brovar Opublikowano 30 Września 2018 Autor #51 Opublikowano 30 Września 2018 odpowietrznik a gdybym sięzdecydowałnanową pompędopodłogówki i nie wstawiał tej co mam wilo to jakąbyś polecił
odpowietrznik Opublikowano 30 Września 2018 #52 Opublikowano 30 Września 2018 A ta Wilo zła? Jak nowa to Grundfos Alpha 1L
brovar Opublikowano 30 Września 2018 Autor #53 Opublikowano 30 Września 2018 nie to że zła tylkowizualnie będzie sięźlekomponować z całym zestawemmaprzyłącza ale na razie jązostawie
brovar Opublikowano 1 Października 2018 Autor #54 Opublikowano 1 Października 2018 Witam jutro już będzie wstępnie wisiało na ścianie i będzie wpałka do tego co istnieje ale pojawiłosię pytanie bo w pierwszych postach narysował mi odpowietrznik zawór zwrotny na powrocie przed sprzęgłem umiejscowiony przed trójnikiem. Poniżej daje schemat jak to jest teraz u mnie i proszę podpowiedzieć gdzie dać ten 3 zawór zwrotny chyba że ten za pompą op nie potrzebny.Proszęwybaczyćschemat jest okrojony :) chodzi mi o zielone zawory zwrotne
odpowietrznik Opublikowano 1 Października 2018 #55 Opublikowano 1 Października 2018 Zawór zwrotny w obiegu podłogówki powinien być "na powrocie do powrotu"
brovar Opublikowano 2 Października 2018 Autor #56 Opublikowano 2 Października 2018 Dziękuję o tym nie wiedziałem że musi być na powrocie z podłogówki:) ale już tak mam skręcone ale naczynie dalem w górę szkoda że nie może ono być gdzieś niżej nie przy samym trójniku? Pytanko jeszcze bo w sklepie mają vr71 w dobrej cenie czy on będzie ok do grzejników i op bow instrukcji pisze żemożeobsłużyć 3 obiegi ze zmieszaniem>?
odpowietrznik Opublikowano 2 Października 2018 #57 Opublikowano 2 Października 2018 Naczynie może być trochę oddalone,najlepiej zamontować go na przeznaczonej do tego celu szybkozłączce do naczynia(można okresowo kontrolować ciśnienie w naczyniu bez jego demontażu)Rura do naczynia CU 22 VR71 będzie OK dla dwóch obiegów z mieszaczem i jednego bezpośredniego grzejnikowego
brovar Opublikowano 2 Października 2018 Autor #58 Opublikowano 2 Października 2018 tzn naczynie bym dał nie przy trójniku tylko na tym kolanie pod sprzęgłem gdzie powrót z grzejników. Do naczynia kupiłem szybko złącze afriso gdyż ma spust i zawór w sobie: :) Rura oczywiście 22 późniejidzie zawór bezpieczeństwa i szybkozłącze. To jutro wezmę ten vr 71 czujnik temp plus zabezpieczenie przylgowe podłogówki. Sorki że mam tyle pytań ale robię to sam po pracy i mi nad tym schodzi. Nie wierzę już żadnemu instalatorowi.
odpowietrznik Opublikowano 2 Października 2018 #59 Opublikowano 2 Października 2018 A ile masz obiegów bo nie wiem czy się nie rąbnąłem?Bo odpisywałem na podobny temat gdzie były 3obiegi.Jeden podłogowy i jeden grzejnikowy?Jeżeli tylko dwa obiegi to oczywiście ma być VR 70 Sor VR71 zapewne będzie droższy od VR70
brovar Opublikowano 2 Października 2018 Autor #60 Opublikowano 2 Października 2018 no obiegów mam dwa grzejnikowy i op :) ale za rok może bym założył solar . Wiem że jest droższy ale to nie przeszkadza ważne by działał bowszędzie piszą że możliwośćrozszerzenia o 3 obiegi ze zmieszaniem a przecież grzejniki sąbez zmieszania:)
brovar Opublikowano 2 Października 2018 Autor #61 Opublikowano 2 Października 2018 i czy to naczynie będzieokjakdamnatymkolanie pod sprzęgłem
brovar Opublikowano 3 Października 2018 Autor #64 Opublikowano 3 Października 2018 koledzy podeślijcie mi jaki termostat zabezpieczający ogrzewaniepodłogowekupić? https://www.afriso.pl/pl/katalog-online/afriso/termostat-przylgowy-brc/produkt/6740100 czy ten jest okjak on działabow instrukcji nie pisze? Czy działa tak że pompa załącza siępowyżej 20 stopni i pracuje aż do osiągnięcia nastawy na pokrętle max 85 ? no ja ustawięmax 45:)
sambor Opublikowano 3 Października 2018 #65 Opublikowano 3 Października 2018 Tak taki lub w pomarańczowym kolorze, ten termostat zabezpiecza przed przekroczeniem temp wody podawanej na grzejniki, włącza się go w szereg z pompą mieszacza, Nastawiasz na ok 40-45C i w takiej temp się wyłączy, jak rury ostygną to pozwala załączyć pompę przez sterownik.
brovar Opublikowano 3 Października 2018 Autor #66 Opublikowano 3 Października 2018 w sklepie mi dał cymbał taki co załancza pompe powyżejnastawy np 40 i wyłancza pompe gdy spanie poniżej 40 a mówiłem pacanowi że do podłogówki ojej co zasklepy:)
brovar Opublikowano 3 Października 2018 Autor #67 Opublikowano 3 Października 2018 a czy na powrocie montować termometry czy sobie darować
sambor Opublikowano 3 Października 2018 #68 Opublikowano 3 Października 2018 Sklepy służą do sprzedaży a nie do doradztwo technicznego, ale gość miał rację - taki termostat może załączać powyżej jakiejś temp albo wyłączać powyżej zadanej. w przypadku podlogówki musi wyłączać powyżej zadanej temp- ma 3 zaciski - wspólny i załączający oraz rozłączający. Termometry to kwiatek przy kożuchu ale można, będzie ładniej wyglądać.
brovar Opublikowano 3 Października 2018 Autor #69 Opublikowano 3 Października 2018 kwiatkówjuż mam za ładnąsumkę więc sobie daruje:)
brovar Opublikowano 7 Października 2018 Autor #70 Opublikowano 7 Października 2018 Jeszcze jedno pytanko bo cały zestaw jużfunkcjonuje:) narazie bez vr71 bo miałpękniętąobudowęwięcnie wziąłem ze sklepu zamówili nowy ichciałbymzapytaćbopompa wiloktórąwyciągnąłemz tece mawewtyczce czujnik który wpięty byłwotwórnazasilaniu ooznaczeniu ta sonda at01 czy to nie jest termostat czasem?
brovar Opublikowano 12 Października 2018 Autor #71 Opublikowano 12 Października 2018 Witam serdecznie. Dotarł oczekiwany vr 71 wszystko podłączone wstępnie działa. Nasuwa się tylko pytanie odnośnie siłownika zawodu 3d 1. Posiada 3 kabelki N i o nr 1 i 2 wiadome N neutralny ale skąd mam wiedzieć w jakiej kolejności podpiąć tamte do złącza w vr7. kabel 1 zamyka kabel 2 otwiera to podaje instrukcja a vaillant nic nie podaje w opisie złącz. Podpinałem go w dwóch konfiguracjach i coś się tam kręci ale mam wrażenie że sterownik nie wie do końca czy on doszedł do końca bo przekaźnik vr 71 próbuje go np dalej domykać bo miga lampka raz na 3 minuty a on jest zamknięty? czy tak ma być
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.