Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Nieprawidłowa Praca Instalacji

Maro83mw

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam taki problem, że ostatnio będąc u rodziców zauważyłem że ich grzejniki są bardzo gorące na górze a zimne na dole (wręcz lodowate), a u mnie w domu mam takie same i na powrotach też są cieple. W domu jest tam 9 grzejników i tylko jeden grzeje tak jak moje (ciepły nawet gorący ma powrót) w kolejnych trzech daje wyczuć się ciepło na wyjściach a pozostałe to są lodowate.

Rodzice jak to rodzice wynajęli jakiegoś fachowca ale nic nie zrobił bo stwierdził że nie są zapowietrzone i tak musi być.

Według mnie jednak nie powinno to tak działać.

Czy możliwe jest aby się tak zapowietrzyła instalacja że nie da się usunąć powietrza odpowietrznikami przy kaloryferach?

Instalacja ta ma jakieś 10 lat z tego co pamiętam to ostatnie grzejniki nigdy dobrze nie grzały cale ale rury główne na powrotach były zawsze letnie a teraz jedna jest całkiem zimna cala.

Czy macie jakieś pomysły jak to odpowietrzyć ? Czy możne założyć na kaloryferach automatyczne odpowietrzniki ?

Do rodziców mam grubo ponad 100km więc chciałbym dobrze uzbroić się w jakieś pomysły i wiedze jak to rozwiązać.

Na forum przeczytałem mnóstwo stron w tych tematach ale nadal nie znalazłem odpowiedzi czy grzejnik może tak zgromadzić powietrze że na dole będzie zimny a cala góra gorąca i przez odpowietrznik powietrze nie ujdzie.

Dla lepszego zobrazowania moich wypocin narysowałem jak to wygląda.post-76200-0-21483600-1511810624_thumb.jpg

Opublikowano

Rysunek odpowiada rzeczywistości? Część grzejników poniżej kotła?

Po pierwsze pompa jest źle wpięta (na rysunku przynajmniej). Prawidłowo powinna zasysać wodę z rury bezpieczeństwa (tej idącej do naczynia). Tak jak na rysunku, to ona tłoczy w naczynie. 

Po drugie, to pytanie czy filtr pompy jest drożny.

Po trzecie, to czy jest tam zawór różnicowy, bo jak jest, to mógł się zaciąć, odkształcić itp. Generalnie to więcej z niego problemów niż korzyści.

Po czwarte, to czy pompa jest jedna i czy ogrzewa też bojler. Jeśli tak, to może należy zdławić obieg bojlera, by pompa lepiej tłoczyła w obieg grzejnikowy.

Po piąte, to czy układ wyregulowano hydraulicznie, czyli zdławiono grzejniki o najmniejszym oporze.

Opublikowano

Trochę niefortunnie narysowane ale wszystko jest na jednym poziomie (dom parterowy), rury zasilające pod sufitem a powroty kolo podłogi, kotłownia ma taki sam poziom jak inne pomieszczenia.

Rysunek pompy był taki uproszczony, chciałem pokazać że jest wogóle.

Filtr pompy drożny bo sprawdzałem.

Zaworu różnicowego brak.

Pompa jest jedna i jest tez bojler, na rysunku narysowałem jak to wygląda choć zasilanie bojlera nie jestem pewny czy na 100% wychodzi z tego miejsca.

post-76200-0-11355900-1511817915_thumb.png

Grzejniki raczej nie są zdławione, wszystkie maja taki sam zawór (zwykły grzybkowy).

Przy piecu raczej wszystko jest dobrze podłączone bo do każdego grzejnika dochodzi gorąca woda tylko że po dopłynięciu nie może się przebić przez grzejnik.

To ostatnie zdanie to moje przypuszczenie, które nie musi być prawdą.

Opublikowano

Zaworu różnicowego brak.

No to coś źle narysowane masz powyżej, bo tak nie może być. Pompa "goniłaby własny ogon", a na układ szłoby tyle co grawitacja pchnie.

W tak małym układzie pompa bez problemu musi rozgrzać wszystkie grzejniki po całości.

Opublikowano

No rzeczywiście na tym bajpasie jest zawór roznicowy moje niedopatrzenie i wprowadziłem w błąd.

Więc zawór jest.

Czy te grzejniki mogą być zapowietrzone i tak grzać jak na rysunku pierwszym.

Opublikowano

Podstawowa rzecz. Czy w domu jest ciepło? U mnie też grzejniki grzeją tylko górą, bo są przydławione na zaworach ze wstępną regulacją przepływu. Jest to tak ustawione, aby we wszystkich pokojach temperatura wzrastała w miarę równomiernie. Po prostu mam przewymiarowane grzejniki :)

W którym miejscu ten zawór? Bo może pompa całą wodę pcha na bojler, dlatego grzejniki słabo grzeją?

Opublikowano

Jak już pisałem w pierwszym poście instalacja ta ma jakieś 10 lat z tego co pamiętam to ostatnie grzejniki nigdy dobrze nie grzały cale ale rury główne na powrotach były zawsze letnie a teraz jedna jest całkiem zimna cala.

W domu jest chłodno nie da się dobrze nagrzać dlatego zainteresowałem się grzejnikami bo jak pisałem to w domu rodziców nie w moim.

Z tego co pamiętam to mam identycznie wszystko połączone koło pieca (ta sama ekipa robiła) i pomimo że u mnie dom ma jakieś 80m2 więcej to u mnie wszystkie grzejniki grzeją całe i powroty są ciepłe,

a u rodziców na piecu 80oC rurki zasilające tak rozgrzane że ciężko dotknąć i góry grzejników tak samo a powroty lodowate.

Próbowałem odpowietrzyć i żadne powietrze nie uchodzi z odpowietrznika.

Opublikowano

Wyreguluj przepływy w grzejnikach  i boilerze , porób testy , zakręć grzejnik który grzeje cały i zobacz czy inne sie  wtedy rozgrzeja , moze pompe trzeba dac na najwyzszy bieg , sprawdzic filtry i droznosc nstalacji 

Opublikowano

Witam,

zobacz czy nie ma jakiegoś zaworu na powrocie ( gdzieś pod pionem lub przy kotle), który dławi przepływ. Zawory przy grzejnikach otwórz maksymalnie.

A jaka jest pompa i na którym biegu pracuje? Pompa jest jakoś sterowana czy pracuje ciągle?

Opublikowano

Jak masz zasilania z góry to powietrze zbiera się najpewniej w rurach na górze - nie w grzejniku.

Zakręć bojler, wszystkie grzejniki poza ostatnim, pompa na max i wtedy odpowietrzaj grzejnik - i tak po kolei (sprawdzaj czy bulgocze po drodze). Jak bulgocze to troche wody trzeba będzie wylać...

Dalej bez regulacji hydraulicznej niewiele zdziałasz - to podstawa...

Jak powyżej po tej akcji z odpowietrzaniem - zakręć bojler, grzejniki co grzeją i sprawdzaj czy te co się nie grzały teraz się będą grzać :P

Opublikowano

Nie znam oznaczeń pompy ale z tego co pamietam pracuje na 3 biegu który ma 60W i włącza się jak woda osiąga 40oC.

Zawór na powrocie odkręcony na max (ten przy piecu).

Tak jak pokazałem na pierwszym rysunku podejścia są od góry ale cale rurki zasilające są gorące i góry grzejników też a reszta grzejnika lodowata tak jakby powietrze zamknięte było w dole grzejnika.

Najlepiej widać to przy grzejniku 1 na rysunku który ma górę gorącą a dół  zimny pomimo że główny powrót tez jest gorący bo leci nim ciepła woda z grzejnika 2.

Powrót ciepły a ten kawałek rurki od grzejnika do powrotu głównego lodowaty.

Opublikowano

Jak jest powietrze tu musisz go wyplenić. Zakręć automatyczny odpowietrznik bo może dawać po tyłku, zakręć bojler, grzejniki poza jednym i pompuj na full - ciepła woda musi być w całym obiegu. Zacznij od tych co nie grzeją - w razie czego usłyszysz czy coś bulgocze.

Opublikowano

Po pierwsze trzeba sprawdzić pompę czy nie jest zapowietrzona i ew ją odpowietrzyć

Sprawdzić czy podczas startu pompy stuka kulka zaworu różnicowego

Jak nie stuka to zawór do wymiany. lub naprawy.

Oczywiście odpowietrzenie całej instalacji też konieczne.

Dopiero później regulacja hydrauliczna wszystkich grzejników

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.