Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Który Schemat Jest Poprawny?

mimil

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Proszę podpowiedzcie który schemat jest prawidlowy? Interesuje mnie w którym prawidłowo jest wpięta podłogówka.

post-76166-0-01737700-1511708110_thumb.jpg

post-76166-0-31186400-1511708127_thumb.png

Opublikowano

Tak tez mi się wydawało. W tej chwili mam zrobione tak jak na schemacie po prawej stronie i grzejniki są cały czas zimne bo powrót jest nie dogrzany, chyba że zakręcę podłogówkę, wtedy jest ok. Rozmawiałem już z hydraulikiem, tylko on twierdzi ze te dwie pompki mogą ze sobą kolidować. Czy tak może być rzeczywiście?

Opublikowano

Zawór 4D już jest. Problem tylko z niedogrzanym powrotem. Jeśli przeniosę pompę podłogowa przed zawór 3D, ktory pełnił by funkcje rozdzielającą. Czy to ma sens w ogóle?

post-76166-0-50521300-1511725142_thumb.png

Opublikowano

Nie wiem o jakich warunkach mówisz, ale wydaje mi się że są one spełnione. Jeśli zakręcę podłogówkę grzejniki są gorące i powrót jest dogrzany.

Opublikowano

Jeśli zakręcisz podłogówkę. A chodzi o to żeby powrót był dogrzany w każdych warunkach nawet przy maksymalnym odbiorze mocy na ogrzewaniu. Tak jak zrobiłeś na ostatnim schemacie jest źle. Pompa musi być za zaworem. Zawór 4d nie jest dobrym narzędziem do regulacji temperatury na odbiory i jednoczesnej ochrony powrotu. Możesz mieć kontrolę nad jednym albo drugim. Bez pompy kotłowej nic nie wytworzysz raczej

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.