Nowy111 Opublikowano 8 Grudnia 2017 #1 Opublikowano 8 Grudnia 2017 Witam małe pytanko instalator prosi o zakup pomp do instalacji . Poleca pompy grundfoss maja byc dwie 40 i 60 grzejniki purmo zasilanie dolne pokrętła do regulacji Danfoss pytanie czy istnieje tańsz zamiennik tych pomp czy swię wogóle w to niebawić w zasadzie firma LFP mnie tylko interesuje. Czy pompy muszą byc elektroniczne czy takie ze srubą chyba mechaniczne???
KubaSko Opublikowano 8 Grudnia 2017 #2 Opublikowano 8 Grudnia 2017 Za pompę elektroniczną musisz dać ponad 400 zl. Możesz szukać innych firm ale cena mniej więcej jest taka sama ja stosuję grundfos alpha 2, grundfos alpha 1, Circula, LFP. Na grzejniki poleciłbym ci jednak elektroniczną pompę a jeśli masz zawory termostatyczne to najlepiej autoadapt. Do bojlera czy jako pompa kotłowa zwykła pompa w przedziale 100-200 zł wystarczy. Ile masz grzejników bo 60-tke pompę rzadko się stosuje ? podłogówka jest ?
shogunzlasa Opublikowano 8 Grudnia 2017 #3 Opublikowano 8 Grudnia 2017 LFP - cena / jakośćJa tam lubie chińczyki po stówce. Tylko musisz się upewnić, że pompa będzie mieć gdzie tłoczyć jak się termostaty zamkną (np. 1 grzejnik bez termostatów).Obowiązkowo filtry przed pompą i zawory odcinające - wtedy wymienisz pompę kiedy chcesz.
Nowy111 Opublikowano 8 Grudnia 2017 Autor #4 Opublikowano 8 Grudnia 2017 Wiecie panowie tak dokońca jeszcze nie wiem jak to bedzie. Grzejników ma byc 9 płytowych plus dwa alu do łazienki. Podłogówki brak, bojler niby 100 l piec na ekogroszek, instalacja w miedzi a i jeszcze ma byc jakas rura jedna na pusto wpakowana w podłoge ale nie do końca jeszcze ogarniam po co;) narazie staram się ogarnąc co i jak na chłopski rozum;)
odpowietrznik Opublikowano 8 Grudnia 2017 #5 Opublikowano 8 Grudnia 2017 Wiecie panowie tak dokońca jeszcze nie wiem jak to bedzie. Grzejników ma byc 9 płytowych plus dwa alu do łazienki. Podłogówki brak, bojler niby 100 l piec na ekogroszek, instalacja w miedzi Na grzejniki 40ka wystarczy na 100%+40ka na CWU
kazimip Opublikowano 23 Grudnia 2017 #6 Opublikowano 23 Grudnia 2017 Po zamontowaniu grzejnika na 1 piętrze w łazience, okazało się że był on notorycznie zapowietrzany. Stąd zainstalowałem pompę o wysokości podnoszenia wody na 6 metrów, o przyłączu 25 mm. tzn. 25/60. Z racji zamontowanych zaworów termostatycznych pompa jest elektroniczna. Podstawowym parametrem jest wysokość na jaką pompa podnosi wodę. Zbyt małe podnoszenie zapowietrza instalacje. Zbyt duże podnoszenie wywołuje niepotrzebne szmery przepływającej wody. Wymiennik cwu zasilany jest pompą o przyłączu 25 mm. i wysokości podnoszenia 4 m tzn 25/40. Pompy z Leszna są produkowane w koprodukcji z Danfosem stąd ich marka i cena. Warto w nie zainwestować i mieć co najmniej ze 4 lata spokoju ( moje pompy mają po 4 lata- pracują bez zarzutu). powodzenia.
sambor Opublikowano 23 Grudnia 2017 #7 Opublikowano 23 Grudnia 2017 Po zamontowaniu grzejnika na 1 piętrze w łazience, okazało się że był on notorycznie zapowietrzany. Stąd zainstalowałem pompę o wysokości podnoszenia wody na 6 metrów, o przyłączu 25 mm. tzn. 25/60. Z racji zamontowanych zaworów termostatycznych pompa jest elektroniczna. Podstawowym parametrem jest wysokość na jaką pompa podnosi wodę. Zbyt małe podnoszenie zapowietrza instalacje. Zbyt duże podnoszenie wywołuje niepotrzebne szmery przepływającej wody. Wymiennik cwu zasilany jest pompą o przyłączu 25 mm. i wysokości podnoszenia 4 m tzn 25/40. To co napisałeś o pompach i zapowietrzaniu jest totalną bzdurą i nie odpowiada prawdzie z hydraulicznego punktu widzenia. PS Szmery powoduje zbyt duży przepływ a nie samo podnoszenie pompy
elfuczi Opublikowano 25 Grudnia 2017 #8 Opublikowano 25 Grudnia 2017 Problemem może być świerza woda w instalacji, posiada znaczne ilości tlenu rozpuszczonego. Wodę należy podgrzać i gaz sie z wody wydzieli(rozpuszczalnosc gazu w wodzie jest niższa w wyższej temp. Zapowietrzyć potrafia odpowietrzniki automatyczne!!! Pompa też potrafi kawitować, pompy elektroniczne tez potrafia przyspożyć wiele problemów. Tlocząc geste medium o niskiej temp.i dużej lepkości kinematycznej..cdn
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.