mimil Opublikowano 26 Listopada 2017 #1 Opublikowano 26 Listopada 2017 Witam. Proszę podpowiedzcie który schemat jest prawidlowy? Interesuje mnie w którym prawidłowo jest wpięta podłogówka.
mimil Opublikowano 26 Listopada 2017 Autor #3 Opublikowano 26 Listopada 2017 Tak tez mi się wydawało. W tej chwili mam zrobione tak jak na schemacie po prawej stronie i grzejniki są cały czas zimne bo powrót jest nie dogrzany, chyba że zakręcę podłogówkę, wtedy jest ok. Rozmawiałem już z hydraulikiem, tylko on twierdzi ze te dwie pompki mogą ze sobą kolidować. Czy tak może być rzeczywiście?
odpowietrznik Opublikowano 26 Listopada 2017 #4 Opublikowano 26 Listopada 2017 Jak dasz zawory zwrotne to nie będą kolidować
shogunzlasa Opublikowano 26 Listopada 2017 #5 Opublikowano 26 Listopada 2017 Ktory schemat? Zaden jesli jest taka opcja (brak 4D) :-) Jak masz podlogowke przed 4d to ciezko bedzie zagrzac powrot bez pompy kotlowej na powrocie 4D. Musisz wstawic tez zz jak wyzej.
mimil Opublikowano 26 Listopada 2017 Autor #6 Opublikowano 26 Listopada 2017 Zawór 4D już jest. Problem tylko z niedogrzanym powrotem. Jeśli przeniosę pompę podłogowa przed zawór 3D, ktory pełnił by funkcje rozdzielającą. Czy to ma sens w ogóle?
shogunzlasa Opublikowano 26 Listopada 2017 #7 Opublikowano 26 Listopada 2017 Żeby 4D działał trzeba spełnić kilka warunków - wątpię by tu były spełnione więc zamiast się w to bawić - dołóż pompę kotłową...
mimil Opublikowano 26 Listopada 2017 Autor #8 Opublikowano 26 Listopada 2017 Nie wiem o jakich warunkach mówisz, ale wydaje mi się że są one spełnione. Jeśli zakręcę podłogówkę grzejniki są gorące i powrót jest dogrzany.
hajtaler428 Opublikowano 26 Listopada 2017 #9 Opublikowano 26 Listopada 2017 Jeśli zakręcisz podłogówkę. A chodzi o to żeby powrót był dogrzany w każdych warunkach nawet przy maksymalnym odbiorze mocy na ogrzewaniu. Tak jak zrobiłeś na ostatnim schemacie jest źle. Pompa musi być za zaworem. Zawór 4d nie jest dobrym narzędziem do regulacji temperatury na odbiory i jednoczesnej ochrony powrotu. Możesz mieć kontrolę nad jednym albo drugim. Bez pompy kotłowej nic nie wytworzysz raczej
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.