Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zakup Paneli Z Chin Na Własne Potrzeby-Cło?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Chciałbym kupić panele z Chin- niestety UE nałożyła wysokie cła antydumpingowe. Znajomi kupują na Aliexpres i Chińczycy wysyłają towar z zaniżonymi cenami. Ma ktoś doświadczenie importu paneli tego rejonu świata?

Pisałem z jednym dość pewnie wyglądającym dostawca i przy zakupie 50Kw zaproponował cenę 0,32$ za 1W- bardzo atrakcyjnie

Można pisać na ogólnym lub na priv.

Pozdrawiam

Opublikowano

Super cena. I co dalej prześlą jakieś odpady a reklamacji brak i co zaoszczędziłeś!!!! gratuluje!! nie jeden już płacze bo zaoszczędził za 550 zł można kupić w Polsce z gwarancją nówka!!! Trzeba zastanowić sie czy warto?

Opublikowano

Akurat tutaj jest trochę inaczej kolego- handluje z Chińczykami od paru lat. To są straszne cwaniaki i są fałszywi i wcisną ci bubla. Mimo wszystko można Trafic na dobrego dostawce. Najważniejsze jest wiedzieć jak wybrać, i Trafic na odpowiedniego partnera- nie jedna rzecz wysyłałem do nich na serwis i nie było problemu. Jeśli chodzi o fotowoltaike to zatrudniają w tym przemyśle ponad 1 000 000 ludzi- u nich jest bardzo duże zainteresowanie panelami słonecznymi i autami elektrycznymi. Państwo bardzo mocno wspiera ta branże bo widzi w niej przyszłość. Tak bardzo ze dawali darmowe kredyty i subsydia żeby wykończyć konkurencje z reszty świata ;). Chińczycy montują największe elektrownie słoneczne na całym świecie- wiec technologia musi być na zadowalającym poziomie. Ostatnio oglądałem program, ze prąd wyprodukowany z paneli słonecznych był tańszy niż ten wyprodukowany w Katarze z elektrowni gazowej.

Nie ma co oczekiwać, ze jakość będzie na najwyższym poziomie, ale stosunek jakość/cena będzie ok. Jest wiele produktów których kupić w Chinach nie można, ale panele słoneczne to nienajgorszy wybór

Co rozumiesz przez cenę 550zl- ile za Wat? Bardzo mało precyzyjnie określiłeś.

Mimo wszystko chciałbym unikać offtopa i skupić się na kwestii samego cła.

To nie jest dyskusja na temat tego czy warto! Tomem temat dotyczy samego importu i cła.

Proszę również o powstrzymania się od pisania przez firmy instalujące panele słoneczne.

Pozdrawiam kolegę

Opublikowano

Dodam obliczenia:

Dane:

Cena zakupu 1W- 0,32$

Cena dolara- 3,55

Przyjąłem wartość obliczeń do paneli na dachu o mocy 10KW (10 000W)

Cena Paneli=

10 000x0,32= 3200$ za 10Kw

10Kw= 11360PLN

Koszt przesyłki z odprawa to 2000PLN

Optymistycznie 1500 Paczka Morska 1

Inwerter do 10KW- ceny wahają się od 6000 do 11000PLN brutto

Optymistycznie 7000

Listwy montażowe 1500PLN

Pozostałe elementy 1000PLN

Optymistycznie listwy i pozostałe elementy 2000PLN

Montaz 3000PLN

Optymistycznie 2000PLN

Bardzo OPTYMISTYCZNIE

- 12 000

- 1 000

- 7 000

- 2 000

- 2 000

= 24 000PLN zwrot po 6 latach i 8miesiącach

Opublikowano

0,4€ za wat

Opublikowano

0,4€ za wat racja masz Pan taniej o 0,55 nie licząc cla i innych kosztów z Panskiej strony roznicy moze zostac np 0,2zl

Opublikowano

Za podpowiedzią „Elfuczi’ego” poszukałem towaru w UE- znalazłem panele z Niemiec w rozsądnej cenie. Mam tylko nadzieje, ze nie maja wyłącznego dystrybutora na PL do którego mnie odeślą i podbija cenę..

Opublikowano

Niemcy jak targaja z chin megawaty to rabaty są ogromne i z cłem sobie radza wiec myśle że da sie coś wyszukać byle by gwarancja była.

Opublikowano

Jeszcze jedna sugestia z mojej strony. Wg mnie najlepszym kompromisem, nie brał bym paneli o bardzo dużych gabarytach. Bo sa malo sztywne, ramki są cieńkie powierzchnia szyby duża

Opublikowano

Ta firma to Niemiecki producent który ma fabrykę w Indonezji- dają gwarancje- mam się Zadzwonic z przedstawicielem po świętach 27-30 XII.

Jak uda się kupić zestaw poniżej 25tys zł to będzie dobry interes.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Czasami lepszej jakości i też w podobnej cenie możesz znaleźć na ebayu np w niemczech. Pracowałem na budowie i wiem, że szef z Niemczech zamawiał to

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Może minęło już kilka miesięcy i odgrzeję tego kotleta, ale jestem ciekawy jak rozwinęła się sprawa ze sprowadzeniem paneli i finalnym wynikiem przy 10kW.

Tym bardziej, że podobny temat był ciagnięty na konkurencyjnym forum przez autora i tam także temat ucichł.

Opublikowano

Może nie jest to już opłacalne, na OLX panele brukbetu 360Wp były za 720 zł. oczywiście nowe, wychodzi 2 zł. za wat a Chińskie 1,5 tak jak w pierszym poście podaje autor lecz czy cena zawiera transport, cło i Vat?

Nie neguję Chińczyków gdyż Yingli solar zwiększyło wydajność i ich poli mają większą sprawność niż nasze mono.

Karol

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

OMG, google nie masz, może jeszcze wpisać za ciebie "BRUKBET ogniwa"!

Opublikowano

Na olx, a to nie wiedziałem że to wyszukiwarka :)))

brukbet.JPG

Opublikowano

Ostatnio coś czytałem że zniesione zostały cła antydumpingowe na fotowoltaikę. Ciekawe czy indywidualny import jest opłacalny obecnie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.