dormario Opublikowano 30 Grudnia 2017 #101 Opublikowano 30 Grudnia 2017 Przeszedłem się do kotłowni i sprawdziłem jakie mam nastawy. min. pod 1 s max. pod 3 s min, przerwa pod. 24 s max. przer. pod 37 s min. obroty 60 max obroty 230 Dla zrozumienia zasady działania halotronu wyjaśniam. Jak sterownik narzuca pracę na 100% to nie koniecznie podajnik musi podawać maksymalną dawkę i podobnie jak będzie pracował na 70% to może podać dawkę która przypisana może być do 100%. Chodzi o to że jeżeli przepływ się zwiększa to dorzuca węgla kiedy jest mały to czeka aż się trochę dopali. Poda tylko wtedy jak IMPULSY będą pokrywać się z DOCELOWYMI. Dlatego uważam że PID z halotronem jest bardzo dobrym pomysłem bo będzie dawkować tyle ile trzeba w danej chwili. Najgorsze że on nie zadziała bez naszej ingerencji (doregulowania). U mnie pozycja turbinki wygląda tak jak na zdjęciu. Każdy musi znaleźć sam taką pozycję. Ja na palniku zrobiłem też dodatkowe nawierty napowietrzające (podglądając zdjęcia palników w internecie) bo uważam że poprawia to spalanie, mam mniej spieków. nawierty pod kątem 45st.
lechumb Opublikowano 30 Grudnia 2017 #102 Opublikowano 30 Grudnia 2017 Moze i tak ale jak nie spróbuje to sie nie dowiem.
PioBin Opublikowano 30 Grudnia 2017 #103 Opublikowano 30 Grudnia 2017 @czekfra - ten wiatraczek ma mierzyć przepływ bez względu na to czym palicz. Oczywiście masz racje, że dla różnych paliw będzie... różnie.
manx Opublikowano 30 Grudnia 2017 #104 Opublikowano 30 Grudnia 2017 No koego manx sam cytowales kolege dormario w poscie #84. Zmienilem moc na 45%, przerwę podawania min 27 max 37 i min obroty 60. ok..dzięki za dużo tych informacji ;)
PioBin Opublikowano 30 Grudnia 2017 #105 Opublikowano 30 Grudnia 2017 @dormario: lubisz majsterkować? spróbuj dorobić u siebie takie dysze powietrza wtórnego jak proponował @oman7 w wątku o deflektorze. Pytanie tylko skąd on brał to "gorące" powietrze?
Paweleko Opublikowano 30 Grudnia 2017 #106 Opublikowano 30 Grudnia 2017 Ok czyli trzeba dążyć do tego aby wahania między docelowym obr. A impulsami były jak najmniejsze Tak? Mam kocioł komfort Eko pz 12 kw k1pv4pz pale pierwszy sezon i ze spiekami nie daje sobie rady. Miał czy groszek to samo. Kulka na palniku. Kolego dormario będę próbował tej regulacji i twoich ustawień i napiszę czy się udało.
dormario Opublikowano 30 Grudnia 2017 #107 Opublikowano 30 Grudnia 2017 Dormario pisze, że pali miałem, który ma znikomą przepuszczalność powietrza i dlatego "odbijające" się od niego w palniku zakłóca pracę turbinki. Przy większej granulacji eko groszku takie zjawisko nie zachodzi {w każdym razie nie w takiej skali) i wszelkie kombinowanie ze szczeliną w wiatraku chyba mija się z celem. Tu się nie zgodzę. Rzeczywiście napowietrzanie eko jest lepsze ale też nieprecyzyjne. Dlatego trzeba podejrzeć ze ekranie producenta czy imulsy pokrywają się z docelowymi przy spalaniu kiedy płomień jest taki jaki powinien być. Ja mam palnik ekoenergi i ona ma na końcu ślimaka przeciwzwój który mieli część eko na miał i on też zakłóca przepływ. Taki zabieg na turbince może lepiej wpłynąć na poprawność spalanie. Wszystkim nam zależy żeby w kotle było czysto bez sadzy a jak wiadomo sadza to węgiel który spalony do cna da nam energię czyli mniej spalimy opału.
manx Opublikowano 30 Grudnia 2017 #108 Opublikowano 30 Grudnia 2017 Przeszedłem się do kotłowni i sprawdziłem jakie mam nastawy. min. pod 1 s max. pod 3 s min, przerwa pod. 24 s max. przer. pod 37 s min. obroty 60 max obroty 230 Dla zrozumienia zasady działania halotronu wyjaśniam. Jak sterownik narzuca pracę na 100% to nie koniecznie podajnik musi podawać maksymalną dawkę i podobnie jak będzie pracował na 70% to może podać dawkę która przypisana może być do 100%. Chodzi o to że jeżeli przepływ się zwiększa to dorzuca węgla kiedy jest mały to czeka aż się trochę dopali. Poda tylko wtedy jak IMPULSY będą pokrywać się z DOCELOWYMI. Dlatego uważam że PID z halotronem jest bardzo dobrym pomysłem bo będzie dawkować tyle ile trzeba w danej chwili. Najgorsze że on nie zadziała bez naszej ingerencji (doregulowania). U mnie pozycja turbinki wygląda tak jak na zdjęciu. Każdy musi znaleźć sam taką pozycję. Ja na palniku zrobiłem też dodatkowe nawierty napowietrzające (podglądając zdjęcia palników w internecie) bo uważam że poprawia to spalanie, mam mniej spieków. nawierty pod kątem 45st. Ta szczelina jest tylko w jednym rogu? ile mm ma ?
manx Opublikowano 30 Grudnia 2017 #109 Opublikowano 30 Grudnia 2017 Ok czyli trzeba dążyć do tego aby wahania między docelowym obr. A impulsami były jak najmniejsze Tak? Mam kocioł komfort Eko pz 12 kw k1pv4pz pale pierwszy sezon i ze spiekami nie daje sobie rady. Miał czy groszek to samo. Kulka na palniku. Kolego dormario będę próbował tej regulacji i twoich ustawień i napiszę czy się udało. Jeśli masz kulke, a ja tak miałem to zgłaszałem reklamacje do defro i wymienili mi palnik z większymi otworami, problemu nie ma :) i uwierz będziesz zmieniał i zmieniał i nic
dormario Opublikowano 30 Grudnia 2017 #110 Opublikowano 30 Grudnia 2017 @dormario: lubisz majsterkować? spróbuj dorobić u siebie takie dysze powietrza wtórnego jak proponował @oman7 w wątku o deflektorze. Pytanie tylko skąd on brał to "gorące" powietrze? Widziałem. Podoba mi się ale na razie tego nie zastosuje bo mam kocioł na gwarancji a powietrze trzeba by było podawać spod palnika tak żeby było gorące. Na razie planuję zrobić eksperyment z piramidką (już zalałem formę i stygnie) potem może skonstuuję rurę dopalającą z płyty krzemianowo wapiennej.
dormario Opublikowano 30 Grudnia 2017 #111 Opublikowano 30 Grudnia 2017 Ta szczelina jest tylko w jednym rogu? ile mm ma ? nie wiem... nie mierzyłem. Może z 5 mm?. Ale to co u mnie to niekoniecznie może się sprawdzić u ciebie. Może u ciebie przepływ jest w miarę dobry i wystarczy odsunąć ją 1 mm? Musisz doświadczalnie sam sprawdzić. Pamiętajcie obserwujcie płomień przy zamkniętym piecu. W innym razie regulacją nie przyniesie efektu.
Paweleko Opublikowano 30 Grudnia 2017 #112 Opublikowano 30 Grudnia 2017 Jeśli masz kulke, a ja tak miałem to zgłaszałem reklamacje do defro i wymienili mi palnik z większymi otworami, problemu nie ma :) i uwierz będziesz zmieniał i zmieniał i nic
Paweleko Opublikowano 30 Grudnia 2017 #113 Opublikowano 30 Grudnia 2017 Kolego a jak wyglądała sprawa reklamacji? Zgłosiłes że masz spieki i przyjechał serwis czy w inny sposób to załatwiłeś?
dormario Opublikowano 30 Grudnia 2017 #114 Opublikowano 30 Grudnia 2017 Jeśli masz kulke, a ja tak miałem to zgłaszałem reklamacje do defro i wymienili mi palnik z większymi otworami, problemu nie ma :) i uwierz będziesz zmieniał i zmieniał i nic Te palniki ekoenergi to moim zdaniem źle napowietrzają. Całe powietrze jest podawane od dołu trudno mu się przebić, rośnie ciśnienie i jak jest słaby węgiel to robi się spiek. Jak mi powiedział serwisant z ekoenergi to oni na to wpływu nie mają bo Defro takie palniki sobie zażyczyło. Może kiedyś to zmienią jak ludzie będą zgłaszać problemy.
manx Opublikowano 30 Grudnia 2017 #115 Opublikowano 30 Grudnia 2017 Kolego a jak wyglądała sprawa reklamacji? Zgłosiłes że masz spieki i przyjechał serwis czy w inny sposób to załatwiłeś? tu masz filmik, defro o tym wie i niby już to stosuje w swoich kotłach. Kolejna sprawa to uszczelniony palnik, nie wiem dlaczego ale po wizycie serwisu go nie miałem, a może już wcześniej nie było, ciężko mi to stwierdzić. Kupiłem sznur 10mm i zrobiłem i różnica kolosalna.
piterr123 Opublikowano 30 Grudnia 2017 #116 Opublikowano 30 Grudnia 2017 Przeszedłem się do kotłowni i sprawdziłem jakie mam nastawy. min. pod 1 s max. pod 3 s min, przerwa pod. 24 s max. przer. pod 37 s min. obroty 60 max obroty 230 Dla zrozumienia zasady działania halotronu wyjaśniam. Jak sterownik narzuca pracę na 100% to nie koniecznie podajnik musi podawać maksymalną dawkę i podobnie jak będzie pracował na 70% to może podać dawkę która przypisana może być do 100%. Chodzi o to że jeżeli przepływ się zwiększa to dorzuca węgla kiedy jest mały to czeka aż się trochę dopali. Poda tylko wtedy jak IMPULSY będą pokrywać się z DOCELOWYMI. Dlatego uważam że PID z halotronem jest bardzo dobrym pomysłem bo będzie dawkować tyle ile trzeba w danej chwili. Najgorsze że on nie zadziała bez naszej ingerencji (doregulowania). U mnie pozycja turbinki wygląda tak jak na zdjęciu. Każdy musi znaleźć sam taką pozycję. Ja na palniku zrobiłem też dodatkowe nawierty napowietrzające (podglądając zdjęcia palników w internecie) bo uważam że poprawia to spalanie, mam mniej spieków. nawierty pod kątem 45st. A jaki masz palnik i jaki konkretnie model kotła? Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
dormario Opublikowano 30 Grudnia 2017 #117 Opublikowano 30 Grudnia 2017 defro eko kompfort pz 12 kw, palnik ekoenergia 10
lechumb Opublikowano 31 Grudnia 2017 #118 Opublikowano 31 Grudnia 2017 No i minęło 12 godz. tak teraz to wygląda. Węgiel sie wypala choc jeszcze musze jeszcze wstawić tez taka szybke i obserwowac płomień. Zmiane zastosowalem od godz 20. Wczesniej troche bawilem sie dwustanem a potem czyszczenie pieca i kąpiele.
manx Opublikowano 31 Grudnia 2017 #119 Opublikowano 31 Grudnia 2017 Rozumiem że kombinowałeś z wiatrakiem i ustawiłeś parametry co kolega wyżej opisywał
lechumb Opublikowano 31 Grudnia 2017 #120 Opublikowano 31 Grudnia 2017 Tak dokladnie. Zobaczymy jak wyjdzie z ilością grochu spalonego.
manx Opublikowano 31 Grudnia 2017 #121 Opublikowano 31 Grudnia 2017 Tak dokladnie. Zobaczymy jak wyjdzie z ilością grochu spalonego. To daj znać co i jak, jak ty to widzisz. Ja obecnie pale dwustanem i do póki nie rozwiąże problemu z powrotem to nie ma sensu się w to bawić. powiedz mi gdzie byś dał pompke na krótkim obiegu ?
lechumb Opublikowano 31 Grudnia 2017 #122 Opublikowano 31 Grudnia 2017 Kurcze powiem ci ze nie jestem specjalista od hydrauliki wiec bardzo nie poradzę. Ja mam instalacje przerobiona wedlug tego schematu i pompke wstawilem na powrocie z 4d do kotla. Temp powrotu mam teraz taka jak na zdjeciach w poscie wyzej.
manx Opublikowano 31 Grudnia 2017 #123 Opublikowano 31 Grudnia 2017 Kurcze powiem ci ze nie jestem specjalista od hydrauliki wiec bardzo nie poradzę. Ja mam instalacje przerobiona wedlug tego schematu i pompke wstawilem na powrocie z 4d do kotla. Temp powrotu mam teraz taka jak na zdjeciach w poscie wyzej. Ja myślałem by połączyć z sobą rurkę z zabezpieczenia bo ona wychodzi bezpośrednio z zasilania kotła i wpiąć ją do rurki z powrotu bo to najmniej będzie przeróbek. Wpiąć dwa grzybki - pomiędzy nimi pompa i zawór na dole by woda się nie cofała do zasilania. No i najważniejsze jak ją wpiąć w sterownik, bo są dwie opcje: - czasówka, ustawiam co ile i na ile ma ona działać - pod podłogówkę, czyli czujnik na powrocie i min 45 a max 50 stopni bo tyle mogę ustawić plus histereza np. na 2 stopnie - plusem tego rozwiązania jest to że jak załączy się pompa cwu to ta na krótkim obiegu się już nie włączy
PioBin Opublikowano 31 Grudnia 2017 #124 Opublikowano 31 Grudnia 2017 @lechumb: popatrzyłem na Twoje ostatnie foto. 1% PID przy ustawieniu 1,0 podawanie 37,0 przerwa u mnie jest 5,3kW mocy. Ile u Ciebie to nie wiem? 1. Może Ci przebijać zadaną przy małym odbiorze ciepła (jeśli to jest 5,3kW) 2. Jeśli jest to 5,3kW to temperatura spalin jest za wysoka 130C - wyczyść dobrze półki (zwłaszcza górną stronę!) lub pomyśl nad zawirowaczami - zmniejszysz zużycie grochu... Pozdr.
lechumb Opublikowano 31 Grudnia 2017 #125 Opublikowano 31 Grudnia 2017 Kolego manx ja mam podpieta ta pompe pod pompe dodatkowa 2 i ustawiona jako pompa co. Kolego PioBin piec mam wyczysczony i jest tez wstawiony zawirowacz i w wyczystce rck. Temp troche przebija ale w nadzor nie wchodzi. A w ekranie producenta z prawj strony pozycje ZAD/AKT to nie dotyczy temp spalin? U mnie teraz te wartosci siemęża pokrywaja.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.