostawić jak jest teraz ?

Opublikowano

Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi bo u każdego będzie to wyglądało inaczej ale wniosek wysnułeś dobry . Zaworu bym nie ruszał , pompy zrobią swoje a odpowietrzenie masz przez bojler .

Na palniku trzymać żar na środku tak żeby się otwory powietrza nie otwierały a jednocześnie nie było niedopału i to cała filozofia , potrzeba tylko cierpliwości . Wymiennik pionowy w kotle więc powinien ładnie pracować na małych mocach byle by palnik sprostał zadaniu , ruszt wodny nie pomoże w utrzymaniu czystości ale i na to są sposoby wystarczy poczytać .

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.