Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dobór Kotła I Automatyki Do Domu

denis911

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jak w temacie proszę o pomoc w doborze nowego kotła. Dom ca. 130m kw ok 70% podłogówki i 30% grzejniki. Zasobnik 150 litrów. Budynek wybudowany i oddany do użytku w 2013 r, 12cm styropianu na ścianach, 30 cm waty na dachu, na podłodze 5 cm styropian. Zwykły parterowy dom na tą chwile ogrzewany ekogroszkiem. Na wiosnę chcę wywalić ten piec i wstawić gazowy. Zmiana ta następuje tylko dlatego, że bardzo często przez długie okresy nie ma mnie w domu, a jak jestem to na krótko i po prostu brak czasu by zajmować się czyszczeniem pieca i wożeniem groszku.

Chodzi mi konkretnie o to jaki piec byłby dla mnie najlepszy? Chcę mieć możliwość sterowania piecem poprzez sterownik pokojowy . Najlepiej by była także możliwość osobnego sterowania podłogówką. A gdyby można do tego sterować tym wszystkim ze smartfona poprzez internet to już w ogóle byłoby super.  Zasobnik również minimum 150 litrow. W tej chwili podłogówka sterowana jest zaworem 3 drożnym ale bez siłownika. 

Byłoby super gdyby ktoś podał mi jakiś konkretny zestaw który musiałbym zakupić. Chcę markowy kocioł - cena nie jest aż tak istotna choć nie chciałbym za coś 2-3 tys przepłacić jeśli nie będe tego wykorzystywał.

Proszę o pomoc

Pozdrawiam

Opublikowano

Co do Leszna to samo wpisanie np w Zumi wyrzuca chyba z 15 sztuk

Vaillant jest podobny do Wolfa, zaś Saunier Duval to produkcja budżetowa bez potrzebnych dla ciebie komponentów.

Ja jednak za @odpowietrznikiem proponowałbym Wolfa., serwis będziesz miał w swoim mieście.

Opublikowano

Jesli Vaillant jest podobny do Wolfa to czy mogłbys podać mi który to konkretny model byłby odpowiednikiem tego Wolfa? Bo szczerze mówiąc mam znajomego który mógłby mi zaoferować Vaillanta z dużym rabatem ale muszę wiedzieć jaki konkretny model by porównać cenę. Wolfa niestety nie ma w ofercie dlatego musze bazowac na cenach z neta.

Opublikowano

I z 20 tys w portfelu

Opublikowano

Oninen to super hurtownia. Gdzie do tego jeszcze osprzęt i inne badziewia. Piszemy o ekonomi króliki to było dawno temu kolo 100 kondensatów ale to juz bylo. Przepraszam że się wtrącam w interesy.

Opublikowano

W Onninenie kupuje od 20lat i mam tam dobry rabat

Z cenami jak dla mnie to były koszt ok 12 brutto za całość kociol automatyka pompy sprzeglo 2xzaw3D bez wkładu kominowego

Na prowincji pewnie taniej to kupisz

Opublikowano

Dowiem sie po nowym roku

Opublikowano

Ile ma kosztować, to będzie kosztować. Dziadowanie najczęściej kończy się wylewaniem żali na forum, że nie działa jak trzeba. Instalator też swoje weźmie za poskładanie tego wszystkiego, bo nie jest to najprostsza instalacja typu kocioł + grzejniki.

Opublikowano

jest jeszcze fajna hurtownia UNI..... , tańsza bynajmniej w moim mieście niż oninnn..

Opublikowano

Bim też jest i wiele innych jedni handluja tym inni tamtym. jest też alledrogo tam można kupić wiele rzeczy np klipsy do podłogówki zamiast 10 zl za paczke za 4,5 takie same tej samej frimy co u miejscowych niby nie wiele oczczedności ale przy 300 paczkach wyjdzie sporo taniej to samo folia do podlogowki są różne grubości Uni to przypomina reklamowke jednorazowa. Róznice w cennach są znaczne np 40zl na rolce tej samej firmy. Przy 50 rolkach sie uzbiera itd itd... Fachowiec powinien sie cenic.

Opublikowano

Vaillant np.ecoTEC plus VC 206/5-5+Multimatic VRC700+moduł VR70 +sprzęgło+3D+pompy

Moduł internetowy VR920

Kociol ten z tego co widze ma moc 4,2 - 21,7KW - chyba ze jest jakies przeklamanie. Czy nie bedzie za silny jak na moj domek?

Opublikowano

Bedzie robił to dlużej(dłużej grzal i tyle ) a co może węglówka 10kw śmieciiucj nie zagrzeje zasobnika 150l? 146 3-5 bym polecił ale go juz nie ma

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.