Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ogromne Spieki Defro K1Prv4

adamu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przeszedłem się do kotłowni i sprawdziłem jakie mam nastawy.

min. pod 1 s

max. pod 3 s

min, przerwa pod. 24 s

max. przer. pod 37 s

min. obroty 60

max obroty 230

Dla zrozumienia zasady działania halotronu wyjaśniam. Jak sterownik narzuca pracę na 100% to nie koniecznie podajnik musi podawać maksymalną dawkę i podobnie jak będzie pracował na 70% to może podać dawkę która przypisana może być do 100%. Chodzi o to że jeżeli przepływ się zwiększa to dorzuca węgla kiedy jest mały to czeka aż się trochę dopali. Poda tylko wtedy jak IMPULSY będą pokrywać się z DOCELOWYMI. Dlatego uważam że PID z halotronem jest bardzo dobrym pomysłem bo będzie dawkować tyle ile trzeba w danej chwili. Najgorsze że on nie zadziała bez naszej ingerencji (doregulowania).

U mnie pozycja turbinki wygląda tak jak na zdjęciu. Każdy musi znaleźć sam taką pozycję.

Ja na palniku zrobiłem też dodatkowe nawierty napowietrzające (podglądając zdjęcia palników w internecie) bo uważam że poprawia to spalanie, mam mniej spieków. nawierty pod kątem 45st.

post-16917-0-08195200-1514672993_thumb.jpg

post-16917-0-39195600-1514673004_thumb.jpg

Opublikowano

Moze i tak ale jak nie spróbuje to sie nie dowiem.

Opublikowano

@czekfra - ten wiatraczek ma mierzyć przepływ bez względu na to czym palicz. Oczywiście masz racje, że dla różnych paliw będzie... różnie.

Opublikowano

No koego manx sam cytowales kolege dormario w poscie #84.

Zmienilem moc na 45%, przerwę podawania min 27 max 37 i min obroty 60.

ok..dzięki za dużo tych informacji ;)

Opublikowano

@dormario: lubisz majsterkować? spróbuj dorobić u siebie takie dysze powietrza wtórnego jak proponował @oman7 w wątku o deflektorze. Pytanie tylko skąd on brał to "gorące" powietrze?

Opublikowano

Ok czyli trzeba dążyć do tego aby wahania między docelowym obr. A impulsami były jak najmniejsze Tak? Mam kocioł komfort Eko pz 12 kw k1pv4pz pale pierwszy sezon i ze spiekami nie daje sobie rady. Miał czy groszek to samo. Kulka na palniku. Kolego dormario będę próbował tej regulacji i twoich ustawień i napiszę czy się udało.

Opublikowano

Dormario ​pisze, że pali miałem, który ma znikomą przepuszczalność powietrza i dlatego "odbijające" się od niego  w palniku zakłóca pracę turbinki. Przy większej granulacji eko groszku  takie zjawisko nie zachodzi {w każdym razie nie w takiej skali) i wszelkie kombinowanie ze szczeliną w wiatraku chyba mija się z celem.

Tu się nie zgodzę. Rzeczywiście napowietrzanie eko jest lepsze ale też nieprecyzyjne. Dlatego trzeba podejrzeć ze ekranie producenta czy imulsy pokrywają się z docelowymi przy spalaniu kiedy płomień jest taki jaki powinien być. Ja mam palnik ekoenergi i ona ma na końcu ślimaka przeciwzwój który mieli część eko na miał i on też zakłóca przepływ.

Taki zabieg na turbince może lepiej wpłynąć na poprawność spalanie. Wszystkim nam zależy żeby w kotle było czysto bez sadzy a jak wiadomo sadza to węgiel który spalony do cna da nam energię czyli mniej spalimy opału.

Opublikowano

min. pod 1 s

max. pod 3 s

min, przerwa pod. 24 s

max. przer. pod 37 s

min. obroty 60

max obroty 230

Dla zrozumienia zasady działania halotronu wyjaśniam. Jak sterownik narzuca pracę na 100% to nie koniecznie podajnik musi podawać maksymalną dawkę i podobnie jak będzie pracował na 70% to może podać dawkę która przypisana może być do 100%. Chodzi o to że jeżeli przepływ się zwiększa to dorzuca węgla kiedy jest mały to czeka aż się trochę dopali. Poda tylko wtedy jak IMPULSY będą pokrywać się z DOCELOWYMI. Dlatego uważam że PID z halotronem jest bardzo dobrym pomysłem bo będzie dawkować tyle ile trzeba w danej chwili. Najgorsze że on nie zadziała bez naszej ingerencji (doregulowania).

U mnie pozycja turbinki wygląda tak jak na zdjęciu. Każdy musi znaleźć sam taką pozycję.

Ja na palniku zrobiłem też dodatkowe nawierty napowietrzające (podglądając zdjęcia palników w internecie) bo uważam że poprawia to spalanie, mam mniej spieków. nawierty pod kątem 45st.

Ta szczelina jest tylko w jednym rogu? ile mm ma ?

Opublikowano

Ok czyli trzeba dążyć do tego aby wahania między docelowym obr. A impulsami były jak najmniejsze Tak? Mam kocioł komfort Eko pz 12 kw k1pv4pz pale pierwszy sezon i ze spiekami nie daje sobie rady. Miał czy groszek to samo. Kulka na palniku. Kolego dormario będę próbował tej regulacji i twoich ustawień i napiszę czy się udało.

Jeśli masz kulke, a ja tak miałem to zgłaszałem reklamacje do defro i wymienili mi palnik z większymi otworami, problemu nie ma :)

i uwierz będziesz zmieniał i zmieniał i nic

Opublikowano

@dormario: lubisz majsterkować? spróbuj dorobić u siebie takie dysze powietrza wtórnego jak proponował @oman7 w wątku o deflektorze. Pytanie tylko skąd on brał to "gorące" powietrze?

Widziałem. Podoba mi się ale na razie tego nie zastosuje bo mam kocioł na gwarancji a powietrze trzeba by było podawać spod palnika tak żeby było gorące. Na razie planuję zrobić eksperyment z piramidką (już zalałem formę i stygnie) potem może skonstuuję rurę dopalającą z płyty krzemianowo wapiennej.

Opublikowano

Ta szczelina jest tylko w jednym rogu? ile mm ma ?

nie wiem... nie mierzyłem. Może z 5 mm?. Ale to co u mnie to niekoniecznie może się sprawdzić u ciebie. Może u ciebie przepływ jest w miarę dobry i wystarczy odsunąć ją 1 mm? Musisz doświadczalnie sam sprawdzić. Pamiętajcie obserwujcie płomień przy zamkniętym piecu. W innym razie regulacją nie przyniesie efektu.

Opublikowano

Jeśli masz kulke, a ja tak miałem to zgłaszałem reklamacje do defro i wymienili mi palnik z większymi otworami, problemu nie ma :)

Opublikowano

Te palniki ekoenergi to moim zdaniem źle napowietrzają. Całe powietrze jest podawane od dołu trudno mu się przebić, rośnie ciśnienie i jak jest słaby węgiel to robi się spiek.

Jak mi powiedział serwisant z ekoenergi to oni na to wpływu nie mają bo Defro takie palniki sobie zażyczyło. Może kiedyś to zmienią jak ludzie będą zgłaszać problemy.

Opublikowano

Kolego a jak wyglądała sprawa reklamacji? Zgłosiłes że masz spieki i przyjechał serwis czy w inny sposób to załatwiłeś?

tu masz filmik, defro o tym wie i niby już to stosuje w swoich kotłach.

Kolejna sprawa to uszczelniony palnik, nie wiem dlaczego ale po wizycie serwisu go nie miałem, a może już wcześniej nie było, ciężko mi to stwierdzić.

Kupiłem sznur 10mm i zrobiłem i różnica kolosalna.

post-71140-0-82792100-1514674782_thumb.jpg

Opublikowano

min. pod 1 s

max. pod 3 s

min, przerwa pod. 24 s

max. przer. pod 37 s

min. obroty 60

max obroty 230

A jaki masz palnik i jaki konkretnie model kotła?

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

defro eko kompfort pz 12 kw, palnik ekoenergia 10

Opublikowano

No i minęło 12 godz. tak teraz to wygląda. Węgiel sie wypala choc jeszcze musze jeszcze wstawić tez taka szybke i obserwowac płomień. Zmiane zastosowalem od godz 20. Wczesniej troche bawilem sie dwustanem a potem czyszczenie pieca i kąpiele.

post-66718-0-81331900-1514711734_thumb.jpg

post-66718-0-46277500-1514711750_thumb.jpg

post-66718-0-09695900-1514711762_thumb.jpg

Opublikowano

Rozumiem że kombinowałeś z wiatrakiem i ustawiłeś parametry co kolega wyżej opisywał

Opublikowano

Tak dokladnie. Zobaczymy jak wyjdzie z ilością grochu spalonego.

Opublikowano

Tak dokladnie. Zobaczymy jak wyjdzie z ilością grochu spalonego.

To daj znać co i jak, jak ty to widzisz.

Ja obecnie pale dwustanem i do póki nie rozwiąże problemu z powrotem to nie ma sensu się w to bawić.

powiedz mi gdzie byś dał pompke na krótkim obiegu ?

post-71140-0-96755700-1514715524_thumb.jpg

Opublikowano

Kurcze powiem ci ze nie jestem specjalista od hydrauliki wiec bardzo nie poradzę. Ja mam instalacje przerobiona wedlug tego schematu i pompke wstawilem na powrocie z 4d do kotla. Temp powrotu mam teraz taka jak na zdjeciach w poscie wyzej.

post-66718-0-46179600-1514717682_thumb.jpg

Opublikowano

Kurcze powiem ci ze nie jestem specjalista od hydrauliki wiec bardzo nie poradzę. Ja mam instalacje przerobiona wedlug tego schematu i pompke wstawilem na powrocie z 4d do kotla. Temp powrotu mam teraz taka jak na zdjeciach w poscie wyzej.

Ja myślałem by połączyć z sobą rurkę z zabezpieczenia bo ona wychodzi bezpośrednio z zasilania kotła i wpiąć ją do rurki z powrotu bo to najmniej będzie przeróbek.

Wpiąć dwa grzybki - pomiędzy nimi pompa i zawór na dole by woda się nie cofała do zasilania.

No i najważniejsze jak ją wpiąć w sterownik, bo są dwie opcje:

- czasówka, ustawiam co ile i na ile ma ona działać

- pod podłogówkę, czyli czujnik na powrocie i min 45 a max 50 stopni bo tyle mogę ustawić plus histereza np. na 2 stopnie - plusem tego rozwiązania jest to że jak załączy się pompa cwu to ta na krótkim obiegu się już nie włączy

Opublikowano

@lechumb: popatrzyłem na Twoje ostatnie foto.

1% PID przy ustawieniu 1,0 podawanie 37,0 przerwa u mnie jest 5,3kW mocy. Ile u Ciebie to nie wiem?

1. Może Ci przebijać zadaną przy małym odbiorze ciepła (jeśli to jest 5,3kW)

2. Jeśli jest to 5,3kW to temperatura spalin jest za wysoka 130C - wyczyść dobrze półki (zwłaszcza górną stronę!) lub pomyśl nad zawirowaczami - zmniejszysz zużycie grochu...

Pozdr.

Opublikowano

Kolego manx ja mam podpieta ta pompe pod pompe dodatkowa 2 i ustawiona jako pompa co.

Kolego PioBin piec mam wyczysczony i jest tez wstawiony zawirowacz i w wyczystce rck. Temp troche przebija ale w nadzor nie wchodzi. A w ekranie producenta z prawj strony pozycje ZAD/AKT to nie dotyczy temp spalin? U mnie teraz te wartosci siemęża pokrywaja.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.