Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Przerobienie Instalacji Gdzie Dać 3D Lub 4D

Mat3o85

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie muszę przerobić kotłownie. Poprzednie wykonanie kotłowni to tak jak w koledzy napisali przerost formy nad treścią dlatego teraz chciałbym aby nie zrobiono mnie 2 raz w konia i proszę o informację.

Pięć na ekogroszek układ otwarty podłogowka 150m2 na parterze i piętrze plus Kaloryfery Zdjęcia kotłowni w moim poście na temat pieców z podajnikiem. Oczywiście kotłownia do przerobienia.

1 gdzie dać zawór 3 lub 4D

2 czy dać pompę na powrocie jeśli tak to gdzie? Pompa ostatnia przed piecem czy można dać na rurę za zaworem 3D

3 czy dać następny zawór na powrotach z podłogowki?

4 mile widziane inne rozwiązania.

post-76465-0-00267800-1513253812_thumb.jpg

Opublikowano

Schemat jest zły. Źle kierunki przepływu. Przy tylu pompach w układzie ten 3d na instalację niepotrzebny. W takim układzie potrzebował byś sprzęgła (schemat 2 shoguna z tamtego wątku ). Daj normalnie pompę kotłową i pozostałe obiegi niezależnie(schemat 1)

Zawór 3d na grzejniki niepotrzebny jeśli są termostaty na grzejnikach ale wtedy na grzejnikach temp taka jak na kotle czyli ok 60+. Jeśli to Ci przeszkadza to możesz dać ten 3d żeby obniżyć temperaturę CO

Opublikowano

Panowie a nie trzeba ochrony powrotu?

Tak kierunki źle narysowałem. Trzeba dodać pompę na powrocie?

Opublikowano

Masz przecież w poście wyżej pompę kotłową do ochrony powrotu. Może najpierw zdecyduj się, czy chcesz na sprzęgle, czy niezależne obiegi z pompa kotłową. Czy rezygnujesz z kotłowej a będziesz dogrzewał powrót cwu? Od czegoś musisz zacząć. 4D sprzedaj.

Opublikowano

Jaki sterownik jeszcze przy kotle - ma obsługę pompy kotłowej? Sterowanie zaworami? Pogodówkę?

Opublikowano

Sterownik tech st 580. Ma obsługę sterowania zaworami.

Opublikowano

A reszta opcji o które pytałem? Nie chce mi się tego szukać. Dajże coś od siebie

Opublikowano

Funkcje realizowane przez sterownik:

sterowanie wentylatorem i podajnikiem ślimakowym lub tłokowym

sterowanie pompą CO

sterowanie pompą CWU

sterowanie pompą podłogowa

sterowanie pompą cyrkulacyjna

sterownie siłownikiem zaworu mieszającego

możliwość podłączenia regulatora pokojowego z komunikacja RS lub tradycyjna

Pogodowki chyba nie ma.

aktualizacja programu poprzez USB

To jest w sterowniku. Nie znam się na tym dlatego tak mało informacji Z mojej strony.

Termostaty są na kaloryferach.

A jeśli chodzi o dogrzanie CWU to tak.

Opublikowano

Nie trzeba się znać wystarczy to odnaleźć w instrukcji.

Pogodówka też jest więc na podłogówkę dałbym zawór 3d z siłownikiem i to pod sterowanie pogodowe.

Sterownik nie ma z tego co.na.szybko przejrzałem obsługi pompy kotłowej więc trzeba by podłączyć ją na stałe lub spiąć równolegle np z pompą podłogówki.

Albo sprzęgło i pompa z.zaworem 3d w obiegu kotłowym. Zależy od portfela

Opublikowano

Tech ST 580 ma pogodówkę dla zaworu. I ma gniazdo do cyrkulacyjnej - tam można kotłową podłączyć na pracę ciągłą.

PS: Kiepsko z refleksem :)

Opublikowano

A mi się spodobała praca CWU na stałe - dla węglaka bym teraz zrobił układ ze sprzęgłem, bez zaworu 3D na dole do ochrony powrotu, tylko 3D jako antyoparzeniowy i pompa kotłowa non stop z CWU przez sprzęgło. Do tego baniak dwupłaszczowy i mamy stabilny układ, ciepłej wody w bród i oszczędzamy na bojlerze i miejscu w kotłowni... Układ z CWU na stałe pracuje dużo przyjemniej - mówię oczywiście o wunglaku...

Opublikowano

Od strony kotła to  bez 3D i bez kotłowej by się obeszło. Tylko pompa na powrocie i odpowiednio większy przepływ niż na obiegu instalacyjnym zapodać i mamy mieszacz jak się patrzy :)

Opublikowano

Można też tak. Sprzęgło nie jest potrzebne w tej opcji(CWU jako ochrona powrotu)

Opublikowano

Dokładnie na jednej pompie mie chodziło :)
Niby można bez sprzęgła - ale pewnie "z" mamy lepszą stabilność (a jak go zespawamy sami to i żadne pieniądze) - zawsze to taki układ kocioł - cwu - sprzegło pracuje sobie niezależnie - a reszta to niech się tam buja bo zmiany i tak nie będą gwałtowne - czyli dla wungla warunki do ciągłego spalania w sam raz... 

Opublikowano

Jak zastosujesz duże (przewymiarowane) sprzęgło i duże przekroje rur w obiegu kotłowym to możesz liczyć na grawitację i odpowiednią temperaturę powrotu bez wspomagania pompą. Możesz wtedy CWU podłączyć za sprzęgłem albo w obiegu kotłowym ale nie na stałe (w sensie normalnie załączane cyklicznie do żądanej temp)

Opublikowano

Mam zrobione tak jak w schemacie.

Najszybsza opcja do naprawy układu to schemat zapewne od odpowietrznika. Ale mam pytanie nie da się tego szybciej naprawić???

Jeśli tak to proszę o przerysowanie schematu.

post-76465-0-21568300-1513550043_thumb.jpg

Opublikowano

Wyrzucenie zaworu 3d przy kotle i wstawienie pompy kotłowej na nitce prowadzącej od zaworu 3d do powrotu kotła. Można włączyć pompę CWU do ochrony powrotu wtedy pompa kotłowa niepotrzebna.

Przełożenie pompy która jest najbliżej kotła za wyprowadzenie pionu drugiej podłogówki żeby pompy pracowały równolegle - w tej chwili pompy podlogowek są wpięte szeregowo za pompą najbliżej kotła.

Opublikowano

Czy wyrzucenie zaworu 3d przy kotle i wstawienie pompy kotłowej na nitce prowadzącej od zaworu 3d do powrotu kotła wystarczy aby bylo ok??

Czy Przełożenie pompy która jest najbliżej kotła za wyprowadzenie pionu drugiej podłogówki żeby pompy pracowały równolegle jest koniecznością?

Czy obydwie operacje przeprowadzić???

Opublikowano

Masz powiedziane co zrobić żeby było 100% poprawnie. Jak chcesz zostawić tą pompę tam gdzie jest to zostaw ale nikt Ci nie napisze czy to będzie działać jak powinno

Opublikowano

Ok dziękuję bardzo wszystkim za odpowiedzi jak i rady jak wykonać poprawnie instalacje. Jeszcze raz dziękuję.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.