Virus750 Opublikowano 2 Stycznia 2018 #1 Opublikowano 2 Stycznia 2018 Planuje budowę domu na wiosenne 2018. Parter 105m2 +poddasze 80m2. Ocieplenie podłogi 15-20 cm styropianu, elewacji 20 cm, poddasze 15 cm. Okna 3-szybowe, ramy 5-komorowe, rekuperacja. Na całym parterze ogrzewanie podłogowe, posadzka anhydrytowa.Poddasze grzejniki (inny obieg) ale poddasze nie będzie wykańczane oraz ogrzewane przynajmniej przez pierwsze 5-7 latPoszukuje kotła który ogrzeje mi dom oraz cwu. Potrzebuje pomocy przy wyborze konkretnego kotła i jego mocy. Bardzo spodobał mi się pellet ponieważ jest bezobsługowy.Mile widziane palenisko dodatkowe na drewno.nastawiłem się na: http://www.kotly-witkowski.pl/kotly/biovert o mocy 21kw ze względu na pionowy wymiennik oraz Palnik KIPI czyli obrotowe palenisko.
Gość robin60 Opublikowano 2 Stycznia 2018 #2 Opublikowano 2 Stycznia 2018 To bardzo dobry wybór i lepszego nie szukaj. A cena jaka.
Virus750 Opublikowano 2 Stycznia 2018 Autor #3 Opublikowano 2 Stycznia 2018 Widziałem na allegro za 9250 zł ale bez zasobnika. Liczę że przed czerwcem tego roku uda mi się taki wyrwać nawet za niższą kwotę ze względu na zakaz handlu kotłami z rusztem.
Andriuun Opublikowano 2 Stycznia 2018 #4 Opublikowano 2 Stycznia 2018 Witam. Radzę sprawdzić czy z dodatkowym paleniskiem dom ....zostanie odebrany. Pozdrawiam. Andrzej
Virus750 Opublikowano 2 Stycznia 2018 Autor #5 Opublikowano 2 Stycznia 2018 Tak wiem o tym, póki co w prawie budowlanym nie ma wzmianki o tym, zakaz mówi jedynie o handlowaniu "rusztami" a nie ich instalowaniu ale będę na bieżąco tego pilnował.
Gość robin60 Opublikowano 2 Stycznia 2018 #6 Opublikowano 2 Stycznia 2018 Cena duża szukaj coś tańszego może samego wymiennika i dostawisz kipi może popatrz na RBR fajne wymienniki. A odbiorą Ci napewno sam pellet ma 5 a nawet 10 klasę tak że spokojnie. Zanim wybudujesz dom może już będzie inna klasa powyżej ecodesing to i tak pellet zawsze się zmieści.szukaj z ruszatem zeliwnym tak by można wyjąć.wiesz teraz Panowie w laboratoriach i producenci prześcigają się w klasach kotłów bo rządzący walczą ze smogiem.A za ich wspaniałe pomysły płacą nabywcy.
Virus750 Opublikowano 2 Stycznia 2018 Autor #7 Opublikowano 2 Stycznia 2018 Wolałbym coś gotowego na co będzie gwarancja oraz pełny serwis w razie ewentualnych kłopotów a patrząc na ceny innych pelleciaków to ten "chyba" nie jest jakiś najdroższy. Jeżeli macie (znacie) inne to proszę o linki chętnie przejże każdą ofertę.
Kroitzman Opublikowano 2 Stycznia 2018 #8 Opublikowano 2 Stycznia 2018 Do Twojego domu to max 15kW, a najlepiej 12kW.
Virus750 Opublikowano 3 Stycznia 2018 Autor #9 Opublikowano 3 Stycznia 2018 Znajomy ma domek w takim samym standardzie 140 m2 i ma 15 kw i patrząc po procentowym obciążeniu palnika w skali roku i przy mrozach twierdzi że ma na styk wiec myślałem ze 21 u mnie będzie miał może 2 kw zapasu.
odpowietrznik Opublikowano 3 Stycznia 2018 #10 Opublikowano 3 Stycznia 2018 A to do gazu dostępu nie ma?
emigrant Opublikowano 3 Stycznia 2018 #11 Opublikowano 3 Stycznia 2018 Do nowego domu to się wstawia pompę ciepła a nie kocioł na paliwo stałe i robienie z domu skansenu. Trochę matematyki ze szkoły podstawowej i wyjdzie, że PC będzie najtańsza. To jest dopiero prawdziwa bezobsługowość. Pellet nie jest bezobsługowy.
Virus750 Opublikowano 3 Stycznia 2018 Autor #12 Opublikowano 3 Stycznia 2018 To może przybliż mi trochę tej matematyki ze szkoły podstawowej bo jak sam zauważyłeś nie idzie mi to. Jakieś koszty inwestycji, użytkowania, modele, marki.
Virus750 Opublikowano 3 Stycznia 2018 Autor #13 Opublikowano 3 Stycznia 2018 A to do gazu dostępu nie ma? Niestety nie.
MarekMK Opublikowano 3 Stycznia 2018 #14 Opublikowano 3 Stycznia 2018 16kW to max, chociaż przy pelecie przewymiarowanie pieca nie jest groźne, po prostu piec będzie się częściej odpalał. Ten piec witkowskiego to dobry wybór, tylko mniejszy weź.
sambor Opublikowano 4 Stycznia 2018 #15 Opublikowano 4 Stycznia 2018 Trudno mówić o konkretnych modelach , czy markach, gdyż z postu 1 wynika, że kolega dopiero planuje budowę domu - z tym to się różnie w czasie rozciąga i oferta się zmienia.
Virus750 Opublikowano 4 Stycznia 2018 Autor #16 Opublikowano 4 Stycznia 2018 Strona http://cieplowlasciwie.pl mówi że wystarczy 11 kw ale czy na logikę nie wydaję się to za mało?? Ja wiem że dzisiaj materiały są inne i budynki z lat 70 wymagające 25 kw dziś o tym samym metrażu mogą wymagać 15 lub nawet 10kw ale czy na 185m2 palnik 16 kw naprawdę nie będzie za mały?? Palniki pelletowe mają też bardzo duży zakres modulacji więc może lepiej wybrać 20 kw który będzie pracował z 70% mocy niż 16 kw który będzie pracował na 100% mocy?? Jak te urządzenia znoszą prace przy maksymalnym obciążeniu?? Chodzi mi o ich bezawaryjność w sytuacji 100% obciążenia np na słabej jakości pelletu jak i na pellecie renomowanych firm??
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.