Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pomoc W Ustawieniu Sterownika Master 500

Rakijou

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam piec od miesiaca z "MCE".

Zauwazylem ze strasznie duzo mi niedopala i zostaje na palenisku taki sklejony niedopalony eko groszek.

Moc cieplna 25kw, typ v4.

Sterownik master500

Bojler 140l, Dom okolo 190m,grzejnikow 10.

Ustawienia:

Nastawy 60C

Hist kotla 2C

Grzanie:

Podaw. 12s.

Pauza 55s.

Sila nadm. 45%

Wentylator:

Wybieg 6s.

Op. Wyl. 6s.

Podtrzymanie:

Podaw. 9s.

Pauza 20min

Sila nadm.40%

Wentylator 9s.

Wentylator pauza 20 min.

Pompa co 45C

Ciepla woda temp 50C

Koc-bojler 5C

Hister. 5C

Jakies wskazowki porady jak ustawic by spalanie bylo bez niedopalonych kamykow?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

A jaki masz palnik? Jeżeli nie dopala to  zmieniłbym podtrzymanie pauza 25min. i wentylator pauza 25min., a dopiero później grzanie podawanie skracać o 1-2 sekundy.

Z tego co widzę to obecne nastawy podają za dużo paliwa i palnik nie nadąża go spalić. Musisz zrobić większą pauzę. Dwa, zmniejszysz zużycie węgla.

Opublikowano

Sterownik master500

Bojler 140l, Dom okolo 190m,grzejnikow 10.

Ustawienia:

Nastawy 60C

Hist kotla 2C

Grzanie:

Podaw. 12s.

Pauza 55s.

Sila nadm. 45%

Wentylator:

Wybieg 6s.

Op. Wyl. 6s.

Podtrzymanie:

Podaw. 9s.

Pauza 20min

Sila nadm.40%

Wentylator 9s.

Wentylator pauza 20 min.

Pompa co 45C

Mam ten sam sterownik Master500 , tylko nieco inne nastawy no bo wiadomo że każda instalacja jest inna i kocioł też...

Ja mam ustawione:

temperatura  55C

Podawanie   10 sek

Przerwa   70 sek

Włączenie pompy CO 50C

Wentylator  50% i na przesłonie szczelina ~1cm

Widzę że masz większe obciążenie kotła i może będzie trzeba skrócić pauzę  lub/i zwiększyć nieco  podawanie.

Możesz zrobić próbę na takich nastawach a potem korekta  - z tym że jakieś nastawy przyjmij jako wyjściowe...

• 9 miesięcy temu...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Można w Master500 zejść z temperaturą niżej w ustawieniach . Popatrz w instrukcję

Miałem 55*C , wczoraj zmieniłem na 60*C

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 25.11.2018 o 11:18, Adam90 napisał:

Witam.podpowiedzcie jak przestawić ten sterownik master 500 bym mógł zejść z temperaturą poniżej 60stopni,dotychczas nie mogę mniej ustawic

Dalej nie wiem jak to zrobi. Może ktoś mi pomoże 

Opublikowano

Prosto:  Stoisz przed sterownikiem i wciskasz strzałki do dołu i do góry, tam gdzie ci potrzeba.

Polecam lekturę instrukcji....

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Ten sterownik jest o tyle dziki, że ktoś sobie wymyślił w nim zmniejszanie obrotów dmuchawy ale bez zmian dawek paliwa.

Jak masz modulację dmuchawy aktywną, to ją wyłącz, bo to poroniony pomysł jest w tym sterowniku.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Od 3lat nie potrafię ustawić tego sterownika. Właściciel pieca, w którym był kupowany kocioł ma w dupie moje telefony, prośby. Hydraulik rozkłada ręce, twierdzi, że na tym sterowniku się nie zna i nic nie zrobi. Znajomi coś podpowiadają, nie wiem ile razy już były nowe nastawy. Chyba z tysiąc. Zmieniane co doba lub kilka dni. Płakac mi się chce jak wyrzucam to co wrzuciłam. Na niecałe 100m2 idzie tona miesięcznie. Co zima 6tys zł. Już nie daje rady z tym piecem, najchętniej wróciłabym do smieciucha. Czy jest ktoś w stanie mi pomóc, ja już nie proszę, ja błagam. PODAJCIE mi jakieś konkretne nastawy, już niech nie będzie popiołu, ale niech cokolwiek się spali, żeby tyle węgla nie szło. ALBO niech odezwie się osoba z mazowieckiego, która mogłaby podjechać i to ustawić, zapłacę za paliwo, za usługę. Byle wkoncu to dziadostwo zrobić tak jak należy. POMOCY!!!!!!!!!!! 

Opublikowano

Mam na kotle Master500 ale tak źle z nim to nie jest - na ~150m2 idzie 3300kg przeciętnego grochu na sezon.

Napisz jaki to kocioł, jaki palnik , jakie masz nastawy tak po kolei , jaki groszek , Aha ... czy masz termostat pokojowy

A najlepiej zrób foto jak piec i instalacja wygląda

Opublikowano

Witam po raz kolejny

Ja pytam o sterownik Hydra 500 , czy sterownik Master 500 to to samo ? raczej nie ......

Piec Walendowscy Typ pieca Kadler z obrotową retorą ,na tą chwilę nie podam parametrów ustawienia , gdyż w/w piec jest zamontowany u mojej siostry.

zapewne niedługo u siostry będę to porobię fotki , spiszę parametry i wstawię tutaj.

Pozdrawiam

Opublikowano

Ups... Ja pytałem @Jolaska26  ale teraz to nie wiadomo który ona ma....

No i się Hydra z Master poplątały w wątku - a temat dotyczy Master500

Opublikowano

His. Kotła : 2'

Grzanie Podaw. (sek) : 5

Grzanie Pauza (sek) : 60

Grzanie Siła Nadm. : 50%

Podtrzymywanie Podaw. (sek) : 9

Podtrzymywanie Pauza (min) : 25

Podtrzym. LATO Pauza (min) : 50

Podtrz. Went. Praca (sek) : 40

Podtrz. Went. Pauza (min) : 25

Podtrz. Went. Siła Nadm. : 50%

Wentylator Płynnie : nie 

IMG_20191222_083024.jpg

IMG_20191222_082901.jpg

IMG_20191222_082919.jpg

IMG_20191222_082919_2.jpg

Opublikowano

Nie mam termostatu, a ekogroszek kupujemy z polecenia znajomych, u nich spala się do popiołu. Zreszto tyle już mieliśmy rodzajów ekogroszkow, że ciężko zliczyć, ale zawsze z pewnego źródła i godnego polecenia. A jak mam sprawdzić jaki to palnik? 

Opublikowano

Przede wszystkim to w popiele masz połowę węgla!

Na dmuchawie tą przesłonkę ustaw tak aby szczelina była około 1,5 cm bo widzę że jest zamknięta 

i poczekaj kilka godzin  

Najważniejsze: odżałuj parę złotych na zakup termostatu pokojowego - to oszczędność około 20% opału!

zrób foto palnika - to jest retorta czy rynnowy? 

histereza  - 1*

podawanie zwiększ do 7 sekund tak aby było  1:9

Jaka temperatura kotła?

Opublikowano

Na kotle mam ustawione 50stopni. 

Chciałam założyć termostat, bo to rzeczywiście nie duży koszt, 300zl, ale znajomi odradzali twierdząc, że mają i gó*** to daje, ale Ty mnie przekonałes. Założę. 

I o czym świadczy ta ilość wegla? Wina tylko po stronie ustawień? 

Opublikowano

Podnieś na jakiś czas tą temperaturę do powiedzmy 60*C i zobacz co się dzieje. Obserwuj z której strony wylatują niedopałki, może ta retorta wymaga wyczyszczenia z popiołu.

Opublikowano
57 minut temu, Jolaska26 napisał:

o czym świadczy ta ilość wegla? Wina tylko po stronie ustawień?

Tak się dzieje jeżeli za mało jest powietrza, dlatego pisałem żeby lekko odsunąć przesłonkę bo na foto widzę że zasłania wentylator prawie całkowicie

Opublikowano

@Jolaska26

Oprócz ustawień kocioł wyczyść bo duża część ciepła idzie również w komin

To mazowieckie to coś bardziej szczegółowo........

Pozdrawiam.YARO

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.