Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Różna Temperatura Obiegów Za Sprzęgłem

Reinchardt

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, 

mam następujący problem z instalacją: Piec gazowy, sprzęgło na 2 obiegi (parter, poddasze) no i w skrzynkach zestaw pompowy z zaworem mieszającym. Całość to podłogówka 10 pętli (max 90m) na piętrze i 8 pętli na parterze. Do tego wcięcie przed pompą na 3 grzejniki. Świadomie poprosiłem o zasilenie grzejników nastawami "podłogówkowymi", gdyż jeden z grzejników to drabinka w WC a dwa pozostałe to grzejniki w garażu, które mają tylko nie dopuścić do zbyt niskiej temp. Problem mojej instalacji to różne temperatury zasileń za sprzęgłem (piętro tyle, ile daje kocioł a parter to max 25-30 oC) oraz zupełnie nie grzejące kaloryfery. Z różnicą temperatur poradziłem sobie różnymi ustawieniami zaworów mieszających, jednak nie tak moim zdaniem powinno być no i jednak jak te kaloryfery wiszą to niech działają. Poniżej wypociny z painta

post-76929-0-21188300-1514837415_thumb.jpg

Piętro wygląda identycznie jak parter z tym, że 10 pętli i 2 grzejniki do przewymiarowania pralnio/suszarni

Proszę o pomoc mądrzejszych. 

Opublikowano

Kocioł kondensacyjny a De Dietrich MCR3 a zawory pokręcane gałką:)

Opublikowano

Jak mają grzać kaloryfery skoro nie mają żadnej pompy?

Może pompa parteru dla podłogówki ciągnie z grzejników? Brakuje zaworów zwrotnych na obiegach.

Opublikowano

Może warto aby zrobił zdjęcie samego sprzegła również 

Opublikowano

Podsyłam zdjęcia sprzęgła i całej szafy parteru

post-76929-0-77004300-1514841595_thumb.jpg

post-76929-0-04023100-1514841634_thumb.jpg

Tak jak napisał przedmówca podejrzewam, że pompa obiegowa podłogówki nie będzie w stanie pomóc grzejnikom a pompa pieca ma tylko krótki obieg do sprzęgła. Jak to poprawić? Wywalić sprzęgło? Przenieść pompy na sprzęło? Wywalić zawory mieszające i sterować piecem? 

Opublikowano

Zawór termost.3D stałotemp.to zły pomysł przy kotle kondensacyjnym powinien być z siłownikiem.

Myślę że są zbyt małe średnice rur do rozdzielaczy.Do grzejników powinny iść osobne rury a nie te same co do rozdzielacza OP.Brak pompy na grzejniki i zaworów zwrotnych jak już wspomniał kolega.Sprzęgło też wygląda na jakieś małe , przy tylu pętlach musi ono być(pompa kotłowa nie da rady)

Opublikowano

Zdjęcie zaworu mieszającego.

post-76929-0-69712300-1514842662_thumb.jpg

Pompa od podłogówki raczej nie podciąga z kaloryferów bo nawet dotykając śrubunków na sprzęgle czuć ewidentną różnicę między zasileniem piętra a parteru. Co ciekawe, temperatura zasilenia parteru nie zmienia się nawet przy maksymalnym "rozkręceniu" zaworu 3D

Opublikowano

Chciałbym to moje nieszczęście jakoś poprawić ale nie wydać majątku. Co Kolego odpowietrznik radziłbyś poczynić? Niestety nie mam żadnych kabli sygnałowych do sterowania siłownikami puszczonych do skrzynek. Parter dałoby rade bo 1m od kotła ale piętro raczej odpada. Tak samo zmiana rur na większy przekrój nie do zrobienia. 

Opublikowano

Co to znaczy nie do zrobienia - będziesz potrzebował to zrobisz i to wszystko.

Był tu taki jeden co też nie chciał nic robić, a jak mróz przyszedł sam kuł nowe bruzdy pod rury.

Kolega odpowietrznik jest dobry, ale nie jest czarodziejem - grzanie to przepływ wody a w cienkich rurach to jest mocno utrudnione.

Na dodatek podłogówka jest tutaj ogrzewaniem podstawowym i w zasadzie jedynym, to trzeba od nowa zrobić a nie pudrować trupa.

Opublikowano

A nie masz przypadkiem pomylonego zasilania i powrotu na Dolnym rozdzielacza?

Próbowałeś zamknąć górę żeby że sprzęgła ciągnął tylko dół, aby sprawdzić jaka możesz u z yskac temp max.

Albo podnieść temp na kotle, górę zredukować, i zobaczyć czy wtedy dół będzie miał większa temp.

Opublikowano

Panowie, nie jestem hydraulikiem, nie mam doświadczenia w instalacjach. Ale na logikę rzecz biorąc, dlaczego temperatura zasilenia parteru jest niższa skoro od sprzęgła do rozdzielacza jest ok 1,5-2m, a rozdzielacz na piętrze (cieplejszy) ma ok 15-20m do sprzęgła? NIe wiem jak dokładnie zbudowane jest sprzęgło ale to deczko wygląda jakby "góra" grawitacyjnie kradła ze sprzęgła co najlepsze. Możliwe to to?

PS. Kolega Sambor może też z forum AT?

Opublikowano

Sprawdź lepiej to sprzęgło, gdzie powinny być wpiete powroty a gdzie zssilania

Opublikowano

Coś mi się wydaje że zasilania powinny być wpiete u góry powroty na dole ale też zbytnio się nie znam ale tak na chłopski rozum

Opublikowano

Kolego Ameno25 faktycznie spróbuję zamknąć obieg góry bo nie wpadłem na to, jedynie co próbowałem lekko kryzowaćgórę ale bez efektów.

Edit:

Nie, zasilenie nie jest podmienione:

post-76929-0-42231800-1514846220_thumb.jpg

Opublikowano

Nie wiem jak to sprzęgło wygląda w środku, ale jeśli to tylko pusty profil, to zasilania powinny być chyba wpiete w górne złącza

Opublikowano

Jak tam masz trójki w podłodze to na tyle pętli to raczej słabe przekroje

Opublikowano

Góra ma 2 pętle więcej i grzeje lepiej. Poza tym, tak jak pisałem wcześniej, w momencie pracy kotła czuć ewidentną różnicę na zasileniu piętra i parteru za samym sprzęgłem, nie na rozdzielaczu

Opublikowano

Jak i góry masz dwie pętle, to pompę daj tam na najniższy bieg, i przykre przepływy, a na dole pompa na maxa

Opublikowano

Jakiego forum AT?

Jako sambor jestem logowany na dwóch forach : diyAudio.com i T-Forum,it

Chodzi o forum Africa Twin. Tam też dość znacznie udziela się Kolega sambor. Ot taka zbieżność:)

Opublikowano

Tak, dokładnie. Na samym sprzęgle coś się już krzaczy niezależnie od biegów pomp - próbowałem. Jeszcze jutro odetnę dopływ góry i wyłączę pompę. Nie chciałem nic sugerować, bo dajecie mi nowe pomysły ale coś mi tu śmierdzi podwiniętymi pakułami / uszkodzonym zaworem 3D albo czymś jeszcze

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.