Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Podłogówka - Do Oceny

ktl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Obecnie 30* zasilania , na dworze  -0,2 czujnik na podłodze dobre 10min , temp  podłogi 26* , co daje jakies 24* w łazience i da sie to odczuć 

Opublikowano

No nie wiem u mnie gęstość mocy [W/m2] wychodzi podobnie 74,2W/m2 załączn.#1 ale deficyt dużo większy załączn.#2

Może ten deficyt 170W to przypada na 1pętlę?U mnie liczy oddzielnie deficyt dla każdej pętli załącz.#3

Zakładam że mamy tą samą powierzchnie pod OP czyli 7,6m2

post-32948-0-65047600-1514662860_thumb.jpg

post-32948-0-74843600-1514662877_thumb.jpg

post-32948-0-30241500-1514663128_thumb.jpg

Opublikowano

Ja założyłem 11m2 pomieszczenie i całe wyłożyłem dwoma pętlami co 5cm, pętle masz podane - ok 100mb każda.

Deficyt jest liczony dla całego pomieszczenia

Niedobór ciepła - ok 170W, strata w dół - ok 130W.

Natomiast w tym programie nie mogę wprost zmienić wartości przepływu np założyć przepływ ok 1l/min, w tym rozwiązaniu jest ok 0,6l/min.

mogę podnieść temp zasilania i temp podłogi - wtedy wychodzi bez problemu to co potrzeba.

Opublikowano

Założyłem te same parametry co ty.Wygląda na to że wyniki są zbliżone.Teraz deficyt 157W Też nie mogę u siebie bezpośrednio zmienić przepływu. Mam możliwość w programie oczywiście zmiany temp.zasilania oraz zmiany schłodzenia czynnika grzewczego co powoduje zmiany przepływu.

post-32948-0-52417000-1514668315_thumb.jpg

post-32948-0-00957700-1514668333_thumb.jpg

Opublikowano

Witam

widzę, że dyskusja uciekła na poboczny, aczkolwiek powiązany tor

rozumiem, że w samym moim układzie drastycznych błędów nie ma, że długości pętli będą w porządku i jak zostanie tak wykonane to będzie OK

wracając do tej łazienki ... mam jeszcze do Was dwa pytania

1) Zaryzykować te dwie równoległe pętle ? widzę, że wg. programów uzysk nieznaczny ?

2) zakładając temperaturę zasilania 30-35°C ... jest sens podpinać to pod drabinkę ? czy nastawić się od razu tylko na elektrykę ? Pytam z czysto praktycznego, użytkowego punktu widzenia ?

// edycja

Jeśli już w programach sprawdzamy, to w Kan SDG różnica mocy rzeczywistej dobranego grzejnika w moim przypadku wynosi 35 W więcej w przypadku zagęszczenia do 5cm

Opublikowano

Też mam zmianę zasilania i stopień wychłodzenia czynnika grzewczego, ale to raczej norma, gdyż inaczej nie policzysz mocy.

Ale to juz sobie program pewnie automatycznie wylicza: zapotrzebowanie mocy dzieli przez deltęT i mnozy przez 0,86. Wychodzi w kg/h a to juz łatwo przeliczyć na przepływ w litrach na minutę czy sekundę.

Opublikowano

2 pętle w łazience o rozstawie 5cm to żadne ryzyko)Nie wiem jaka powierzchnia tej łazienki ale zapewne wystarczy 1pętla z rozstawem 5cm(nie przekroczy 100m)Chociażby powierzchnia pod OP była np.10m2 to i tak przy tym rozstawie nie upchasz 100mb rury+dochodzi komunikacja.Tylko aby tak gęsto położyć rurę trzeba mieć naprawdę dobrą sprężynę do gięcia PEXa 

Osobiście robiłem rozstaw 7,5cm i już były problemy z gięciem,może dlatego że wykonywałem to na rurze PEX-Al-PEX

Tak na marginesie programy SDG(jak sama nazwa wskazuje Szybki Dobór Grzejników) to troszkę taka "zabawka") ale lepsze to niż iść na żywioł.Nie robi się rozstawu 30cm (no chyba że garaż) bo będą odzczuwalne różnice w temp.posadzki, po prostu trzeba w programie ograniczyć rozstaw rur do max 20cm

Opublikowano

A to wiginasz w "meander" ??? Przecież lepiej spiralnie i masz gięcia 90 stopni, tylko w środku nieco ciaśniej.

Opublikowano

Ufff...to całe szczęście :) Meander to jedynie w elektrycznych OP - tam to bez róznicy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.