lpajecki Opublikowano 13 Grudnia 2017 Autor #26 Opublikowano 13 Grudnia 2017 Przeczytaj proszę pierwszy post i wszystko będzie jasne:)
ameno25 Opublikowano 13 Grudnia 2017 #27 Opublikowano 13 Grudnia 2017 Przepraszam nie doczytałem Czyli wychodzi na to ze przy właczonej pompie na gornym rozdzielaczu cała woda zasysana jest na pietro i doł nie grzeje To moze lepiej przepiąc tą pompę w obwód podłogi , a nie jak obecnie na zasilaniu rozdzielacza
lpajecki Opublikowano 13 Grudnia 2017 Autor #28 Opublikowano 13 Grudnia 2017 Aktualne rozwiązanie to demontaż pompy obiegowej która jest na zasilaniu rozdzielacza i montaż innej, słabszej pompy cwu tylko na zasilaniu pętli od podłogowki. Zestaw który chce zamontować znajduje się na zdjęciu.
ameno25 Opublikowano 13 Grudnia 2017 #29 Opublikowano 13 Grudnia 2017 Tylko zeby sie nie okazało ze teraz nic nie bedzie grzało oprocz tej podłogi :)
sambor Opublikowano 13 Grudnia 2017 #30 Opublikowano 13 Grudnia 2017 Pompa ma płynną regulację Więc ustawi jak potrzebuje
ameno25 Opublikowano 14 Grudnia 2017 #31 Opublikowano 14 Grudnia 2017 I myślisz ze nawet jak ustawi na min , to ta pomp nie spowoduje tego ze cała woda pójdzie w pętle podłogowa , a nic na górne grzejniki , ta pętla jest pierwsza od strony zasilania rozdzielacza
gmaj22 Opublikowano 14 Grudnia 2017 #32 Opublikowano 14 Grudnia 2017 Pierwsza czy druga nie ma znaczenia. Ciśnienie we wszystkich kierunkach rozchodzi się tak samo (Pascal). Znaczenie mają natomiast opory oraz średnice i przepływy, które można dławić.
ameno25 Opublikowano 14 Grudnia 2017 #33 Opublikowano 14 Grudnia 2017 zgadza sie ciśnienie rozchodzi sie tak samo , ale ten jeden obieg bedzie miał wspomaganie w postaci pompy , a woda leci tam gdzie ma lżej Przeciez jak włącza tą pompę na górze na zasilaniu rozdzielacza , to jakoś już grzejniki na dole nie grzeją , pompa na górze powoduje że woda zaczyna krążyć tylko kocioł pietro, dlatego ciekaw jestem czy teraz nie bedzie sytukacji gdzie woda wpadająca do rozdzielacza całkowicie bezie zassysana przez pompe cyrkulacyjna na powrocie podłogi , przeciez tam powstanie podcisnienie
gmaj22 Opublikowano 14 Grudnia 2017 #34 Opublikowano 14 Grudnia 2017 Oczywiście że tak, bo na dolnej belce robi sobie punkt zmieszania. Jeśli przed dolną belką zainstaluje zawór zwrotny tak, aby pierwsza pompa tłoczyła do dolnej, zaś górna z niej nie wyciągała, powinno działać. Tam nie ma żadnego stopniowania rur, więc te wszystkie pomysły są i tak dorażne. Najlepiej i najmniej inwazyjnie to zrobić oddzielny obieg zasilający do górnego rozdzielacza.
shogunzlasa Opublikowano 14 Grudnia 2017 #35 Opublikowano 14 Grudnia 2017 Ja bym się nie bawił w żadne dokładanie pompy do części tego zlepu... To tzw. przykładanie g...a papierkiemJuż bym wolał kupić rure PP, troche betonu, gipsu i to porozdzielać niż w tym grzebać - ale ja to ja...
sieno26 Opublikowano 14 Grudnia 2017 #36 Opublikowano 14 Grudnia 2017 A jakby zrobić regulacje hudrauliczna na grzejnikach żeby mniej wody przez nie szlo to może udało by się zrobić przepływ i w tej podłogówce. Ja bym od tego zaczął i ewentualnie wtedy pójść w koszty żeby tą instalacje zreanimować Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
shogunzlasa Opublikowano 14 Grudnia 2017 #37 Opublikowano 14 Grudnia 2017 To już prędzej, ale jak rury za cienki to z g***a bata nie ukręcisz.
lpajecki Opublikowano 15 Grudnia 2017 Autor #38 Opublikowano 15 Grudnia 2017 Cieszę sie, że dyskusja wre. Jeżeli chodzi o regulację przepływów to już to zrobiłem. Dolne grzejniki mam pokryzowane na wkładkach zaworowych. Po krzyzowaniu jest lepiej niż było ale gorna podłogowa ani drgnie. Rozumiem, że jak wymienię na mniejszą pompkę i założę ja na zasilanie pętli od górnej podłogowki to oprócz tego będę potrzebował jeszcze założyć sprzęgło? Jeśli tak to w którym miejscu? Jeżeli i tak będę musiał dołożyć sprzęgło to może lepiej zostawić ta pompę którą mam aktualnie na zasilaniu górnego rozdzielacza (zdjęcie można zobaczyć we wcześniejszym poście)?
hajtaler428 Opublikowano 15 Grudnia 2017 #39 Opublikowano 15 Grudnia 2017 Sprzęgło zaraz za kotłem. Będziesz potrzebował wtedy jeszcze jednej pompy na parter
lpajecki Opublikowano 15 Grudnia 2017 Autor #40 Opublikowano 15 Grudnia 2017 Czyli jak w końcu to zrobić żeby było dobrze? Sprzęgło zaraz za kotłem, później pompa obiegowa na dolne grzejniki i podłogówki (w którym miejscu na rurach dolnej instalacji mam założyć pompę, przed rozgałęzieniem na górne piętro czy za (schemat i zdjęcia poniżej)? Następnie pompa obiegowa na zasilaniu górnego rozdzielacza, tak jak to jest teraz, czy może pompa CWU na zasilaniu pętli od podłogówki?
hajtaler428 Opublikowano 15 Grudnia 2017 #41 Opublikowano 15 Grudnia 2017 Pompa w rozdzielaczu zostaje. Druga pompa na cały parter za sprzęgłem za rozdziałem na parter/piętro (każdą pompa na oddzielny niezależny obieg - podłączenie równoległe). Wg schematu który dodałeś pompa na parter powinna być za pionem prowadzącym na piętro. Musiałbyś zmienić podpięcie tej pierwszej pętli podłogówki na parterze w pierwszym pomieszczeniu od kotła (za ten właśnie pion na piętro)
lpajecki Opublikowano 15 Grudnia 2017 Autor #42 Opublikowano 15 Grudnia 2017 Ok. To już zrozumiałem. A powiedz mi proszę, czy moc pomp obiegowych tej którą już posiadam lub tej, którą będę dokładał na parter ma znaczenie? Pompa, która jest na górnym rozdzielaczu wyciąga wodę między 4,5-7,5m w górę - jest regulowana, ale minimum wyciągania to 4,5m. Jaka powinna być moc pompy, którą założę na dole?
hajtaler428 Opublikowano 15 Grudnia 2017 #43 Opublikowano 15 Grudnia 2017 Sprawdź z jakim wydatkiem pracuje pompa na tym rozdzielaczu . Jeżeli blisko minimum to daj ją na dół- tam masz większą instalację a na górę daj słabszą
lpajecki Opublikowano 15 Grudnia 2017 Autor #44 Opublikowano 15 Grudnia 2017 Jak sprawdzić z jakim wydatkiem pracuje pompa na rozdzielaczu? Powiem tak - ta pompa na minimum (4,5m podnoszenia wody) tak rozprowadza wodę na górnych kaloryferach i podłogówce, że po kilku minutach grzania kaloryfery i podłogówka są bardzo gorące - nie wiem, czy coś to wnosi do dyskusji.
ameno25 Opublikowano 15 Grudnia 2017 #45 Opublikowano 15 Grudnia 2017 A gdzie obecnie masz dolną pompę , za trójnikiem pionu piętra czy przed od strony kotła ?
lpajecki Opublikowano 15 Grudnia 2017 Autor #46 Opublikowano 15 Grudnia 2017 Dolna pompa jest w piec więc w układzie o którym piszę powyżej będzie tak. 1. Pompa w piecu 2. Sprzęgło hydrauliczne 3.Zasilanie na górne piętro z zapiętą pompą obegową 4. Za rozgałęzieniem na piętro wstawiam drugą pompę obiegową Tak wywnioskowałem z wcześniejszych porad. jeżeli coś źle zrozumiałem poprawcie mnie.
hajtaler428 Opublikowano 15 Grudnia 2017 #47 Opublikowano 15 Grudnia 2017 Dobrze zrozumiałeś. I jeszcze wpięcie tej jednej pętli na parterze za tą dokładaną pompę
ameno25 Opublikowano 15 Grudnia 2017 #48 Opublikowano 15 Grudnia 2017 Ja to bym przeniósł tylko pompę za trójnik pionu piętra i powinno wszystko śmigać , oczywiście pompa na gorze włączona
lpajecki Opublikowano 15 Grudnia 2017 Autor #49 Opublikowano 15 Grudnia 2017 Dobrze zrozumiałeś. I jeszcze wpięcie tej jednej pętli na parterze za tą dokładaną pompę Tak, tak to wiem - trzeba rozdzielić dół od góry
lpajecki Opublikowano 15 Grudnia 2017 Autor #50 Opublikowano 15 Grudnia 2017 Ja to bym przeniósł tylko pompę za trójnik pionu piętra i powinno wszystko śmigać , oczywiście pompa na gorze włączona Gdybym tylko przeniósł pompę za trójnik pionu to podłogówka i kaloryfer w łazience by mi nie grzały :) Chyba, że masz na myśli żeby nie wkładać sprzęgła?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.